Mâna dreaptă a lui Necolaiciuc, VIAȚĂ ÎN TIHNĂ LA IAȘI. Fosta directoare economică a CFR: două apartamente, o vilă şi liberă ca pasărea cerului

0
358

În procesul în care fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost achitat a fost judecată şi scăpată de răspundere şi fosta şefă a Direcţiei Economice a CFR, Viorica Olăeru. Deşi acuzată de procurori de implicare în devalizarea CFR, cot la cot cu Necolaiciuc, fosta directoare economică este acum în libertate

 

 

Jaful pus la cale la CFR, pe vremea când director al companiei era ieşeanul Mihai Necolaiciuc, întrece orice închipuire. A face afaceri cu societatea statului condusă de Necolaiciuc era echivalent cu a-l apuca pe Dumnezeu de un picior. Şi asta pentru că toate bunurile achiziţionate de CFR erau supraevaluate, uneori de zeci de ori faţă de preţul real. Şi totuşi, atât fostul director al CFR, fugar ani de zile în Statele Unite, cât şi fosta sa subordonată, directorul economic Viorica Olăeru, au scăpat de orice răspundere, într-un dosar cu o fraudă de 2,7 milioane de euro, fiind achitaţi. Sunt încă judecaţi în alte dosare.

 

Două apartamente

Fosta directoare economică a CFR câştigă, fără bătăi de cap, cel puţin 700-800 de euro lunar din cele două apartamente pe care le-a închiriat unor studenţi, în Păcurari 45. Apartamentele 12 şi 16 din scara C ale blocului 546, situate unul peste altul, aparţin fostei directoare economice. Cei din scară nu mai ştiu nimic despre soarta ei. Doar că s-a mutat la vila pe care o deţine şi că are băiatul plecat în Grecia.
Nici cei din CFR Iaşi nu ştiu acum nimic despre Viorica Olăeru. Nici unde stă, nici cu ce se ocupă. „Posibil să mai treacă pe aici, eu unul n-am mai văzut-o demult”, ne-a spus unul dintre vecinii fostei directoare economice a Companiei Naţionale CFR.

 

Viorica Olăeru, mâna dreaptă a lui Necolaiciuc, duce o viaţă tihnită alături de nepoţi

Au topit 2,7 milioane de euro

Fosta directoare economică a CFR a fost acuzată de procurori, alături de fostul său şef, că ar fi deturnat o parte dintr-un credit garantat de stat, obţinut în 2000, de la Banca Europeană de Investiţii, de peste 30 milioane de euro. Banii fuseseră obţinuţi de stat pentru ca CFR „să elimine efectele inundaţiilor din 2000 şi din anii anteriori”. Concret, trebuia refăcută infrastructura afectată de inundaţii.
Procurorii au descoperit că Mihai Necolaiciuc, cu ajutorul Vioricăi Olăeru, ar fi reuşit să deturneze pentru achiziţii ale companiei peste 2,7 milioane de euro din totalul de peste 30. Suma de la vremea aceea – anii 2001-2003 este ameţitoare: peste 86 miliarde de lei vechi. Conform rechizitoriului, procurorii au descoperit că banii au fost folosiţi pentru achiziţii diverse. Au descoperit 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale pentru achitarea de publicitate, saci de plastic, radiotelefoane HP, frigidere, aer condiţionat, salopete, calendare, covoare PVC şi agende.

 

Mihai Necolaiciuc, achitat după o devalizare de 70 milioane de euro

Dosarul „Achiziţii de lux”

Chiar dacă în dosarul legat de deturnarea împrumutului pentru refacerea infrastructurii distruse de inundaţii Necolaiciuc şi fosta sa directoare economică au scăpat, ei au încă emoţii în alte trei dosare. În toate ei sunt acuzaţi că au realizat achiziţii nejustificate, fără temei legal şi cu preţuri prea mari faţă de preţurile de pe piaţă. Prejudiciul calculat de procurori pentru cele trei dosare este de 70 de milioane de euro.
Într-unul dintre dosare, denumit „achiziţii de lux 1”, procurorii spun că fostul director al CFR ar fi prejudiciat compania, prin ceea ce a cumpărat, cu peste 18 milioane de euro. „În perioada 2001-2003, Mihai Necolaiciuc, ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale în urma cărora s-au plătit din bugetul companiei cu încălcarea legilor, produse, bunuri şi servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei”, se arată în rechizitoriul prin care fostul director al CN CFR a fost trimis în judecată, alături de Viorica Olăeru şi alţi opt complici.

 

Citește și Dobaşu către Zapodeanu: „Banii sau viaţa!”. Exemplu de linşaj mediatic, un caz care are conotaţii penale

 

Adus din Statele Unite

În anul 2009, fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost săltat de agenţii federali americani, pentru încălcarea legislaţiei privind emigrarea, în West Palm Beach. Necolaiciuc locuia de mai mulţi ani acolo. În martie 2011, la doi ani de la arestarea sa, autorităţile americane au acceptat extrădarea lui şi judecarea sa în România.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments