Cheltuielile pe care le-a făcut pentru a-şi ridica vila de pe malul lacului Dorobanţi, comparativ cu ceea ce divulgă declaraţia de avere, arată ca situaţia steagurilor lui Pristanda: nu prea ies la socoteală. Cu 2.500 de euro lunar, familia Movilă deţine trei maşini, merge în vacanţe, are 48.000 de euro strânşi şi în trei ani şi-a construit o vilă. „Suntem economi”, explică deputatul.
Bunurile acumulate în timp de deputatul ieşean Petru Movilă nu pot fi strânse de alţii nici în două vieţi. Aflat la al treilea mandat de parlamentar, Movilă nu mai are grija zilei de mâine, având bătrâneţile asigurate. S-a însurat târziu, acum patru ani, la vârsta de 43 de ani, cu medicul Raluca Neagu. Momentul a fost de bun augur, pentru că soţia nu a intrat în mariaj cu mâna goală. Cu toate acestea, deputatul Movilă poate justifica cu greu averea.
Într-un peisaj mirific
Recent, alesul Movilă a reuşit să recepţioneze lucrările la vila sa din satul ieşean Dorobanţi, din comuna Aroneanu. Suprafaţa de teren de 400 de metri pătraţi este bine aleasă, chiar pe malul lacului, nu departe de baza sportivă ENPI deţinută de parlamentarul PSD, Constantin Adăscăliţei. Chiar dacă în declaraţia de avere a scris 108 mp, vila are o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, fiind înconjurată integral de un gard de lemn. Încă de la intrarea spre poarta principală a curţii, trecătorii sunt atenţionaţi că accesul este interzis, pentru că proprietatea este privată.
Deputatul spune că nici măcar nu mai ştie cât a dat pe ridicarea vilei.”Casa este evaluată la câteva zeci de mii de euro. Nu am devizul la mine, ca să spun exact. Casa are două dormitoare, un birou, un living”, enumeră Movilă. El deţine şi o altă casă, chiar în centrul Iaşului, în spatele Mitropoliei. Este vorba de un imobil de 55 de metri pătraţi, câştigat anul trecut în urma unui proces cu Primăria Iaşi. Anterior, parlamentarul era chiriaş în imobil.
Deşi în declaraţia de avere, Petru Movilă a spus că vila are 108 mp, imobilul este mult mai mare
Are mai multe terenuri
Conform aceleiaşi declaraţii de avere, Petru Movilă se bucură în baza unor contracte de vânzare-cumpărare şi de alte imobile, în speţă terenuri de diferite suprafeţe. Un teren agricol de 3.500 de metri pătraţi este situat în comuna Ţibăneşti, 2.500 de metri pătraţi în Ciorbeşti şi 800 de metri pătraţi în Bucium. Toate au fost achiziţionate în perioada 1995-2007. Din 2010 este coproprietar şi pe o suprafaţă de jumătate de hectar amplasată în comuna Miroslava.
Soţia deputatului se laudă cu 200 de metri pătraţi, tot în satul Dorobanţi. Deputatul spune că terenurile nu reprezintă cine ştie ce avere, preţurile de achiziţie fiind destul de modeste. ”Terenul din Dorobanţi l-am luat cu două-trei mii de euro. Nu am gazul tras. Nu sunt erori în declaraţia mea de avere. Agenţia Naţională de Integritate m-a verificat de mai multe ori”, adaugă Movilă.
Ţine banii la saltea
În ceea ce priveşte conturile bancare, Movilă nu are încredere în bănci. A declarat că deţine cash suma de 48.300 euro. În schimb, soţia are un cont bancar la Bancpost, de 56.000 de lei, plus un cont pentru alocaţia copilului din prima căsătorie, de 15.700 lei.
Movilă deţine şi două maşini: un Volkswagen din 2006, pe care-l conduce, şi un Mitsubishi cumpărat second-hand cu 11.000 de euro, condus acum de soţie. Dar doamna doctor mai conduce şi o Honda CRV, de 28.000 de euro, valoare de catalog. Nu în ultimul rând, stă bine la capitolul bijuterii şi obiecte artă. Acestea însumează 22.400 de euro.
”De patru ani sunt căsătorit şi muncim împreună. Bijuteriile şi obiectele de artă sunt moştenite de la mama soţiei. Mama ei vine dintr-o familie bună, a fost profesoară. Banii cash sunt economiile noastre pentru că la bănci… Eu încerc să fiu normal. Nu am pasiuni, ca să consum banii. Avem maşini normale. Banii, noi i-am adunat. Pe lună câştigăm împreună 2.500 de euro. În patru ani de când suntem căsătoriţi se ajunge cam la 100.000 de euro. Nu suntem o familie care sparge banii. Alţi parlamentari au schimbat cinci maşini din 2006 până acum. În ceea ce priveşte excursiile, cu 1.000 de euro îşi poţi permite un sejur. Noi nu bem, nu fumăm… ”, calculează deputatul.
Indemnizaţia anuală a deputatului este de 63.080 lei, în timp ce soţia încasează anual, în calitate de medic la Spitalul Sf. Spiridon, suma de 50.679 lei.
Aleea de acces spre lac are semnul interzis, fiind proprietatea familiei Movilă
Să calculăm: din banii de nuntă?
Autorizaţia de construcţie pentru vilă a fost obţinută în iunie 2011, iar recepţia a avut loc în ianuarie 2014. În acest interval, Movilă a depus şapte declaraţii de avere. În cea din noiembrie 2011 avea aceleaşi terenuri ca în 2014, iar suma cash era de 45.600 euro faţă de 48.300 euro acum. Singura explicaţie posibilă pentru banii cu care şi-a construit vila ar fi aceea că a folosit banii încasaţi ca dar de nuntă, pe care i-a estimat la 97.500 euro. Este însă ciudat că Movilă nu a menţionat această sumă ca fiind cea utilizată pentru construcţia locuinţei, preferând varianta economiilor.
Movilă este de puţină vreme membru al Partidului Mişcarea Populară
Traseul politic al deputatului Movilă
Movilă a parcurs traseul politic încă din 1990, când s-a înrolat în celebrul FSN. După doi ani a trecut în barca PD, devenit apoi PDL. Pentru scurt timp a fost consilier judeţean, pentru ca din 2004 până în prezent să ocupe fotoliul de parlamentar. Ultima mişcare politică a făcut-o recent. A demisionat din nepopularul PDL pentru a trece în Partidul Mişcarea Populară.