Microsoft a oprit suportul pentru sistemul de operare Windows XP. Companiile şi guvernele vor mai primi asistenţă timp de un an, contracost

0
57

 

 

Pe 8 aprilie, Microsoft a oprit suportul pentru Windows XP, sistemul de operare cu o vechime de 12 ani. Platforma are încă o cotă de piaţă de 27% pe segmentul de computere personale, fiind a doua cea mai populară din lume după Windows 7, potrivit serviciului de monitorizare Net Applications. Utilizatorii pot folosi în continuare XP, însă în cazul unei breşe de securitate nu vor mai primi o actualizare pentru rezolvarea problemei.
 

Oprirea suportului înseamnă că Microsoft nu va mai oferi actualizări de securitate pentru consumatori. Companiile şi instituţiile publice vor mai primi asistenţă timp de un an de acum încolo, contracost. De exemplu, Marea Britanie a plătit peste 5,6 milioane de lire sterline pentru ca PC-urile cu XP folosite de autorităţi să primească actualizări.

 

Consumatorii vor primi ultima rundă de actualizări pe 8 aprilie. De asemenea, mulţi producători de hardware şi software nu vor mai oferi support pentru drivere de Windows XP (ex: imprimante, tastaturi, mousi, camera foto etc.).

 

Tot pe 8 aprilie, Microsoft a oprit şi suportul pentru suita de productivitate Office 2003.

 

O soluţie pentru cei care nu au bani pentru o licenţă de Windows 7 sau Windows 8.1 este instalarea pe computer a unui sistem de operare gratuit, precum cele bazate pe Linux – Ubuntu sau Fedora.

 

 

Microsoft susţine că Windows XP este un sistem de operare prea vechi pentru standardele tehnologice actuale şi o ţintă pentru hackeri. De aceea, compania încurajează consumatorii, companiile şi guvernele să treacă la o versiune mai nouă.

 

Potrivit lui Ionuţ Gaotă, şeful diviziei Windows din cadrul Microsoft România, Windows 8.1 este de 21 de ori mai rezistent la viruşi şi malware decât Windows XP şi de 7 ori mai rezistent decât Windows 7.

 


 

Potrivit ultimului raport Security Intelligence, prezentat de Microsoft la evenimentul internaţional de securitate RSA Conference, România şi-a păstrat şi în 2013 poziţia fruntaşă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate cu programe dăunătoare. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la fiecare 1.000 de computere scanate în ţara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Prin comparaţie, în Danemarca rata de infectare era, în aceeaşi perioadă, de doar 1,7%.

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments