Lovitură puternică pentru afacerile fostului lider al studenţilor politehnişti: terasă evacuată după 10 ani. Afacerea din Campusul „Tudor Vladimirescu”, controlată indirect de deputatul Daniel Oajdea, riscă să fie închisă. Proprietarul terenului, Universitatea Tehnică, vrea să dărâme barul şi să vândă acolo brânzoaice.
„Miezul” afacerilor controlate de deputatul ieşean Daniel Oajdea este în pericol de dispariţie. Şefii Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” i-au pus gând rău barului din apropierea Iulius Mall.
Clădirea e a lui, terenul e al lor
Daniel Oajdea, actual deputat PP-DD, este scos cu forţa din Campusul studenţesc Tudor Vladimirescu, acolo unde patronează o afacere încă din anul 2000. Este vorba de un bar care a devenit o sursă importantă de venit pentru familia sa. Terenul pe care a fost construit barul aparţine Universităţii Tehnice ”Gh. Asachi” (UTI). Contractul lui Oajdea a expirat pe data de 23 decembrie 2013, dată la care deputatul trebuia să-şi strângă bagajele, destul de greu, totuşi, având în vedere că pe respectiva suprafaţă de teren a ridicat ditamai clădirea, din banii lui.
Parlamentarul plătea chirie pentru o suprafaţă de teren de 200 de metri, concesionată în anul 2000. ”Acolo contractul a expirat după o perioadă de mai bine de 10 ani. S-a hotărât ca acest contract să nu fie prelungit. Universitatea are acest drept. Regulamentul prevede că un contract POATE fi prelungit dacă chiriaşul nu înregistrează datorii. Nu este vorba de obligativitate”, spun surse din cadrul Universităţii. Prin urmare, în acest moment localul riscă să fie demolat pentru că instituţia de învăţământ superior pretinde că are nevoie de pământul de sub construcţie.
Barul „Hello” se află la circa 20 de metri de Iulius Mall
Administrator: „Sunt detalii private ce nu vă privesc”
Barul „Hello” funcţionează sub umbrela societăţii Concurs SRL. Universitatea a notificat administratorul societăţii că trebuie să părăsească zona, numai că acesta nu s-a conformat. În aceste condiţii, pentru evacuarea chiriaşului, UTI are nevoie de decizia instanţei. Cel mai probabil, în următoarea perioadă va fi cerut acest lucru magistraţilor. Numai că un astfel de proces poate depăşi perioada de un an, timp în care barul va funcţiona în continuare.
Administratorul Concurs SRL, Mihaela Macovei (sora soţiei lui Oajdea) nu a dorit să comenteze situaţia: ”Sunt detalii private, ce nu vă privesc. Nu sunt publice. Dumneavoastră puteţi crede orice”.
În 2012, veniturile totale înregistrate de societatea Concurs SRL au fost de 2,6 milioane lei, dar firma înregistrase pierderi de aproape 200.000 de lei. În cea mai recentă declaraţie de avere, Oajdea a menţionat faptul că, de-a lungul timpului, a împrumutat firma cu aproape 280.000 de lei.
În loc de bere va curge lapte
Contactat telefonic, rectorul UTI, Ion Giurmă, a precizat că nu poate şti tot ce se întâmplă în campusul universitar: ”Nu cunosc despre ce este vorba. Vorbiţi cu prorectorul Ioan Cioară. El se ocupă de strategii universitare”. Rateu: nici Cioară nu a ştiut ce să comenteze: ”Nu ştiu, acolo este Grigoraş, responsabilul cu problemele studenţeşti. Eu răspund de problemele academice”.
Până la urmă, motivul pentru care va fi evacuat barul lui Oajdea a fost dezvăluit de prorectorul Ştefan Grigoraş.”Este o decizie luată de noua echipă a Consiliului de Administraţie. Decizia constă în faptul că aceste contracte nu se vor mai prelungi. Sunt probleme acolo pentru că respectiva construcţie ridicată pe terenul universităţii trebuia să fie provizorie. Se va discuta şi la Primărie. Gata cu băutura, vom face lactobaruri unde se vor servi brânzoaice”, susţine prorectorul.
Deputatul Oajdea, în stop-cadru pe site-ul Camerei Deputaților
Diplomat, Oajdea nu comentează
Daniel Oajdea nu a vrut să comenteze decizia universităţii. ”Nu mă privesc relaţiile contractuale dintre universitate şi societăţile comerciale”, consideră parlamentarul PP-DD. Asta deşi soţia sa este director adjunct al Concurs SRL, el a îndeplinit funcţia de director general multă vreme, iar faptul că afacerea îi aparţine este un lucru indubitabil.
La fel de certă a fost şi implicarea sa în ingineria prin care familia sa a obţinut terenul, la licitaţia din anul 2000. Participante au fost două firme, una a lui Oajdea şi alta a cumnatei, cea din urmă, Concurs SRL, fiind declarată câştigătoare, cu modicul preţ de 2,22 dolari/mp. Imediat, Oajdea a fost angajat la firma Concurs. Astfel de maşinaţiuni prin care lideri ai studenţilor, cum era Oajdea la acel moment, au intrat în posesia unor spaţii din campus, au dăinuit timp mulţi ani la UTI.
Alt fost lider, altă evacuare
Pentru că înregistrase datorii la UTI de 40.000 de lei, societatea Pizzeria Zanolli SRL a fost evacuată, în vara anului trecut, din spaţiul situat la parterul căminului T14. Aceasta, chiar dacă contractul era valabil până la finalul lunii decembrie 2013. Acum, UTI se judecă cu reprezentanţii societăţii pentru a-şi recupera debitul. În afacere era implicată Bianca Pavel, fost lider al studenţilor politehnişti şi membru al Senatului universităţii. La instanţe sunt şi alte dosare în care UTI se judecă cu chiriaşi din campus.
Afacerile şi politicile lui Daniel Oajdea
Daniel Oajdea a devenit deputat din partea PD-L în anul 2008. Înainte de aceasta, ocupase funcţia de consilier local municipal. S-a remarcat ca o voce critică în plenul şedinţelor. Legătura cu PD-L s-a terminat după ce a criticat făţiş măsurile de austeritate luate de premierul Emil Boc. A activat o vreme ca independent, iar în acest moment este membru al Partidului Poporului Dan Diaconescu.
În special prin firma Concurs, Oajdea deţine o reţea de spaţii comerciale, cele mai profitabile fiind în Copou şi Metalurgie. În ceea ce priveşte barul din Tudor, acesta era printre ultimele de acest gen din campus, celelalte fiind construite pe terenuri private. Şi fratele său, Florentin Neculai Oajdea, deţine un bar în apropiere, Castel, dar stă liniştit pentru că localul nu se află pe un teren al Universităţii.