Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic şi mondial la kaiac-canoe, va face parte din juriul competiţiei de lungmetraje din cadrul Festivalului Internaţional de Film despre Oameni şi Mediu „Pelicam”. A acceptat propunerea convins fiind că evenimentul ce se va desfăşura la Tulcea în perioada 13-15 iunie este un bun exemplu pentru români: „poate schimba percepţia oamenilor, le poate arăta exemple de cum alţi oameni, în alte locuri, se străduiesc să aibă grijă de moştenirea lor.”
Pe Ivan Patzaichin românii îl cunosc în mod special graţie performanţelor sale sportive. Multiplul campion olimpic şi mondial la canoe şi fost antrenor al lotului olimpic al României la kaiac-canoe se va afla însă, în iunie, într-o postură inedită: aceea de jurat în cadrul Festivalului Internaţional de Film despre Oameni şi Mediu – „Pelicam”, ce va avea loc la Tulcea în perioada 13-15 iunie.
Alături de regizorul Cristi Puiu, Ivan Patzaichin va desemna producţia câştigătoare în secţiunea de lungmetraje.
„Nu sunt un specialist în arta filmului, dar cred că bunul-simţ este un criteriu bun de evaluare a lucrurilor în general. Ceea ce am învăţat eu de la natură, ca om născut în Deltă, este că natura are simţul măsurii, într-o proporţie mai mare decât îl au oamenii”, a explicat Ivan Patzaichin pentru gândul. „Aşa că mă voi ghida după acest simţ al măsurii. Nu contează doar tema. Am văzut filme despre ecologie care sunt prea agresive, filme care impun soluţii fără să ţină cont de ce e firesc, cu măsură. Cred că un film bine făcut trebuie să-şi trasmită mesajul în mod firesc şi aşa voi aprecia şi eu filmele, ca membru al juriului”, a adăugat el.
Promotor al protejării şi cunoaşterii naturii, în special a Deltei Dunării, Ivan Patzaichin nu a stat prea mult pe gânduri înainte de accepta propunerea venită din partea organizatorilor Festivalului Pelicam.
„În primul rând m-a convins tema. Ştiu că filmele au un mare impact asupra publicului, reuşesc să transmită mai repede şi mai bine mesajele pe care le au instituţiile şi organizaţiile care se interesează de relaţia cu natura”, a explicat el.
„Ecologia nu trebuie pur şi simplu impusă”
Cunoaşte asta prin prisma experienţei proprii, câştigate după înfiinţarea Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”: „Am ales de multe ori să lucrăm cu artişti şi am folosit chiar filmul ca instrument de a transmite grija şi interesul nostru pentru Delta Dunării. De fiecare dată când am folosit instrumente artistice, mesajul nostru a fost bine receptat pentru că a stârnit emoţii în oameni. Eu cred că ecologia nu trebuie pur şi simplu impusă. Este preferabil ca oamenii să simtă cât de important este să păstrezi legătura cu locurile de baştină şi cu natura”.
La fel de puternică în luarea deciziei de a participa la Festivalul de Film de la Tulcea a fost şi dragostea pentru „oraşul de la gurile Deltei”, pe care îl consideră „poarta înspre cea mai importantă destinaţie de ecoturism din România”.
„Cu siguranţă legătura mea cu Delta mă motivează să sprijin toate acţiunile de bun-simţ, cele care promovează grija faţă de natură”, a declarat Ivan Patzaichin pentru gândul. „Festivalul Pelicam este genul de eveniment care poate schimba percepţia oamenilor, le poate arăta exemple de cum alţi oameni, în alte locuri, se străduiesc să aibă grijă de moştenirea lor. Cred că în Delta Dunării avem mult de lucru, iar exemplele altora ne pot ajuta să găsim soluţiile potrivite”, a adăugat el, apreciind că important în urma acestui festival este ca oamenii să fie informaţi şi, totodată, să simtă imboldul necesar pentru a acţiona.
„Cred că orice te pune pe gânduri e mai bun decât o soluţie de-a gata. Din experienţă ştiu că oamenii sunt mai implicaţi dacă au libertatea să descopere singuri, să înveţe din propria experienţă. Şi ca antrenor, de exemplu, am înţeles că nu e bine să spui cuiva ce să facă. Cu atât mai mult în zona aceasta de responsabilitate faţă de mediu, riscul de a cădea în propagandă este destul de mare. Sper ca filmele să dea publicului nişte perspective, să ne dea ocazia să ne punem nişte probleme despre protejarea zonelor naturale din România şi, de ce nu, să ne facă să devenim conştienţi şi mândri de zonele noastre naturale”, a completat el.
„Visul meu este ca Delta Dunării să devină regina ecoturismului în Europa”
Pentru toate acestea, Ivan Patzaichin luptă el însuşi atât prin prisma proiectelor Asociaţiei pe care a fondat-o, cât şi prin organizarea festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania, care se desfăoară în oraşul Tulcea.
„Mi se mai pare că încă nu ştim cât de competitivi ne pot face resusele naturale şi de cât de mult poate să însemne natura pentru identitatea nostră în Europa. Putem deveni prima ecodestinaţie pentru turism în Europa, dar trebuie să ne concentrăm eforturile. Este o situaţie ciudată, suntem bogaţi natural, dar nu ştim acest lucru”, a explicat el.
„Numai dacă vă uitaţi la Delta Dunării vă puteţi da seama cum stau lucrurile. Străinii, nemţii de exemplu, apreciază mai mult decât noi turismul cu barca cu vâsle în zonă pentru că au îneles că acesta este modul în care merită vizitat acest loc. (…)Visul meu este ca Delta Dunării să devină regina ecoturismului în Europa”, a adăugat Ivan Patzaichin în cele din urmă.
Festivalul Internaţional de Film Documentar despre Oameni şi Mediu – „Pelicam” va avea loc la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producţii distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni şi mediul înconjurător, dar şi o serie de ateliere şi evenimente conexe.
Festivalul Internaţional de Film Pelicam se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi Institutului Cultural Român. Parteneri instituţionali sunt Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveţiei, Goethe Institut şi Institutul Francez din Bucureşti.
(Sursa: gandul.info)