Dezmăţ financiar la BNR Iaşi: scări cât o vilă. Reparația treptelor din fața sediului a costat de trei ori preţul real

0
683

Şefii de la BNR Iaşi au decis în 2012 să repare scările pe care le calcă suavele picioare. Suma de 256.000 de lei plătită pentru refacerea celor 13 trepte de la intrarea în sediul de la Ştefan cel Mare pare umflată cu nesimţire.

 

Cei care nu au văzut niciodată cum arată 256.000 de lei sau 57.000 de euro la un loc, o pot face la orice oră, în centrul oraşului. Pentru că Banca Naţională a României, filiala Iaşi, a plătit această sumă pentru refacerea scărilor de la intrarea în sediu. După calculele specialiştilor de la firme de construcţii, suma este triplă faţă de cât ar costa o astfel de renovare în mod normal.

 

Un singur ofertant

Banca Naţională a României a organizat, în decembrie 2012, o licitaţie pentru modernizarea scărilor de la intrarea în sediul Sucursalei Regionale Iaşi. Licitaţia a fost câştigată de singura firmă care s-a prezentat, Iasicon. Iniţial, experţii BNR estimaseră că scările vor costa 297.000 de lei, dar firma ieşeană le-a făcut un cadou şi a redus preţul la 256.000 de lei. Lucrările au început în 2013 şi au durat aproape tot anul.

 

 

Specialist: „Este enorm”

Suma este considerată prea mare de jucătorii pe piaţa reabilitării monumentelor, chiar dacă la refacerea scărilor s-a folosit marmură. Şi asta pentru că metrul pătrat de marmură este 280-300 de lei, iar metrul liniar de scară renovată costă, cel mai mult, 150 de euro, cu TVA şi manoperă incluse. Cum în cazul BNR Iaşi este vorba despre 13 trepte, dintre care 3 de 10 metri lungime şi 8 de 8 metri lungime, dar şi de o intrare în bancă de aproximativ 30 de metri pătraţi, preţul maxim la care s-ar fi ajuns ar fi trebuit să fie de 18.000 de euro.

Cum se calculează? 4.500 de euro pentru 3 scări de 10 metri lungime, 9.600 de euro pentru 8 scări de 8 metri lungime şi maximum 4.000 de euro pentru intrarea în bancă, de 30 de metri pătraţi, în care este inclusă marmură de 2.000 de euro (30 mp) şi manoperă de 2.000 de euro.

„Ştiu de lucrarea aceea, dar nu am ştiut preţul. Este enorm”, a precizat Dana Ciocoiu, inginer în cadrul Construcţii Unu, societatea care realizează reabilitări de monumente istorice. Cum preţul la care Iasicon a luat lucrarea este de 57.000 de euro, rezultă că, după toate calculele, la Stat suma este de trei ori mai mare decât orice estimare pentru o firmă privată.

 

 Bancherii lui Isărescu nu mai cunosc valoarea banului public. Această faţadă a costat exorbitant. Priviţi aceste trepte de la BNR Iaşi: încă puţin şi puteau fi din aur

 

Ce se poate construi 256.000 de lei

Fără nicio exagerare, orice firmă ar fi dispusă să construiască cu 600 de euro metrul pătrat o casă care să aibă aproape 100 de metri pătraţi. Cum acesta este preţul mediu pentru lucrări de cea mai înaltă calitate pentru construcţii civile, rezultatul ar fi mai mult decât satisfăcător. De altfel, inginerul Dana Ciocoiu a precizat că suma este suficientă pentru o casă mare. „Şi ce vilă se poate face cu 256.000 de lei!”.

Există însă numeroase firme al căror preţ pe metru pătrat, cu tot cu materiale, manoperă şi TVA este sub 600 de euro. În zona Bucureştiului, spre exemplu, există numeroase societăţi de construcţii care au cumpărat terenuri şi ridică vile. Preţul acestora, cu tot cu teren, este de 59.000 de euro. Cu 2.000 de euro mai mult decât a costat renovarea a 13 trepte şi a unei intrări de 30 mp, la Stat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments