UPDATE
Declaraţie oficială David Hay – CEO AFI Europe:
“Ulterior incidentului care a avut loc luni, în jurul miezului nopţii, la clădirea de birouri AFI Park 2, echipaje de pompieri şi poliţie au fost chemate la faţa locului. Deşi investigaţiile sunt încă în desfăşurare pentru stabilirea cauzei exacte a incidentului, s-a stabilit faptul că AFI Park 2 este absolut sigură. Au fost produse daune în camera tehnică situată pe acoperiş, iar câteva uşi de la una dintre scări au fost afectate.
În niciun moment nu s-au înregistrat deteriorări ale spaţiului de lucru şi suntem foarte bucuroşi că nimeni nu a fost rănit. Toţi cei din clădire au fost permanent în siguranţă.
AFI Europe Romania se va concentra să remedieze toate daunele şi să pună clădirea în funcţiune în cel mai scurt timp. Acordăm o atenţie specială tuturor proiectelor noastre şi mai ales chiriaşilor nostri şi ne vom asigura că vom preveni astfel de situaţii în viitor.
Le cerem scuze pentru disconfortul creat celor care locuiesc în zonă şi chiriaşilor noştri.”
O explozie s-a produs luni spre marţi noaptea, într-o clădire de birouri din sectorul 6 al Capitalei. Cauza ar putea fi o acumulare de gaze. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în deflagraţie.
Incidentul s-a produs cu puţin după miezul nopţii, iar zgomotul s-a propagat până la câţiva kilometri distanţă. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale cu apă şi spumă, iar traficul în zonă a fost blocat. Zeci de persoane au fost evacuate din clădire, din care cel puţin şase etaje au fost afectate de explozie. Cel mai probabil, explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze la centrala termică.
Explozia s-a produs la o clădire de pe bulevardul Vasile Milea, o clădire cu 11 etaje, Electronic Arts, din cadrul Afi Park, lângă mall-ul cu același nume. Bucăți de construcție au fost proiectate pe stradă, drept pentru care a fost închisă circulația pe bulevard.
Blocul a fost imediat evacuat și nu au existat victime. Persoanele evacuate din clădire spuneau că se simțea miros de gaz.
Explozia s-a produs în camera centralei termice, unde s-au acumulat gaze. Pagubele s-au produs până la nivelul etajului patru, distrugându-se uși, geamuri și elemente de construcție.
Pentru a nu exista riscul unei alte explozii, gazul în zonă a fost oprit. Pompierii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce a dus la producerea exploziei.
Riscuri imense și la Iași
Jumătate din centralele de apartament din Iași nu sunt verificate periodic, riscurile fiind enorme.
Dintre cele 90.000 de apartamente din Iaşi, 37.000 sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie a agentului termic. 53.000 de ieşeni s-au debranşat de la reţeaua fostului CET şi, dintre aceştia, aproximativ 50.000 deţin centrale termice de apartament. Numai că acestea devin foarte periculoase dacă nu sunt verificate de personal specializat în domeniu, odată la doi ani. Iar în Iaşi nici 25.000 de centrale nu sunt verificate. „O verificare durează aproximativ două ore şi costă undeva la 200 de lei, dacă nu sunt necesare piese de schimb. Problema este că foarte mulţi nu-şi verifică periodic centralele, deşi sunt obligaţi prin lege. Este riscant. Oricâte sisteme de siguranţă ar avea, o scăpare de gaze se poate întâmpla, cum se poate întâmpla şi să genereze monoxid de carbon din ardere incompletă”, afirmă inginerul Adrian Tăbuşcă, de la o firmă specializată în comercializarea centralelor de apartament.
El dezvăluie faptul că au apărut, în ultima vreme, multe firme de asistenţă care oferă în alb certificate de revizie, fără a le controla propriu-zis centralele.
(Sursa: digi24.ro)