Scufundarea lui Eva. Secretele celui mai spectaculos caz din Justiția locală, în care au fost implicați interlopi, judecători corupți, procurori veroși și turnători

0
995

Există indicii că debarcarea a doi procurori DNA Iaşi, Emilian Eva şi Sorin Călin, a avut drept cauză modul în care au lucrat într-un faimos dosar de corupţie din 2013. Cei doi au încurcat-o rău: sunt cercetaţi disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii. Dosarul în care au fost trimişi în judecată interlopii Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu şi Gheorghe Rusu-Corduneanu conţine multe vicii. Șefa DNA, Laura Kovesi a scris personal, într-o singură noapte, motivația pentru prelungirea arestării lui Cristodorescu, după ce DNA Iași acceptase eliberarea.

 

 

Până recent cel mai temut procuror din Iaşi, Emilian Eva se află acum într-o poziţie vulnerabilă. Acuzele la adresa sa s-au înmulţit în ultima vreme, recenta demisie din postul de anchetator la DNA Iaşi şi revenirea la Parchet dând apă la moară cârcotaşilor. Fostului său şef, Sorin Călin, care a urmat un traseu similar, i s-a tras retrogradarea tot de la Eva. Lumină în aceste cazuri vor face în viitorul apropiat o anchetă a Consiliului Superior al Magistraturii, care îi cercetează disciplinar, dar şi sentinţele din dosarele care ridică semne de întrebare.

Devenit celebru pentru faptul că l-a trimis în judecată pe patronul Antenelor, Dan Voiculescu, acesta fiind ulterior condamnat la 5 ani de închisoare, Eva a reuşit „performanţa” de a fi creat în jurul său o reţea de duşmani care îl urăsc cu înverşunare.  

 

 

 Procurorul Emilian Eva aşteaptă decizia CSM care va decide, printre altele, dacă este vinovat de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dar şi de imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror

Şapte luni în arest

Unul dintre principalii acuzatori ai lui Eva este Gheorghe Clapon, un ieşean pe care procurorul DNA l-a trimis în judecată anul trecut, alături de Francisc Cristodorescu şi Gheorghe Rusu, fost Corduneanu. Aceştia au fost acuzaţi de trafic sau complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani, ultraj, deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept. Au stat şapte luni în arest, în februarie 2014 au fost eliberaţi, iar procesul se află pe rolul Tribunalului Iaşi.

În rechizitoriul DNA se arată: „În perioada mai–iunie 2013, inculpaţii Cristodorescu Tiberiu – Francisc şi Clapon Gheorghe, cu sprijinul inculpatului Rusu Gheorghe (fost Corduneanu), au pretins de la o persoană denunţătoare (inculpată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare cu executare) suma totală de 40.300 euro, din care au primit, în două tranşe egale, suma de 40.000 euro, lăsând-o să creadă că au influenţă asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înjumătățească pedeapsa şi să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În contul medierii realizate, inculpatul Rusu Gheorghe a pretins, la rândul său, de la persoana denunţătoare, suma de 1.000 euro, din care a primit la data de 19 iunie 2013 suma de 400 lei.”

În acelaşi dosar mai sunt trimişi în judecată, pentru favorizarea infractorului sau mărturie mincinoasă, Vasile Călin, fost Corduneanu, Constantin Corduneanu, Tatiana Clapon şi Silviu Gâtlan.

Faima sinistră a clanului Cordunenilor a depăşit graniţele ţării, dar dosarele în care au fost condamnaţi sunt puţine. Mai mult, Adrian Corduneanu a fost achitat într-un proces de tâlhărie şi a obţinut daune de la Statul Român, iar liderul Constantin Corduneanu a fost şi el achitat, la Cluj, într-un dosar în care era acuzat de trafic de droguri, cerând acum şi el despăgubiri pentru perioada petrecută în arest.   

 

 

„Intrare” la duşmani?

Exact o astfel de situaţie de nevinovăţie este invocată acum şi de Clapon, bărbatul cu destule bube în cap. Evenimentele par desprinse dintr-un film.

Prima fisură invocată de Clapon în dosarul său este aceea legată de denunţătoare, Mihaela Moisă despre care DNA afirmă că i s-ar fi spus că există „intrare” la judecătorii Dan Anton şi Elena Scriminţi. Acum, Clapon susţine că în înţelegerea pe care a avut-o cu Moisă era vorba despre un avocat bun din Bucureşti, şi că era exclusă contactarea celor doi magistraţi de vreme ce în trecut aceştia îl condamnaseră într-un alt dosar. În 2011 el a fost trimis în judecată pentru spălare de bani.

 

 

Denunţ făcut la Socola

În al doilea rând, dubios este şi modul în care a fost făcut denunţul, deoarece, la acea dată, Mihaela Moisă era internată la Spitalul de Psihiatrie „Socola”. În plus, ciudat este şi modul de lucru al procurorilor. Aceştia au fost de acord să-i dea Mihaelei Moisă 40.000 de euro pentru realizarea flagrantului. Dar Moisă a făcut cerere la DNA pentru primirea banilor pe data de 10 mai 2013, iar în procesul verbal al Direcţiei apare data de 5 mai 2013. Mai mult, banii nu ar fi fost predaţi în sediul DNA. 15.000 de euro au fost daţi într-o parcare din oraş, 5.000 într-o cafenea din complexul Palas, iar restul în parcarea de la fostul restaurant Onyx din Bucium.

