Roboţii capabili să ucidă nu au fost inventaţi încă, dar pentru că tehnologia există, iar aceştia ar putea deveni realitate în viitorul apropiat, la sediul Naţiunilor Unite se discută pe această temă.
Doi profesori experţi în robotică Ronald Arkin şi Noel Sharkey vor discuta la convenţia ONU legată de arme despre eficacitatea şi necesitatea roboţilor ucigaşi. Este pentru prima dată când se ridică problema roboţilor sau a armelor letale autonome.
Un robot ucigaş este o armă complet autonomă. Aceasta poate alege ţinte pe care să le distrugă fără intervenţia umană. În prezent, nu există astfel de roboţi, dar progresul tehnologic îi aduc tot mai aproape de realitate. Cei care sunt pentru crearea acestor roboţi consideră că actualele legi sunt suficiente pentru a adresa problemele care s-ar putea isca dacă aceştia vor fi folosiţi, însă cei care se opun sunt de părere că reprezintă o ameninţare pentru umanitate, iar funcţiile autonome ar trebui interzise.
Toate naţiunile ar trebui să adopte un moratoriu cu privire la crearea roboţilor de război ce pot funcţiona autonom,aşa-numiţii roboţi ucigaşi, înainte de a fi prea târziu pentru a mai opri utilizarea lor, afirmă prof. Ronald Arkin.
Dronele nu vor fi pe agenda convenţiei, deoarece ele nu funcţionează independent, deşi sunt semne că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând. Pe 21 noiembrie, Departamentul de Apărare al SUA a emis o directivă care prevede ca de fiecare dată când se ia o decizie de a folosi forţa letală o persoană va fi cea care va lua această decizie.
Convenţia despre arme convenţionale va avea loc în perioada 13-16 mai şi va fi prezidată de ambasadorul francez Jean-Hugues Simon-Michel.
(Sursa: capital.ro)