Toţi părinţii îşi doresc copii cât mai inteligenţi. Oamenii de ştiinţă spun că există zece metode prin care micuţii se vor dezvolta cognitiv mult mai bine, rezultatele fiind demonstrate prin cercetări.
1. Foarte importante sunt lecţiile de muzică, care îi fac pe copii mai deştepţi. Spre deosebire de grupurile de copii care nu făceau ore de muzică, cei care urmau aceste cursuri au arătat o creştere a nivelului de IQ. Învăţarea muzicii are un rol benefic şi pentru tineri sau adolescenţi, care ajung să aibă note mai bune şi să înveţe mai bine şi la alte materii.
2. Exerciţiile fizice îi ajută pe copii nu doar să fie în formă, ci şi să înveţe cu 20% mai repede, după cum a demonstrat un studiu realizat în anul 2007 de cercetători germani. După ce au făcut exerciţii fizice, subiecţii testaţi au asimilat mai repede cuvintele din vocabular. Sportul creşte fluxul de sânge spre zona din creier responsabilă cu memoria şi învăţarea.
3. Nu le citi copiilor, citeşte CU ei! Când citiţi poveşti celor mici încercaţi să le atrageţi atenţia asupra cuvintelor, nu-i lăsaţi să se uite doar la poze. Astfel, ei vor începe să înveţe literele şi cuvintele mult mai uşor.
4. Copiii trebuie să doarmă suficient. O oră de somn pierdută echivalează cu doi ani de dezvoltare cognitivă, spun specialiştii. Ei au observat că elevii care iau note mai bune doar mai mult decât colegii lor cu rezultate mai slabe, o diferenţă de 15 minute fiind esenţială.
5. Autodisciplina este mai importantă decât IQ-ul când este vorba de succes. Elevii care sunt mai ambiţioşi şi sunt mai interesaţi să-şi facă temele şi să participe la cursuri vor avea note mai bune. Astfel, performanţa şcolară ţine mai mult de ambiţie şi oragnizare decât de inteligenţă.
6. Casetele şi discurile care pretind că vor face bebeluşul mai inteligent îi fac în realitate mai mult rău. Copiul trebuie să fie activ când învaţă, nu să se uite la televizor, pasiv. Cercetări realizate pe bebeluşi de 17-24 de luni au arătat că micuţii care urmăreau aceste programe învăţau mai puţine cuvinte decât cei care îşi ocupau timpul cu alte activităţi.
7. Alimentaţia corectă este esenţială. Un studiu a demonstrat că elevii au rezultate mai slabe la învăţătură dacă înainte de un test consumă doar produse bogate în grăsimi şi sărace în carbohidraţi. Nu este bine să-i hrăniţi pe copii cu multă carne, ouă, brânzeturi, cu aproximativ o săptămână înainte de un examen important. Un efect benefic au însă produsele cu cafeină şi dulciurile, care sunt energizante pentru creier.
8. Copii fericiţi vor deveni adulţi de succes şi vor fi mulţumiţi de cariera şi de viaţa lor. În medie, aceştia au performanţe superioare, obţin note mai bune şi chiar au un salariu mai mare.
9. „Gaşca” din care face parte copilul este foarte importantă. Studiile au demonstrat că un rol important îl are cartierul, colegii de şcoală ai copilului, cei cu care se împrieteneşte. Influenţa grupului din care face parte este chiar mai mare decât rolul părinţilor în educarea copilului, spun specialiştii.
10. Încrederea pe care o au părinţii în copiilor lor contează. Elevii care au beneficiat de această încredere au demonstrat la finalul unui an de şcoală că au căştigat cel puţin 10 punct în plus la testul IQ.
(Sursa: descopera.ro)