O pastilă ar putea bloca senzaţia de foame? Descoperirea care ar putea revoluţiona dietele

0
89
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Cercetătorii cred că ar putea inventa în curând o pastilă care să pună capăt senzaţiei de foame, ajutând astfel persoanele care vor să slăbească. Oamenii de ştiinţă de la Imperial College au observat că persoanele care mănâncă multe fructe şi legume se simt sătule, datorită fibrelor care eliberează o moleculă numită acetat.
 

Acetatul este eliberat în intestine şi apoi ajunge în hipotalamus, zona din creier care controlează senzaţia de foame. Aici, acetatul va bloca această senzaţie şi persoanele care vor să slăbească nu vor mai avea „pofte”.

Molecula „anti-apetit” ar putea fi produsă şi în mod artificial şi administrată prin intermediul unei pastile, cred cercetătorii.

 

Obezitatea a devenit o epidemie la nivel mondial, pentru că oamenii au înlocuit alimentaţia sănătoasă cu mâncarea procesată, care nu reacţionează cu bacteriile din intestine pentru a produce acetat. Astfel, creierul nu mai primeşte semnalul care îi spune că nu mai are nevoie de mâncare.

Dacă în preistorie doza zilnică de fibre era de aproximativ 100 de grame, în prezent ea s-a redus la doar 15 grame, iar sistemul nostru digestiv nu a avut timp să se adapteze la schimbarea radicală a dietei, explică profesorul Gary Frost, de la Imperial College.

Cercetarea ar putea ajuta la inventarea unui medicament foarte util pentru cei care ţin dietă, dar vrea să încurajeze şi consumul de legume şi fructe.

Studiul a vizat efectele unei fibre numită inulină, care se găseşte în cicoare. Experimentele cu cobai care a consumat inulină au demonstrat că animalele au mâncat mai puţin şi s-au îngrăşat mult mai puţin faţă de cele care nu au primit această fibră.

Rezultatele au fost încurajatoare chiar şi în cadrul unei diete foarte bogată în grăsimi.

De asemenea, injectarea acetatului a avut acelaşi rezultat pozitiv, cobaii consumând mai puţină hrană.

 

Studiul, publicat în revista Nature Communications, confirmă beneficiile pentru sănătate aduse de fibre, iar oamenii de ştiinţă spun că acestea pot fi utilizate în tratamentele administrate persoanelor care vor să slăbească.

Gary Frost, profesor la Imperial College London, a spus: „Principala provocare constă în a dezvolta o metodă care să livreze cantitatea necesară de acetaţi pentru a suprima apetitul, însă într-o formă care să fie acceptabilă şi sigură pentru oameni”.

„Acetatul este activ doar pentru o scurtă perioadă în organism, aşadar, dacă ne vom concentra pe un produs bazat pe acetat pur va trebui să găsim o metodă pentru a-l picura în organism, pentru a fi eliberat lent în intestin. O altă opţiune ar fi să ne concentrăm pe fibre şi să le manipulăm pentru a le face să producă mai mult acetat decât în cazurile obişnuite. Astfel, vom avea nevoie de mai puţine fibre şi vom obţine acelaşi efect – este o opţiune mai confortabilă decât să mărim cantitatea de fibre din dietă”, a spus acelaşi cercetător.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments