I-am găsit pe moştenitorii lui Teitler! Incredibil: bătrâna bogată de pe Sf. Sava a murit cu 200.000 de lei în casă, ţinuţi la saltea

0
990

Aproape un milion de dolari s-a mutat în conturile celor doi nepoţi ai bătrânei care a murit în mizerie, deşi avea o avere imensă strânsă din vânzarea terenului de sub fosta Piaţă Dimitrov. Nepoţii din Israel au moştenit şi casa de pe strada Sf. Sava şi vor să ocupe acum şi 130 de metri pătraţi din zonă, pe care nu-i revendică nimeni. În plus, tot lor le-au revenit şi banii găsiţi în casa bătrânei: aproape 200.000 de lei, sumă strânsă la saltea, pentru că nu avea încredere în bănci!

 

 

Pentru nepoţii bătrânei Iolanda Teitler, bătrâna evreică milionară care a murit în mizerie, viitorul este asigurat. Şi asta pentru că au făcut demersurile necesare pentru obţinerea fabuloasei moşteniri lăsate de către cea care a fost, între 1998 şi 2005, cel mai curtat personaj imobilar din Iaşi. Motivul: terenul pe care îl deţinea sub fosta Piaţă Dimitrov, pe Bd. Independenţei.

Iolanda Teitler, bătrâna moştenitoare a uneia dintre cele mai bogate familii de evrei din Iaşul interbelic, a vândut 1.000 de metri pătraţi de teren în zona centrală a Iaşului pentru 650.000 de dolari. La suma primită în 2005 s-au adunat dobânzile, an de an, pentru că nu a cheltuit nici măcar un leu, dar şi veniturile din pensii, precum şi casa de pe strada Sf. Sava, în spatele Primăriei Iaşi.

 

 Săracă, Iolanda Teitler stătea în casă cu o sumă incredibil de mare

Nepoţi plecaţi din ţară înainte de 1989

Fabuloasa avere a Iolandei Teitler va ajunge în Israel, în conturile celor doi copii ai fratelui său. Beatrice Simone Himelbrand şi Marius Florentino Himelbrand sunt cei doi moştenitori ai bătrânei. Ambii locuiesc încă dinainte de 1989 în Israel, deşi au studiat la Iaşi, până în 1985.

Nimeni nu-şi mai aminteşte de ei, fiind plecaţi de prea mult timp din ţară. Florentino Himelbrand a studiat la Şcoala „Ion Neculce” din Iaşi, apoi la Colegiul Naţional pentru ca, între 1981 şi 1985, să urmeze cursurile Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare de la Universitatea „Gheorghe Asachi”. Fraţii Beatrice şi Florentino Himelbrand au emigrat în Israel în 1986 şi, până după moartea mătuşei lor, nu au mai trecut prin Iaşi.

 

Florentino Himelbrand (dreapta) este unul dintre cei doi moştenitori ai decedatei Teitler

 

Vor şi 130 de mp de teren

Recent, cei doi fraţi au publicat în presa locală un anunţ prin care fac cunoscut faptul că, în cadrul unei proceduri judiciare, doresc să intre în posesia a 130 mp de teren, din zona proprietăţii lor de pe strada Sf. Sava, pe care nu îi revendică nimeni. „Nu pot oferi detalii despre acest dosar în lipsa aprobării de la clienţii mei”, ne-a spus avocata Oana Chiriţa, cea care îi reprezintă pe cei doi în procesul prin care încearcă să obţină terenul.

Dacă le va fi dat, acesta se va adăuga la casa moştenită de la mătuşa lor, situată pe aceeaşi stradă, precum şi banii din conturi, trecuţi acum pe numele lor: 650.000 de dolari din tranzacţia cu terenul de la Piaţa Dimitrov, la care s-au adăugat 144.000 de dolari strânşi din dobânda din anii 2005-2012 (sumă din care a fost scăzut impozitul). Şi asta pentru că bătrâna Teitler nu s-a atins de nici un ban.

La aceste sume se mai socotesc 200.000 de lei găsiţi în casa femeii, după moartea ei. Banii fuseseră, cel mai probabil, strânşi din pensie. I-a ţinut în casă pentru că, aşa cum au spus cei care au încheiat tranzacţia cu terenul, nu avea încredere în bănci, ci doar în bani gheaţă.

 

În spatele casei se află cei 130 de mp de teren pentru care se luptă acum moştenitorii femeii

Istoria familiei Himelbrand

Iolanda Teitler a fost nepoata bogatului evreu Simon Himelbrand. Bătrâna a povestit că era doar o fetiţă în timpul Holocaustului şi a făcut parte, alături de bunicul său, din convoiul morţii. Pe site-ul Autorităţii pentru Comemorarea Victimelor şi Eroilor Holocaustului din Israel este menţionat numele lui Simon Himelbrand, din Iaşi, mort în 1940.

Bunicul său deţinea, când a fost arestat, un conac boieresc la Fundaţie, amplasat pe terenul pe care mai târziu s-a făcut Piaţa Dimitrov, dar şi casa de pe strada Sf. Sava, în care a trăit bătrâna până la moarte. În 1951, autorităţile comuniste au confiscat toată averea familiei Himelbrand. Iolanda Himelbrand s-a căsătorit cu un inginer pe nume Teitler, dar nu a avut copii.

 

 

Citește și FABULOS: femeia care a murit săracă, dar cu 1 milion de dolari în bancă

 

 

Povestea terenului de milioane

Pensionara Teitler s-a judecat, din anul 1992, cu Primăria Iaşi pentru a-i fi retrocedat terenul de 1.000 mp pe care fusese conacul bunicului său. După şase ani, în 1998, a obţinut dreptul de proprietate asupra terenului, iar Piaţa Dimitrov a fost demolată.

După retrocedare, timp de şapte ani a fost curtată de diverşi investitori care şi-au dorit cei 1.000 de metri pătraţi din centrul oraşului, dar i-a refuzat pe toţi. Abia în aprilie 2005, tranzacţia pe acel teren s-a făcut, cumpărători fiind un afacerist israelian şi ieşeanul Gabriel Surdu. Femeia a fost înduplecată de către evreul Nahman Eliahu, care i-a vorbit de la prima întâlnire în idiş. Chiar după ce s-au înţeles, femeia a încercat să rupă înţelegerea, când a aflat, la notar, că asociatul evreului cu care se înţelesese era Surdu. 

3 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments