În Ucraina a început EXODUL. Peste 10.000 de persoane au fugit din calea războiului spre Vest. Majoritatea sunt tătari

0
70

Peste 10.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din Ucraina, iar numărul acestora este în continuă creştere, pe fondul conflictului din regiune, potrivit ONU.

 

Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului (UNCHR) a precizat, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial, că majoritatea celor care au plecat de la casele lor sunt tătari.

 

„O evaluare a necesităţilor (acestor persoane – n.red.) a fost finalizată recent şi lucram îndeaproape cu autorităţile locale, alte agenţii ONU şi ONG-uri partenere, pentru a-i ajuta pe cei mai afectaţi oameni.

 

Acest plan include oferirea de asistență juridică, subvenţii de integrare pentru 150 de familii, bani în numerar pentru 2.000 de persoane şi adăposturi îmbunătăţite pentru 50 de familii”, a declarat, la Geneva, Adrian Edwards, purtătorul de cuvânt al UNHCR.

 

Acesta a precizat că relocarea a început înainte de referendumul din martie din Crimeea, care a dus la anexarea regiunii la Rusia, şi a crescut gradual de atunci.

 

Printre cei care şi-au părăsit locuinţele se numără persoane care s-au mutat chiar de două ori, mai întâi din Crimeea, apoi din alte regiuni conflictuale din sud-estul Ucrainei.

 

Cei mai mulţi sunt de etnie tătară, însă autorităţile locale au raportat recent o creştere a numărului de ucraineni, ruşi şi familii mixte care au hotărât să se mute.

 

Cel puţin o treime sunt copii

De asemenea, cel puţin o treime dintre persoanele relocate sunt copii. Cele mai multe familii s-au mutat în centrul (45%) şi vestul (26%) Ucrainei, însă există şi oameni care s-au stabilit în regiunile sudice şi estice. Totuşi, numărul de refugiaţi ucraineni care caută azil în afara ţării a rămas la un nivel scăzut.

 

„Printre motivele pe care le-am auzit de la oamenii relocați se număra faptul că au fost ameninţaţi în mod direct sau au plecat de teamă insecurităţii sau persecuţiei. Unii au spus că au primit ameninţări personale la telefon, prin reţelele de socializare sau au găsit bilete de ameninţare pe proprietăţilor lor”, a mai spus Edwards.

 

Oamenii sunt găzduiţi în adăposturi ale autorităţilor locale, în spaţii private, cum ar fi clinici sau hoteluri, iar alţii au fost primiţi de alte persoane în propriile locuinţe. „Totuşi, capacitatea comunităţilor gazda de a-i sprijini pe aceşti oameni se epuizează rapid”, a continuat acesta.

 

Fenomenul are loc în contextul în care sud-estul Ucrainei a fost frământat, în ultima perioadă, de un conflict între autorităţile de la Kiev şi separatiştii prorusi.

 

După ce Crimeea a fost anexată la Rusia, şi regiunile din sud-est Donețk şi Luhansk au organizat referendumuri în care locuitorii au optat, în proporţie de peste 90%, pentru independenţă. În plus, Donețk a cerut, de asemenea, alipirea la Rusia.

 

În acest timp, numeroase ciocniri au avut loc între rebelii prorusi şi armata ucarineana, care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.

 

 

(Sursa: ziare.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments