EROU URBAN: a omorât un golan de cartier și a scăpat nevinovat. Acum cere daune de 800.000 de lei pentru timpul petrecut în pușcărie

0
1065

La nivelul marilor corupţi, Comisia Europeană monitorizează atent fiecare termen al proceselor. La Cuca Măcăii însă, nevinovaţi pot ajunge la închisoare, fiindu-le nenorocite vieţile. Un incident petrecut în 2009, în Păcurari, reprezintă o premieră în plan juridic. Unul dintre membrii unei găşti de cartier a fost ucis după ce a vrut să-l bată pe un vecin. Procurorii au decis că este vorba de omor calificat şi l-au ţinut pe vecin în arest timp de 9 luni. În timpul procesului, surpriză: toate instanţele, inclusiv Înalta Curte, l-au găsit nevinovat pe „ucigaş”. Judecătorii au stabilit că inculpatul era o persoană căreia îi era frică pentru viaţa sa. Acum, presupusul agresor a întors armele, socotind că este timpul ca Statul Român să plătească şi cere 800.000 de lei daune morale. Incredibil: banda din care făcea parte interlopul mort îşi face din nou de cap în Păcurari, iar spre deosebire de personajul de mai sus are parte din plin de clemenţa magistraţilor, fratele mortului fiind scăpat de închisoare pentru complicitate la şantaj! 

 

 

Cu punct şi virgulă, lucrurile stau astfel: în 2009, ieşeanul Lucian Cracea a fost implicat într-un scandal din care a rezultat moartea lui Dumitru Corobuţă. Procurorii l-au acuzat de omor calificat. Pe perioada procesului, Cracea a stat încarcerat aproximativ 9 luni. Culmea, judecătorii l-au achitat pe inculpat, în temeiul deciziei fiind invocată fiind legitima apărare. Procurorii au atacat de fiecare dată sentinţa judecătorilor, dar achitarea lui Cracea a fost menţinută şi de instanţele superioare. Acum, Cracea a dat Statul în judecată, cerând pentru perioada de arest, drept daune morale, o sumă colosală.

 

 

Găştile de cartier, cu complicitatea poliţiştilor, se transformă în structuri de încălcare a legii

Ca de obicei, băutura e de vină 

Totul a început în seara de 19 august 2009, când Lucian Cracea împreună cu un prieten de-al său, Andrei Roşu, şi un anume Petru Cozma s-au hotărât să bea în spatele poştei din Păcurari. În acel moment a apărut şi Ciprian Corobuţă, membru al unui aşa-zis clan ”Corobuţă”. Aceştia s-au pus serios pe băut, consumând mai multe sticle de whisky şi de bere. Ameţit, Corobuţă şi-a adus aminte că este ”şmecher”, moment în care i-a aplicat un pumn lui Roşu. Cracea a sărit să-şi apere prietenul, dar intervenţia sa nu a fost câştigătoare, ba dimpotrivă. La rândul său, a fost pocnit peste faţă.

Pentru că Ciprian Corobuţă o luase razna, participanţii la petrecerea bahică au fugit să se ascundă. Au ajuns în casa lui Ion Hîrtopanu care, când a aflat de gândurile războinice ale lui Corobuţă, s-a implicat pentru a linişti spiritele. Pe moment a reuşit, dar când au plecat de la el Roşu şi Cracea, Corobuţă i-a luat din nou la bătaie, moment în care Hîrtopanu a intervenit din nou să-i despartă. Până la urmă, agresorul a plecat, lăsând impresia că respectivul conflict s-a stins.

 

 

Citește și 7EST dă în judecată Serviciul de Ambulanţă. SAJ Iaşi refuză să dea informaţiile cu caracter public. Chemaţi Salvarea, bunul simţ este pe moarte!

 

 

Nici Cracea nu-i de ruşine, ranga el o ţine bine 

Cum Corobuţă dispăruse din peisaj, Roşu şi-a condus prietenul Cozma la cea mai apropiată staţie de autobuz. Aici, povestea a luat o cu totul altă turnură. Când s-a întors din staţia de autobuz, Roşu a văzut că la scara blocului lui Cracea de pe strada Canta nr.8A s-au apropiat doi indivizi. A crezut că sunt doi hoţi de maşini şi a strigat la Cracea, ce locuia la etajul doi al blocului. Acesta a coborât cu o rangă şi cu un cuţit, dar, între timp, indivizii s-au făcut nevăzuţi.

La proces, inculpatul a povestit că a luat cuţitul din casă pentru a demonta faţa de la casetofon în caz că vrea cineva să-l fure. După ce „hoţii” au fugit, Cracea şi Roşu s-au apucat de băut la scara blocului. Din nou.

 

 Lucian Cracea a stat în puşcărie o bună perioadă de timp

Victimă sau agresor?

În timp ce amicii Roşu şi Cracea îşi vedeau de băut pe scările blocului, au apărut în fugă Ciprian Corobuţă împreună cu fratele său, Dumitru. Aceştia au venit înarmaţi cu un cuţit şi un baston metalic telescopic. Timpul trecuse, se făcuse noaptea. Primul atacat a fost Roşu, care a primit un baston direct în cap, căzând la pământ, plin de sânge. A urmat Cracea. Dumitru Corobuţă s-a urcat pe acesta, încercând să-l lovească. De frică, victima a scos cuţitul lat de 3 centimetri şi lung de 17 centimetri şi l-a înjunghiat pe Corobuţă de două ori. Când şi-a dat seama de faptă, a fugit, iar Ciprian Corobuţă a anunţat autorităţile.

Ulterior, Corobuţă a încercat să indice faptul că fratele său a fost atacat şi că nu a fost agresiv cu inculpatul sau cu prietenul acestuia. Judecătorii n-au fost de acord. ”Este greu de presupus că inculpatul, persoană de o înălţime peste medie, aflându-se în poziţie verticală, faţă în faţă cu agresorul, l-ar fi lovit cu cuţitul în zona inghinală, mai ales în condiţiile în care victima suferea de obezitate. În acest sens, poziţionarea victimei peste agresor justifică lovirea acestui în zona mediană stânga a corpului, una din lovituri fiind plasată sub abdomenul victimei. Lovitura aplicată de jos în sus, susţine ipoteza că inculpatul era căzut la pământ la momentul agresării victimei”, se arată în sentinţa instanţei.

 

 

Citește și Cum se lucrează la CFR Marfă: 11 tone de motorină s-au „evaporat” de sub nasul lui Anchidin. Gestiunea e nesupravegheată de un an, iar combustibilii se fură în veselie

 

 

S-a judecat contextul

Iniţial, procurorii au insistat pe ideea că Lucian Cracea trebuie condamnat pentru omor, mai ales că acesta a fost atacat cu obiecte contondente, iar replica a venit cu un cuţit. Aşadar, nu ar fi fost vorba de legitimă apărare.

A contat însă contextul, Cracea obţinând circumstanţe în momentul în care s-a demonstrat că anterior a fost terorizat de fraţii Corobuţă.

”Este real că înjunghierea victimei nu a păstrat o proporţie rezonabilă conform cu modalitatea în care acţionau agresorii, ce loveau exclusiv cu obiecte contondente, dar este la fel de real că nu se poate imputa inculpatului, în condiţiile în care a acţionat, că nu a ales mijloace mai puţin vătămătoare pentru a se salva, acţiunea inculpatului a avut la bază exclusiv starea de temere, pe fondul atacului, dar şi pe fondul agresivităţii anterioare a celor doi”, se subliniază în motivarea
instanţei.

În 2014, Lucian Cracea a dat în judecată Statul Român pentru perioada cât a stat în arest nevinovat. Vrea să i se plătească daune morale de 800.000 lei, aproximativ 170.000 de euro. Dosarul va fi analizat de magistraţii Tribunalului Iaşi care vor decide suma în perioada următoare.

 

 

Paradox: Cracea, bun de plată către familia Corobuţă

Chiar dacă a scăpat de condamnare şi a fost achitat, rudele victimei s-au constituit parte civilă în timpul procesului şi au avut câştig de cauză. Astfel instanţa a decis ca Lucian Cracea să achite cheltuielile de înmormântare (30.000 lei) şi daune morale către Mariana Papuc, sora victimei (9.000 de lei), Dana Corobuţă (15.000 lei), Florin şi Mariana Corobuţă (5.000 lei), Mihaela şi Elena Corobuţă (7.500 lei).

 

 Locul în care a avut loc sângerosul incident din august 2009

Corobuţă, spaima cartierului

Locuitorii  din cartier nu au o părere prea bună despre familia lui Corobuţă. Aceştia spun că aşa-zişii interlopi sunt doar nişte „golani”. ”Ciprian Corobuţă este un tip cu pretenţii de interlop, dar este doar un golănete de cartier care a vrut să scoată capul la lumină. Băute, bătăi… Când era singur, era foarte potolit. Dacă era cu gaşca, devenea şmecher. Avea ceva legături la secţia de poliţie din Păcurari. Poliţiştii nu făceau nimic chiar dacă erau depuse reclamaţii. Nu mă mir de reacţia băiatului de care spuneţi”, a povestit Mihai I.

La proces, unii martorii au vorbit sub protecţia anonimatului despre violenţa clanului Corobuţă. ”(…) sunt cunoscuţi ca fiind extrem de violenţi, formau un adevărat clan în cartier, toţi îi ştiau de frică. Mai cu seamă Corobuţă Ciprian era implicat în bătăi şi alte scandaluri, ocazie cu care îi chema în ajutor pe fraţii săi”, a spus la proces Daniel Cozma.

”Făceau scandaluri, mai cu seamă la beţie. Şi eu şi Cracea Lucian am fost bătuţi de către Corobuţă Dumitru şi Corobuţă Ciprian absolut fără nici un motiv. Pentru că aşa le căşuna lor”, a spus şi Andrei Roşu. Şi Ion Hîrtopanu a povestit în faţa judecătorilor că lumea avea motive să se teamă de fraţii Corobuţă.

 

 

Citește și Bună treabă: parchează banii în buzunar! Niciun leu din ridicatul mașinilor n-a ajuns la construirea de parcări

 

 

Un caz incredibil de judecată strâmbă

Lucian Cracea a stat la puşcărie timp de 9 luni, toate instanţele stabilind că este nevinovat pentru incidentul din 2009. În 2011, Ciprian Corobuţă, cel de la care a început incidentul petrecut cu doi ani mai devreme, s-a bătut într-un bar din Păcurari şi l-a pus pe unchiul său să-i caute pe cei trei bărbaţi cu care intrase în conflict. Florin Corobuţă i-a sunat şi i-a şantajat, ameninţându-i că vor fi bătuţi dacă nu-i plătesc câte 100 de euro.

În urma unui flagrant, cei doi Corobuţă au fost reţinuţi, dar judecătorii au respins arestarea pe 29 de zile. Aberaţia maximă a avut loc la începutul acestei luni, când magistraţii au decis, în baza Noului Cod Penal, care le permite acest lucru, să renunţe la aplicarea unei pedepse pentru Ciprian Corobuţă, motivul fiind gradul redus de periculozitate al infracţiunii de complicitate la şantaj. Florin Corobuţă a primit 8 luni de închisoare, cu suspendare. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments