Famila Stanciu, ţepuită la o tranzacţie imobiliară. Casa în care a locuit poetul George Lesnea, motiv de dispută pentru un politician contemporan

0
1112

Au cumpărat casa şi acum nu mai au cale de acces. Fiul deputatului Anghel Stanciu se judecă pentru a reuşi acest lucru. Imobilul este foarte bine amplasat, lângă Casa Modei .

 

Famila deputatului PSD Anghel Stanciu se află într-o continuă expansiune imobiliară. Prin Fundaţia Ecologică Green (FEG), Stanciu a reuşit să achiziţioneze o multitudine de imobile, fie de la privaţi, fie de la Primăria Municipiului Iaşi. Când e mult, apar şi problemele. E cazul unui monument istoric unde FEG ar urma să amenajeze o unitate de învăţământ.

 

Război psihologic, pe bani

În urmă cu câţiva ani, familia politicianului a achizţionat un teren şi o clădire situate în buricul târgului, pe strada Cloşca nr.16A, lângă Casa Modei. Numai că tranzacţia i-a ieşit pe ochi lui Stanciu, pentru că vânzătorul nu permite cale de acces către bucata de teren a deputatului, acesta fiind nevoit să amenajeze pe viitor o intrare din strada Crişan, şi nu din Cloşca.

Tevatura începe din cauză că în zonă a fost revendicată o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi. Anterior, jumătate din acest perimetru a fost cumpărat de FEG. Moştenitorii Adriana Radu şi Irina Juncu au venit însă cu hotărârea instanţei de punere în posesie şi situaţia s-a încurcat. ”Noi am cumpărat acolo. Este vorba de un monument istoric care trebuie reabilitat. Le-am dat în judecată pe doamne pentru că nu vor să ne asigure accesul de bunăvoie. Nu acceptă pentru că vor să vândă respectiva bucată de teren. Acum ne judecăm la prima instanţă, la Judecătorie. Sper să ajungem o înţelegere. Avem avize, dar pentru eliberarea autorizaţiei de construire trebuie clarificată problema accesului”, a declarat Cristian Stanciu, fiul deputatului Anghel Stanciu.

Următorul termen de judecată este programat pe 6 iunie 2014.

 

 Casa este o dărăpănătură, dar terenul valorează o avere. Familia Stanciu vrea să facă aici un spaţiu de învăţământ

În casă a locuit poetul George Lesnea

Clădirea pe care se află terenul cumpărat de FEG este trecută la categoria ”memoriale”, una dintre cele patru categorii de clasificare a monumentelor istorice.

Conform Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural, în clădirea construită la începutul secolului al XX-lea a locuit poetul George Lesnea, ce a trăit în perioada 1902 -1979. Din această cauză, FEG este obligată să renoveze clădirea cu respectarea arhitecturii şi a faţadei. ”Noi am avizat acest proiect cu condiţia de a fi respectată arhitectura clădirii. Acceptăm în aceste condiţii ca accesul să se facă din stradă”, a precizat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

 

 

Citește și AVOCATĂ HĂRȚUITĂ cu 3.500 de apeluri anonime! O suna la miezul nopţii şi îi punea muzică în telefon. Soțul o suspecta că are o aventură

 

 

Fundaţia a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce a primit avizele necesare. Peste actuala clădire urmează să fie ridicat încă un nivel, plus o mansardă. În total, vor fi 20 de clase de curs. Problema cea mai mare o reprezintă locurile de parcare. Conform sugestiilor specialiştilor, Stanciu trebuie să ia în calcul construirea unei parcări subterane cu acces din strada Crişan. Investiţia este una destul de mare, cheltuieli asumate de familia Stanciu.

 

 Cristian Stanciu speră într-o rezolvare amiabilă a conflictului

Şir de achiziţii imobiliare

În 2002, FEG a cumpărat un imobil de la societatea Lord Gust SA, ca după un an alt imobil să-l primească de la Ciacă Adina, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. În 2005, familia Stanciu şi-a lărgit afacerea cumpărând un imobil în Păcurari nr.3 de la Tatiana Sadovschi.

În 2005 apar şi primele afaceri cu Primăria Iaşi. Astfel, FEG a cumpărat un spaţiu ultracentral, din strada Cuza Vodă nr.1, pentru ca în 2009 să cumpere alt imobil, tot de la aceeaşi adresă. Tot în 2009, achiziţiile au ajuns şi pe strada Vasile Lupu nr.26-28. Aici, primul proprietar al spaţiului a fost SC Mateo, care a vândut către Metcons SRL, ca mai apoi spaţiul să ajungă la celebrul FEG.

În Aleea Sucidava, FEG a cumpărat un nou imobil, de la Ivaşcu Alexandru. Nu în ultimul rând, Stanciu a reuşit să cumpere de la cooperaţiile meşteşugăreşti trei etaje din celebra Casa Modei, situată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Toate acestea reprezintă doar o parte din averea deputatului Stanciu, pentru că alte imobile sunt trecute pe alte firme.

 

 Poetul Lesnea a fost unul dintre aplaudacii lui Ceauşescu

Poet mare care a scris ode la comandă

George Lesnea, pseudonim al lui George Glod, a fost un poet şi traducător român. Format în cercul revistei „Viaţa Românească”, a fost încurajat şi sprijinit de Ionel Teodoreanu şi Garabet Ibrăileanu. A debutat în 1922 cu poezia „Din adâncuri”, în revista ieşeană „Gândul nostru”, şi editorial în 1931, cu volumul de versuri „Veac tânăr”.

George Lesnea a scris ode pentru Carol al II-lea al României, pentru Ion Antonescu, pentru industriaşul Nicolae Malaxa, dar şi pentru Partidul Comunist Român şi pentru Nicolae Ceauşescu. Cu ocazia sărbătoririi centenarului naşterii poetului, pe blocul Tarom din Iaşi, imobil în care Lesnea a trăit în ultimul an al vieţii, la iniţiativa filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor, a fost montată o placă comemorativă, dezvelită de academicianul Constantin Ciopraga.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments