Din nou. Vineri începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare

0
69

Concomitent cu euroalegerile, Guvernul organizează, pe 25 mai, şi alegeri parţiale pentru colegiile în care sunt vacante locurile de parlamentar şi pentru posturile libere de primari sau preşedinţi de consilii judeţene.

 

 

Scrutinul va avea loc într-un singur tur, iar candidaţii au la dispoziţie 15 zile pentru campanie, începând cu 10 mai. Alegeri parţiale parlamentare vor avea loc în Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare şi Bucureşti.

 

În privinţa alegerilor parţiale locale, o miză importantă este preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş. Poziţia a rămas vacantă după ce mandatul lui Constantin Nicolescu a încetat pentru conflict de interese.

 

 

Luptă strânsă în Europa

 

Mâine începe campania pentru alegerile europarlamentare, iar miza lor este mai mare ca oricând. Familia europeană care va obţine cel mai mare număr de eurodeputaţi va avea prima şansă de a da preşedintele Comisiei Europene. Cum bătălia dintre socialişti şi populari este strânsă, orice vot poate face diferenţa. Tocmai de aceea şi în România competiţia pentru Parlamentul European se anunţă mai intensă decât la precedentele scrutine.

 

Alegerile pentru Parlamentul European se desfăşoară în perioada 22 – 25 mai în toate statele membre. În total vor fi aleşi 751 de europarlamentari care vor crea in urmatorii 5 ani legislatie comunitara pentru mai mult de 500 de milioane de cetăţeni.

 

Parlamentul European stabileşte legislaţia şi politicile la care trebuie să se alinieze toate statele. Decide bugetul Uniunii Europene şi alege preşedintele Comisiei. Pentru această funcţie importantă au intrat deja în cursă cinci partide politice europene: socialiştii, popularii, liberalii, verzii şi Stânga Europeană.

 

România este unul din statele cu un număr mare de aleşi, pe locul şapte din cele 28 de state membre. Va influenţa deci considerabil rezultatul alegerilor la nivel european.

Romania are 32 de europarlamentari şi este întrecută doar de statele care au mai mulţi locuitori. Germania va avea 96 de europarlamentari, Franţa 74, Spania 54 , Italia 73, Polonia 51 şi Marea Britanie 73.

 

Cum la nivel european bătălia dintre socialişti şi populari este strânsă şi în ţară va fi la fel. Social-democraţii îşi propun să obţină cel puţin 14 locuri din cele 32.

Liberalii speră şi ei la cel puţin opt locuri, iar democrat-libralii mizează pe 6 locuri.

Câte un loc sau două speră să obţină şi UDMR, PPDD, PRM şi Mişcarea Populară. Mircea Diaconu va candida ca independent, după ce PNL nu l-a susţinut până la capăt.

 

 

Au furat startul

 

Unii candidaţi au furat startul campaniei electorale. În mai multe oraşe din ţară au fost deja puse afişele care recomandă oamenilor cu cine să voteze pe 25 mai. În centrul oraşului Ploieşti, preşedintele PSD Victor Ponta, zâmbind de pe un afiş imens, anunţă că trimite la Bruxelles „oameni care sunt mândri că sunt români”.

 

Liberalii au amplasat şi ei corturi de campanie. La Târgu-Jiu, organizaţia de tineret a Partidului Social Democrat, în parteneriat cu o firmă de ochelari, îi anunţă pe alegători că pot beneficia de un consult oftalmologic gratuit.

 

 

Nici partidele neparlamentare nu se lasă mai prejos. PNŢCD şi Alianţa Naţională a Agricultorilor au început şi ele să-şi pună deja afişe electorale în oraşe.

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments