Proiectul „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est, pe urmele lui Nicolae Steinhardt

0
109

Proiectul Facultății de Științe Politice și Administrative, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, ”După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, coordonat de către Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, a ajuns la Mănăstirea Rohia cu prilejul dezbaterii ”Nicolae Steinhardt, un democrat fericit”.

 

Studenții și cadrele didactice au mers în locul unde, la 16 august 1980, Nicolae Steinhardt a fost uns în monahism de către Episcopul Iustinian Chira și  arhiepiscopul Teofil Herineanu. Cu acest prilej aceștia au vizitat vechea biserică în care părintele Steinhardt a predicat, biblioteca și chilia în care a locuit cel care a fost autor, critic literar, eseist, jurist, publicist și scriitor român.

 

 

 

”Eu l-am cunoscut pe părintele Steinhardt în ultimul său an de viață. Era un monarh foarte modest. o ființă sufletistă și care se încadra perfect în viața monahală. Îi plăcea compania tinerilor în mod special. Făcea de multe ori ore de engleză, chiar și cu părintele Iustin. În toate duminicile și sărbătorile legale părintele vorbea cu credincioșii de la biroul mănăstirii. De multe ori acesta ne transmitea următorul mesaj: „nu știți cât de întunecată e viața fără Hristos. Știți ce fericiți ar trebui să fiți că v-ați născut creștini”, le-a povestit părintele Pantelimon Ilieş, egumenul Mănăstirii Rohia.

 

Lect.univ.dr. Mark Bucuci, cadru didactic în cadrul Facultății de Drept, a vorbit despre Părintele Nicolae Steinhardt din punctul de vedere al unui ”democrat fericit”. ”Nicolae Steinhardt era un creștin atipic, fiind mai tot timpul nemulțumit de complicitatea existentă între biserică și, pe anumite segmente, cu Partidul Comunist. Ce am reținut de la Părintele Steinhardt sunt două aspecte. În primul rând, el spunea că prima datorie a unui creștin este să fie fericit. A doua chestiune care mi-a atras atenția are legătură cu preocupările sale culturale care, deopotrivă, i-au influențat practica credinței. Era un liberal convins și în toate conjuncturile tulburi în care s-a aflat și-a păstrat cumpătul și nu a luat-o razna. Poziționarea lui Nicolae Sterinhardt față de creștinism a fost una structurată cultural”, a precizat Mark Bucuci.   

 

 

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”, le-a mulțumit celor de la Mănăstirea Rohia pentru căldură cu care i-au primit și a precizat că „era esențial ca proiectul nostru să ajungă și aici”. ”Vizita în lăcașul de cult al lui Nicolae Steinhardt este un eveniment ce nu putea lipsi dintr-un astfel de demers paidec, cu atât mai mult cu cât, rolul a ceea ce noi facem este acela de a contracara nostalgiile apărute în rândul tinerilor de astăzi cu privire la un regim pe care nu l-au trăit”.

 

Vizita și dezbaterea de la Mănăstirea Rohia a fost al zecelea eveniment din cadrul proiectului  ”După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est” și a fost  organizată și cu sprijinul Cabinetului Parlamentar al lui Petru Movilă.

 

 

Mâine (n.r. astăzi) studenții și profesorii vor ajunge la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, format dintr-un muzeu, și situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației, unde va avea loc dezbatarea ”Centenar Corneliu Coposu”, susținută de Lect.univ.dr. Georgeta Condur.

 

Nicolae Aurelian Steinhardt (n. 29 iulie 1912 – d. 30 martie 1989) a fost un autor, critic literar, diarist, eseist, jurist, publicist și scriitor român, originar din Pantelimon, județul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae, și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments