Munca temporară, metoda de angajare preferată a companiilor

0
73

 

 

Într-o perioadă în care locurile de muncă sunt din ce mai greu de găsit, recrutorii au cel mai mult de câştigat. Mărturie stau şi cifrele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, conform cărora firmele care prestează aceste servicii au încasat venituri mai mari cu 30%, în primul trimestru din 2014, faţă de aceeaşi perioadă din 2013.
 

Situaţia este favorabilă şi pentru agenţiile care recrutează personal pentru muncă temporară. Dintre cele 466 de firme autorizate pentru recrutarea în regim temporar, 13 acoperă 70% din piaţa muncii temporare şi au înregistrat în 2013 afaceri în valoare de peste 216 milioane de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 21% faţă de 2012, conform unei statistici realizate de Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT). Cele mai mari companii care se ocupă de recrutarea de personal temporar sunt Adecco, Manpower, Lugera, Trenkwalder şi APT Group.

 

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor temporari, nu există o statistică clară, dar am găsit anumite cifre care ne pot contura o imagine a acestui domeniu. Potrivit ARAMT, în 2013, cele mai mari firme de recrutare în regim temporar au angajat 52.700 de persoane. Datele Inspecţiei Muncii sunt diferite, arătând că până la data de 14 mai 2014 au fost înregistrate în Registru General de Evidenţă a Salariaţilor un număr de 32.795 de contracte temporare de muncă.

 

Dacă în ultimii ani s-au înregistrat anumite creşteri ponderate pe piaţa recrutărilor, specialiştii din industrie se aşteaptă ca şi în următoarea perioadă să se păstreze această tendinţă. „Există cerere pe piaţa (n.r.-a recrutării în regim temporar), de aceea anul acesta ne aşteptăm la o creştere de 10%-15% a acestui sector. Nu vorbim despre creşteri spectaculoase. Dar această majorare depinde şi de măsurile legislative care vor fi luate“, a declarat Sorina Donisa, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

 

 

 

Dificultăţi create de legislaţie

Potrivit prevederilor legale din Codul muncii, agentul de muncă temporară este persoana juridică ce încheie contracte de muncă temporară cu salariaţii pentru a îi pune la dispoziţia unui utilizator, pentru a lucra pe perioada stabilită în contractul de punere la dispoziţie sub supravegherea şi conducerea acestuia. Însă, această formă de angajare nu este foarte bine reglementată, de aceea agenţiile de recrutare luptă împotriva condiţiilor legislative restrictive şi a circuitul birocratic excesiv.

 

„O problemă importantă este legislația din România: chiar se discută o inițiativă legislativă care, din păcate, prin restricțiile impuse, poate provoca dezechilibre majore pe piața muncii. Iniţiativa propune ca viitoarele contracte de muncă temporară să fie întocmite pe perioadă nedeterminată, şi ca între misiuni angajatul să fie plătit cu 75% din salariul minim pe economie pentru maximum 3 luni, de către agenţia care l-a angajat“, a completat Sorina Donisa. Aceasta a mai spus că proiectul legislativ ar putea trimite în şomaj sau în zona neagră a economiei cel puţin 30.000 de angajaţi temporari din România. „Impactul economic negativ va fi resimţit direct şi în sfera impozitelor şi taxelor atrase fără întârzieri la bugetul de stat. Prin reducerea drastică a activităţii din domeniu, ca urmare a acestor modificări legislative, statul ar putea pierde anual 150-180 de milioane de euro“, a mai spus Donisa.

 

 

 

Click pentru mărire

 

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments