Un uriaş coş de bambus, înalt de 9 metri, ar putea rezolva problema lipsei apei potabile în ţările sărace, unde nu există surse naturale de apă şi nici posibilitatea săpării unor fântâni.
WarkaWater a fost realizat de un inventator italian şi este gândit special pentru satele sărace din Africa.
Aceste coşuri pot fi realizate din matariale locale. Un coş costă 550 de dolari şi poate fi construit de 4 oameni în doar o săptămână.
Proiectul a fost conceput pentru zonele muntoase din Etiopia, unde femeile şi copiii merg zilnic ore întregi ca să aducă în sat apă potabilă.
Materialul interior, protejat de o structură din bambus, poate extrage apă potabilă din condensul din aer.
Arturo Vittori, inventatorul WarkaWater, speră ca două asemenea „coşuri” să fie construite în Etiopia în anul 2015 şi apoi proiectul lui să fie preluat şi în restul ţării.
Structura exterioară a acestor coşuri este realizată din bambus şi fire metalice sau din plastic. În interior se află materialul care absoarbe condensul din aer şi oferă astfel apă.
Scheletul coşului poate fi dotat şi cu un LED alimentat cu energie solară, care poate asigura iluminatul nocturn.
Numele WarkaWater vine de la copacul Warka, aflat în pericol de dispariţie. Acest arbore uriaş, originar din Etiopia, este folosit de generaţii ca loc pentru întruniri sau pentru educarea copiilor, fiind foarte important pentru cultura şi ecosistemul din Etiopia.
(Sursa: descopera.ro)