Ieşenii care au reclamat că au fost încărcaţi la facturile pentru energie termică vor primi înapoi banii plătiţi necuvenit, conform noilor calcule. De exemplu, în blocul Peneş Curcanul cea mai mare sumă ce va fi recuperată de un locatar este de peste 500 de lei. Campania Dalkia pentru reducerea costurilor n-are precedent în ultimii 50 de ani.
Facturile la energie termică încărcate de administratori au ajuns acum la scadenţă. Pe lângă amenzile de 500 de lei primite de peste 100 de administratori din Iaşi care au încărcat facturile unor locatari în avantajul altora, cei care au fost păgubiţi îşi vor primi banii înapoi. Este pentru prima dată când ieşenii primesc bani pe care i-au plătit în plus pentru un serviciu de acest gen.
Administratorul s-a speriat după ancheta realizată de Dalkia şi a acceptat să returneze banii luaţi pe facturi umflate
20 de gigacalorii diferenţă!
Între listele întocmite de administratorul blocului Peneş Curcanul din centrul Iaşului şi calculele realizate de Dalkia, după ce locatarii au făcut reclamaţii, a rezultat o diferenţă de 20 de gigacalorii. Locatarii blocului plătiseră, împreună, o sumă uriaşă, timp de trei luni. „După recalcularea făcută de echipa noastră, a rezultat că locatarilor li s-au umflat facturile vreme de trei luni, între decembrie 2013 şi februarie 2014. În acel bloc, cea mai mare sumă de recuperat de către un locatar racordat la sistemul centralizat de termoficare încărcat ilegal la plată este de 534 de lei, pentru trei luni. Asociaţia de locatari ne-a confirmat deja, în scris, că îşi însuşeşte noile calcule şi că le va afişa la lista de plată a lunii martie, ce va fi pusă în această săptămână”, ne-a spus Ana Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Dalkia Iaşi.
Administratorul se scuză
Administratorul blocului Peneş Curcanul din apropierea Tribunalului Iaşi spune că vina nu-i aparţine şi că toate calculele au fost greşite de Dalkia. „Ei au spus că eu am greşit, dar nu este adevărat. Am luat o amendă de 500 de lei fără să fi făcut nimic. Nu am luat numai eu amendă, sunt zeci de asociaţii în aceeaşi situaţie. Ei au spus că nu am făcut eu bine calculele. După ce le-au făcut şi ei, tot acolo au ajuns. Eu am calculat cu datele indicate de aparate, apoi au venit ei cu de la sine putere să taie gigacaloriile consumate, spunând că s-a consumat prea mult faţă de ce ar trebui. A fost o diferenţă pe aparatul de măsurare de 22 de gigacalorii pentru care aştept acum acte, ca să nu plătesc din buzunar. Oricum, nu este nimeni în bloc care să aibă de luat înapoi 500 de lei, cum spun cei de la Dalkia”, ne-a declarat Neculai Cârlan, administratorul blocului Peneş Curcanul.
Cheltuielile în sistemul centralizat de încălzire au devenit mult mai mici decât cu centrale de apartament. Administratorii nu se împacă cu situaţia
Consum normal: 1,3 gigacalorii pe apartament
Consumul normal pentru un apartament de 3 camere, calculat de Dalkia, este de maximum 1,3 gigacalorii, inclusiv taxele pentru consumul pe spaţiile comune. „Într-o scară în care mai avem cinci apartamente racordate, consumul este de o gigacalorie pe apartament, la care se adaugă încă maximum o treime de gigacalorie pentru spaţiile comune. Rezultă că într-un bloc cu 5 apartamente racordate avem maximum 6,5 gigacalorii consum total. Dar acolo unde se raportează consumuri de 20 de gigacalorii pe scări cu cinci abonaţi este furt de energie termică în detrimentul celor care consumă şi plătesc cinstit”, explică Ana Maria Icătoiu.
În această iarnă angajaţii Dalkia au descoperit că, în multe cazuri, iarna trecută fuseseră întocmite facturi „normale” în scări de bloc în care, în iarna 2013-2014, au fost consumuri de aproape trei ori mai mari. „Am avut inclusiv cazuri de persoane care figurau ca debranşate dar care, în realitate, se rebranşaseră ilegal şi fără să ştie nimeni”, ne-a mai spus Ana Maria Icătoiu.
Câte familii vor primi bani înapoi
În total, 156 de familii din Iaşi îşi vor primi banii înapoi, după ce au plătit facturi în urma repartizării ilegale a costurilor de către administratorii asociaţiilor. Verificările vor continua şi pentru celelalte asociaţii unde există încălcări ale legii privitoare la costurile cu căldură. Clienţii care au suspiciuni în legătură cu listele de plată în ceea ce priveşte repartizarea costurilor pentru apă caldă şi căldura pot contacta Dalkia Termo Iaşi la numărul de telefon 0 800 800 123 (gratuit, non-stop), pe adresa de email [email protected] sau pot vizita angajaţii Dalkia la Biroul de Relaţii cu Clienţii din Calea Chişinăului, nr. 25, etajul 1.
Ana Maria Icătoiu, director comercial Dalkia
Cum se fură la spaţii comune
Cel mai des constatat şi sancţionat furt făcut de administratorul unui imobil este cel cu energia termică consumată în spaţiile comune. Concret, un administrator poate jongla cu acel preţ, scăzând de la prietenii săi şi adunând sume mai mari în contul locatarilor cu care nu se înţelege. Zeci de situaţii de acest gen au fost raportate în această iarnă, la dispeceratul Dalkia.