Peste câteva zile, coada cometei Halley va „lovi” Pământul. Ce vom vedea pe cer

0
95
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

La începutul lunii mai, orbita Pământului se va intersecta cu coada cometei Halley, fenomen care va da naştere unei ploi de meteori numită Eta Aquaride.
 

Această „ploaie de stele” poate fi văzută în fiecare primăvara. În acest an, fenomenul va începe pe 19 aprilie şi va dura până pe 28 mai, apogeul fiind însă atins în dimineaţa zilei de 6 mai.

Eta Aquaride este vizibilă şi din emisfera nordică, dar cel mai bine poate fi admirată de locuitorii de la tropice şi de cei din emisfera sudică.

Meteorii pot fi văzuţi fără binoclu, dar cei care vor să se bucure de acest spectacol trebuie să aleagă o zonă unde este întuneric. Dacă au noroc, pot să observe chiar şi 50 de „stele căzătoare” pe oră.

 

 

 

Cometa Halley, care produce în fiecare an această ploaie de meteori, este vizibilă de pe Terra la fiecare 75-76 de ani. A fost observată în 1986 şi va trece din nou pe lângă noi abia în anul 2061.

Alte comete sunt mult mai spectaculoase şi mai strălucitoare, dar cele mai multe trec pe lângă Terra doar o dată la câteva mii de ani.

Halley a fost observată încă din Antichitate, dar a fost botezată după numele astronomului englez Edmond Halley, care i-a calculat pentru prima dată periodicitatea, în anul 1705.

Cometa provine din Norul Oort, unde se află cele mai multe corpuri cereşti de acest fel, la marginea sistemului nostru solar.

Pe lângă ploaia de meteori Eta Aquaride, care are loc primăvara, Halley determină un fenomen similar, Orionidele, care au loc în luna octombrie.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments