VIDEO. Eugen Tomac cere COMISIE DE ANCHETĂ pentru masacrul de la Fântâna Albă

0
130

 

 

Deputatul Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, a cerut astăzi Parlamentului României înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru elucidarea masacrului de la Fântâna Albă din data de 1 aprilie a anului 1941.
 

Într-o declaraţie susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, Eugen Tomac a cerut sprijinul majorităţii parlamentare pentru a face dreptate celor aproximativ 3000 de români omorâţi fără vină de către soldaţii sovietici la câţiva kilometri de graniţa românească.

Masacrul de la Fântâna Albă a fost avut loc pe 1 aprilie 1941, atunci când aproximativ 2.000-3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniţei în România. Drept urmare, un grup mare de români bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în faţă un steag alb şi însemne religioase (icoane, prapuri şi cruci din cetină), au format o coloană paşnică de peste 3000 de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română.

 

În poiana Varniţa, la circa trei kilometri de graniţa română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somaţia, sovieticii au tras în plin, din cuiburi de mitraliere instalate din timp, secerându-i. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. Masacrul nu s-a încheiat aici. Răniţii au fost legaţi de cai şi târâţi până la un loc unde erau săpate dinainte cinci gropi comune, iar unii dintre ei au fost îngropaţi de vii. Bătrâni, femei, copii – toţi au fost aruncaţi în gropile comune. Timp de două zile, spuneau localnicii, s-ar fi auzit gemete din acele gropi. Alţii au fost arestaţi de NKVD şi, după ce au îndurat torturi îngrozitoare, au fost şi ei aruncaţi de vii într-o groapă comună din cimitirul evreiesc al oraşului. Peste acea groapă s-a turnat şi s-a stins var.

 

În aprilie 2011, la Mănăstirea Putna, a avut loc ceremonia de sfinţire a troiţei închinate memoriei victimelor masacrului de la Fântâna Albă de acum şapte decenii, 1 aprilie 1941.

Construcţia troiţei a fost realizată la iniţiativa DPRP din cadrul Guvernului României. La sfinţirea troiţei au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Eugen Tomac, secretar de stat, membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi supravieţuitori ai tragediei din 1941.

 


 

Un an mai târziu, la împlinirea a 71 de ani de la tragicul eveniment, a fost oficiată o slujbă de pomenire a victimelor, chiar în pădurea Varniţa, locul măcelului, acolo unde este amplasat şi un monument comemorativ. Slujba a fost oficiată de Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, împreună cu un grup de clerici.

 

 

 

(Sursa: deschide.md)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments