Premieră. O comună din Iaşi a rămas fără aleşi. Judecătorii au dizolvat tot Consiliul Local la cererea primarului

0
81

Consiliul Local din Cozmeşti a fost dizolvat de judecătorii ieşeni. Potrivit autorităţilor judeţene, o astfel de decizie este o premieră în ultimii 24 de ani la Iaşi.

 

 

Activitatea primăriei din Cozmeşti a fost blocată timp de aproape un an, după ce aleşii locali au refuzat sistematic să se prezinte la şedinţele convocate de primarul Valeriu Enciu (PNL).

 

„Consilierii au pus interesul personal mai presus decât cel al comunităţii. Şedinţele de CL au fost boicotate încă din vara anului trecut. Ei nu au vrut să valideze prin prezenţa lor un nou consilier liberal în locul altuia care îşi dăduse demisia”, a explicat pentru Evenimentul Vasile Enciu.

 

Instanţa a decis dizolvarea consiliului la solicitarea edilului.

 

 

Comuna ar putea pierde 2,5 milioane euro

Blocajul instituţional a pus în pericol şi un proiect cu finanţare europeană. Autoritatea locală a investit 2,5 milioane euro într-un centru afterschool, dar care nu a fost încă pus în funcţiune.

 

„Nu am putut adopta o hotărâre de CL în acest sens. Suntem într-o perioadă de monitorizare de 5 ani, iar dacă vin europenii şi văd că nu am pus în funcţiune centrul, am băgat-o la mânecă”, a precizat edilul.

 

CL a întârziat şi un alt proiect al comunei, cel privind înfiinţarea unui sistem de alimentare cu apă.

 

„E proiectul european al ApaVital implementat la nivel judeţean. Nu am putut autoriza lucrările de construcţie până acum”, a susţinut Enciu.

 

Problemele comunei nu se termină însă aici. Primăria funcţionează fără buget aprobat de CL în 2014.

 

„Putem cheltui doar 12,5% din buget pentru plata utilităţilor şi salariilor. De investiţii nu poate fi vorba”, a punctat primarul, adăugând că veniturile anuale comunei se cifrează în jurul sumei de 200.000 lei.

 

 

Cozmeşti ar putea avea un nou consiliu în trei luni

Tribunalul Iaşi a decis dizolvarea consiliului pe 15 mai la şapte luni de la acţiunea înaintată de primar. Decizia judecătorilor este definitivă şi nu poate fi atacată la instanţe superioare.

 

„De îndată ce îmi va fi comunicată hotărârea de către Tribunal o voi înainta Guvernului care va stabili data alegerilor la Cozmeşti. Dar, experienţa din alte judeţe unde au mai fost dizolvate consilii locale arată că procedura se poate întinde până la trei luni. Pentru judeţul Iaşi este o premieră o astfel de hotărâre”, a declarat pentru Evenimentul prefectul Romeo Olteanu, reprezentantul Executivului în teritoriu. Primarul a susţinut că deliberativul nu s-a mai întrunit în şedinţe după ce consilierii PDL şi PP au făcut presiuni asupra celorlalţi consilieri să boicoteze plenurile convocate.

 

„În CL trebuia numit directorul şcolii, care are o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în acest sens. Nu au vrut, iar explicaţia lor e tot râsul putem funcţiona şi în 11 oameni”, a mai susţinut primarul Enciu.

 

Ceea ce nu explică edilul este că miza boicotului a fost menţinerea unui majorităţi anti-PNL în consiliu.

 

În urma alegerilor din 2012, CL Cozmeşti a numărat 12 consilieri (PDL – 4, PPDD – 2, PNL – 2, PC – 2, PP – 1, PSD – 1). Consilierii acuzaţi de către primar pentru situaţia creată în comună nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

 

 

(Sursa: ziarulevenimentul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPreşedintele României, huiduit de 20 de pensionari ieşeni. Ce a spus şeful statului despre relaţia cu Republica Moldova
Articolul următorVIDEO. Separatistii proruși din Lugansk au aruncat în aer un transformator electric ce alimenta orașul cu energie
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments