În perioada 2014-2020, România ar trebui să primească de la Uniunea Europeană 20 de miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii, a declarat Angela Filote, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, în cadrul evenimentului “Ziua Europei”, organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Afacerilor Externe.
„Cea mai bună absorbţie a fondurilor europene este în acest domeniu(n.r.- agricultură). Este drept că atunci când mă duc la ţară şi le spun oamenilor ce s-a mai rezolvat, mi se serveşte la shimb o listă lungă cu lucrurile care nu s-au rezolvat. De aceea, ne uităm cu mare atenţie la noua perspectivă financiară pentru perioada 2014-2020 în care 20 de miliarde de euro vor veni în România, pentru dezvoltarea agriculturii şi pentru dezvoltarea rurală şi sperăm că aceşti bani să fie folosiţi cât mai bine. Este important ca aceşti bani să fie cheltuiţi cu folos. Şi acei ţărani care sunt nemulţumiţi, acum, să spună că aceşti bani vor ajunge la ei şi că îi vor ajuta.”, a afirmat Angela Filote.
Şefa Reprezentanței Comisiei Europene la Bucureşti a făcut un apel către reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a simplifica birocraţia din spatele accesării fondurilor europene. „Să lăsăm ţăranul să facă agricultură şi să nu-l transformăm într-un birocrat. Trebuie să ne asigurăm că banii sunt cheltuiţi corect.Oamenii să simtă ce aceşti bani sunt daţi cu încredere.”, a mai spus Filote.
În perioada 2014-2020, peste 12 miliarde de euro vor ajunge la fermieri
În cadrul evenimentului „Ziua Europei”, vicepremierului Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că aderarea şi integrarea României la UE a urmat un curs firesc de adaptare şi acomodare a spiritului şi valorilor străbune la realităţile economice, politice şi sociale ale Europei contemporane. „Sunt 12 ani de când România a primit fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD. Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regăsesc mai ales în dotarea exploataţiilor cu utilaje performante, în modernizarea industriei alimentare şi infrastructura rurală şi forestieră”, a completat Daniel Constantin.
Ministrul a mai spus că prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură fermierii au înţeles ce înseamnă digitizarea parcelelor, blocurilor fizice, depunerea cererilor on-line, complicatele cerinţe legale în materie de gestionare (vestitele SMR) şi de bunăstare animală. Plăţile SAPS în perioada 2007-2013 au însumat 5,6 miliarde euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 miliarde de euro vor ajunge la producători.
În ceea ce priveşte programul viticol, pentru acesta s-au cheltuir 252 milioane euro până în 2013 şi s-au realizat 25.000 ha plantaţii nou înfiinţate şi au fost întocmite programe de promovare a vinurilor în China, Rusia, Japonia, SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptată în 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor în Azerbaidjan şi Belarus.
„Noul PNDR 2014-2020, cu o finanţare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis în martie Comisiei Europene înglobează obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite în relaţie strânsă cu partenerii noştri, viitorii beneficiari, discutat şi dezbătut în 8 conferinţe regionale, în cadrul cărora am învăţat la faţa locului ce îşi doresc fermierii şi cum să ne atingem ţintele. În 20 mai, peste 13 zile, lansăm primele două măsuri finanţate din alocarea 2014-2020, investiţii în ferme şi bunăstarea animalelor.”, a menţionat Daniel Constantin.
(Sursa: capital.ro)