Inginerul Costel Lupaşcu din Pașcani a slăbit 40 de kilograme după ce i-a fost micşorat stomacul printr-o intervenţie chirurgicală realizată de către dr. Dan Timofte, medic primar în cadrul Clinicii III de Chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Ieșeanul în vârstă de 45 de ani a fost operat în luna decembrie a anului trecut şi de atunci urmează indicaţiile medicilor, mănâncă sănătos, iar rezultatele sunt vizibile.
Costel Lupaşcu cântărea 220 de kilograme când s-a prezentat la medic, dar până să fie operat a ţinut dietă şi a slăbit 20 de kilograme.
„Pacientul ne-a dovedit că vrea să slăbească, a respectat regimul indicat şi a slăbit în grafic, după care s-a intervenit chirurgical. Bărbatului i s-a făcut rezecţie gastrică longitudinală, cea mai frecventă metodă de micşorare a stomacului“, a precizat pentru Ziarul de Iași dr. Dan Timofte, medicul curant al pacientului. Păşcăneanul s-a îngrăşat în ultimii ani din cauza mai multor probleme.
Primele semne de îngrăşare spune că le-a simţit după o intervenţie chirurgicală la coloană, realizată în 1990. Costel Lupaşcu s-a ales cu fracturi de coloană în urma unui accident de muncă petrecut într-o mină de cărbune din Valea Jiului. Era inginer minier pe atunci şi din nefericire s-a nimerit să fie printre cei cinci angajaţi care s-au trezit imobilizaţi printre roci.
„Un coleg de-al nostru a pierdut controlul materialelor şi ne-am trezit prinşi în subteran. Eu am avut trei inele fisurate. Cam la un an după ce m-am operat la Spitalul de Neurochirurgie am observat că iau în greutate din ce în ce mai mult. În timp, am făcut şi diabet, a fost afectat şi ficatul şi apoi şi inima. Am avut noroc de domnul doctor Timofte, că poate dacă nu ajungeam să mă trateze, Doamne fereşte, păţeam şi eu ca băiatul celălalt, tot din Paşcani, Cogeanu“, a spus pacientul.
Costel Lupaşcu nu mai riscă să se îngraşe. După operaţie, stomacul pacientului a fost micşorat în proporţie de 80%.
„Senzaţia de foame, după micşorarea stomacului, apare mai greu şi cea de saţietate se instalează mai repede. Pacientului nu îi mai este foame continuu şi nu mai mănâncă dezordonat. Practic, prin dieta recomandată nu a fost supus unui regim strict, ci a fost învăţat să mănânce sănătos“, a mai precizat dr. Dan Timofte.
Din iunie 2012 până în prezent, 43 de persoane au apelat la chirurgia bariatrică, şi astfel au primit şansa unui trai decent.
(Sursa: ziaruldeiasi.ro)