ȘOC la Pașcani! Societatea locală de salubrizare, în faliment. Costurile pentru ridicarea și transportul gunoiului, mai mari cu 70%

0
88

Situaţie dramatică la societatea de salubritate din Paşcani. După doi ani de funcţionare, societatea a rămas fără licenţa de exploatare, a acumulat datorii de miliarde de lei vechi şi nu are utilaje pentru desfăşurarea activităţii. Are conturile blocate, a fost amendată cu 60.000 de lei de inspectorii de la Mediu, iar gunoiul trebuie transportat şi depozitat la distanţa de 100 de km.

 

Directorul de la Eco Salubritateea SA Paşcani, Eduard Dumea şi-a pus mandatul la dispoziţia Consiliului Local. Asta după ce, zilele trecute, societatea a fost amendată cu suma de 60 000 lei de Garda de Mediu pentru depozitarea ilegală a deşeurilor la groapa de gunoi de la Valea Seacă.

 

Eduard Dumea a prezentat în şedinţa de luni, 31 martie şi un raport cu privire la situaţia gravă în care se afla societatea. Conform documentului, regia a rămas fără licenţa de exploatare şi nici nu poate obţine altă nouă pentru că nu are în dotare utilajele necesare. Mai mult decât atât, unitatea pe care o conduce a acumulat în doar doi ani de zile de la înfiinţare, datorii de 4,6 miliarde de lei la bugetul de stat, motiv pentru care nu poate contractă credite de investiţii, arată newspascani.ro.

 

Ca şi cum problemele nu ar fi fost suficiente, din data de 25 martie, gunoiul de la Paşcani nu mai poate fi depozitat la groapa de la Roman, contractual fiind denunţat unilateral de Primară de acolo. Asta înseamnă că de acum încolo, deşeurile menajere trebuie transportate la depozitul ecologic de la Țuțora Iaşi, pe o distanţă de cca 100 de km. Din acest motiv, preţul salubrităţii la Paşcani ar urma să fie majorat cu cca 70% .

 

Consilierii păşcăneni au luat la cunoştinţă aceste probleme, dar nu au luat nici o decizie privind viitorul societăţii. Nici în legătură cu preţul salubrităţii nu s-a hotărât nimic.

 

Singura reacţie a venit din partea consilierului Ioan Ioniţă. El a cerut ca membrii Consiliului de Administrație care au aprobat ca prelungirea licenţei de funcţionare să se facă pe o perioadă de 3 luni de zile, nu pentru un an, să fie traşi la răspundere.

 

Menţionăm că directorul societăţii a fost împuternicit să semneze un contract de împrumut de la CEC pentru suma de 1,3 milioane de lei, urmând ca în maxim 60 de zile, societatea să rezolve cu datoriile la stat şi garanţiile mobiliare. Este foarte probabil că Primăria Paşcani să îşi asume acesta responsabilitate pentru deblocarea situaţiei.

 

 

(Sursa: newspascani.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments