Ministerul Apărării din Marea Britanie investeşte milioane de lire sterline pentru a obţine cea mai importantă tehnologie din istoria navigaţiei: un dispozitiv ce poate detecta orice locaţie de pe glob fără a fi detectat şi fără a putea fi sabotat.
Oamenii de ştiinţă de la Porton Down şi de la National Physical Laboratory cred că se află la 3-5 ani distanţă de conceperea unei „busole cuantice” ce ar putea să se localizeze pe baza efectelor subatomice ale câmpului magnetic al Pământului.
Tehnologia, ce nu ar mai avea nevoie de sateliţi sau de alte puncte fixe de referinţă precum stâlpii radio, este de interes pentru toate armatele lumii, deoarece ar evita limitările sistemelor de navigaţie spaţiale.
În februarie, SUA a avertizat că GPS-ul, cea mai folosită tehnologie de localizare prin satelit, este supraîncărcat şi că este extrem vulnerabil la atacuri.
Armata britanică doreşte să folosească această nouă tehnologie pe submarinele nucleare, ce au nevoie să navigheze în secret şi cu acurateţe, fără a comunica cu lumea exterioară.
Fără o reglare regulată, chiar şi cele mai sofisticate sisteme navigaţionale pot produce inexactităţi care pot ajunge şi la 1 kilometru pe zi.
De aceea, numeroase guverne mondiale doresc să dezvolte o alternativă la sistemele de navigare prin satelit. Marea Britanie construieşte un sistem terestru cu antene ce va servi ca variantă de rezervă la GPS. Coreea de Sud construieşte un sistem similar în urma atacurilor nord-coreeene ce au dorit blocarea GPS-ului.
„Nu există în fizică niciun element care să poată fi folosit, date fiind cunoştinţele de astăzi, pentru a deregla un astfel de dispozitiv cuantic”, a explicat Bob Cockshott de la NPL.
Oamenii de ştiinţă afirmă că tehnologia ar putea avea şi aplicaţii civile, precum GPS-ul, având potenţialul de a ajunge în cele din urmă să fie folosită în telefoanele inteligente.
Cercetătorii de la Porton Down şi de la National Physical Laboratory dezvoltă mai multe tehnologii de navigare cuantică. La un nivel elementar, acestea funcţionează prin superrăcirea ionilor capturaţi şi reducerea efectului radiaţiei externe, astfel încât aceştia să fie sensibili doar la fluctuaţiile electromagnetice produse de pământ.
Prin măsurarea influenţei acestor fluctuaţii asupra particulelor, oamenii de ştiinţă vor putea să urmărească cu precizie extremă mişcarea unui chip ce conţine ionii capturaţi.
Cercetările cuantice au fost desemnate de guvernul britanic drept un element important al planului ştiinţific, tehnologiile militare având prioritate. În ultimul buget al guvernului, cancelarul Marii Britanii a alocat 270 de milioane de lire sterline pentru cercetări asupra „tehnologiilor cuantice”.
Deşi alte ţări, mai ales SUA, desfăşoară cercetări similare, Marea Britanie este un lider în acest domeniu. Nokia, Hitachi şi Toshiba sunt câteva dintre companiile cu laboratoare de cercetare cuantică în Marea Britanie.
„Suntem lideri în acest domeniu”, spune Neil Stansfield, şeful diviziei de tehnologie şi inovaţie al Porton Down. „Cred că primul prototip ar putea fi gata în trei până la cinci ani. Elementul esenţial este să reuşim să dezvoltăm un dispozitiv care să fie independent de spaţiu”, a mai declarat Stansfield.
Până acum, cercetătorii de la Porton Down (Defence Science and Technology Laboratory) au conceput un sistem de navigare cuantică de dimensiunile unei „cutii de pantofi de 90 de centimetri”, a explicat Stansfield. Acum, obiectivul este miniaturizarea acestui dispozitiv astfel încât să poată fi folosit şi de soldaţi, şi nu doar de submarinele nucleare şi de navele marinei britanice.
(Sursa: descopera.ro)