Cum s-a ajuns aici? Gheorghe Clapon spune că avea nevoie de bani pentru a-şi acoperi mai multe datorii şi a apelat la Gheorghe Rusu care i-a făcut cunoştinţă cu Mihaela Moisă, de la care a vrut să facă un împrumut cu dobândă. Acuzatul afirmă că la DNA s-a aflat de problemele sale financiare şi s-a decis „agăţarea” lui. Femeia a fost convinsă să facă denunţul. Clapon a primit 20.000 de euro de la Moisă, cu titlu de împrumut, sumă dată de DNA, dar, în mod incredibil, ceilalţi bani au dispărut pur şi simplu. Surse judiciare spun că banii au fost identificați după serie, la câteva săptămâni distanță, aceștia intrând în circuitul bancar.

 

 Rănile pe care Tatiana Clapon a susţinut că i-au fost făcute de Eva (Foto: ziuanews.ro)

Ură de la o înjurătură

Ura lui Eva pentru anumite persoane legate direct sau indirect de acest dosar este un alt argument adus de Clapon. Lista este deschisă de judecătorii Dan Anton şi Aurel Dublea care ar fi pronunţat nişte sentinţe care nu i-ar fi convenit procurorului.

În al doilea rând, prin 2011, când Clapon avea probleme cu justiţia, Eva i-a propus să devină informator, „nu de alta, dar are copii acasă”. Clapon a refuzat, gestul fiind greu digerat de procuror. Aceeaşi ofertă a primit-o soţia sa, Tatiana, tot în 2011. Emilian Eva o cunoştea încă din 2001, când a trimis-o în judecată într-o altă speţă. „A refuzat, motiv pentru care a fost izbită de pereţi. Toate astea au condus la o serie de plângeri făcute la Parchetul General”, spune Clapon. În final, Eva a primit neînceperea urmării penale.

Între cei doi mai avusese loc un incident în 2000, când Tatiana era căsătorită cu un alt bărbat. Cei doi se aflau într-un autoturism şi circulau pe strada Vasile Conta, dinspre Parchetul de pe lângă Tribunal. Pe traseu s-au intersectat cu Dacia procurorului Eva. Conducătorii autovehiculelor nu s-au înţeles de la un loc de parcare, motiv pentru care soţul Tatianei
l-a înjurat pe Eva. Acesta ar fi reţinut numărul de înmatriculare, a aflat cine era proprietarul şi a aşteptat-o la cotitură pe femeie. 

 

 

Citește și EROU URBAN: a omorât un golan de cartier și a scăpat nevinovat. Acum cere daune de 800.000 de lei pentru timpul petrecut în pușcărie

 

 

Recurs unic

În acelaşi registru al informatorilor, sursele 7EST spun că Francisc Cristodorescu a acceptat oferta DNA de a-i turna pe cei din jur şi că în închisoare a purtat aparatură de înregistrare la comanda şefilor DNA. Cristodorescu trebuia să colaboreze într-un dosar instrumentat de DIICOT. Înţelegerea fusese făcută cu şeful DNA Iaşi, Sorin Călin, dar Eva nu a fost de acord, mai ales că, drept recompensă, Cristodorescu urma să fie eliberat din arest preventiv. Iritat, Eva a sunat urgent la procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi, în august 2013, aceasta personal a făcut recurs la o decizie de eliberare dispusă la Tribunal în cazul lui Cristodorescu. A fost un fapt unic în analele Justiţiei: DNA Iaşi nu făcuse acest pas, aşa că şefa DNA de la nivel central a trecut peste capul structurii locale! 

 

 Şi Sorin Călin are emoţii din cauza unei anchete a CSM

Ofertă de colaborare pentru Clapon

Clapon mai spune că anul trecut a primit din nou o ofertă de a colabora cu anchetatorii. Pe data de 19 decembrie 2013, a fost scos din spital chiar dacă avea probleme la plămâni şi suferă şi de cancer la ficat şi a fost transportat la Bucureşt,i unde procurorii de acolo i-au spus că au informaţii că ar vrea să facă o înţelegere şi să ofere informaţii despre magistraţi ieşeni corupţi. Aceştia i-au arătat şi o hârtie în acest sens, care i-ar fi aparţinut. Gheorghe Clapon a spus că nu a trimis hârtia şi că nu este interesat de vreo colaborare.

 

 

Dispută cu un coleg

În această telenovelă apare şi numele fostului procuror DIICOT, Radu Moisescu. Acesta a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă alături de avocatul Alec Bernic. Denunţătorul a fost un anume Gheorghe Catargiu, care între timp a decedat. Acesta din urmă voia să-şi redobândească o maşină care a fost sechestrată pe motiv că a fost furată.

Şi aici apare numele lui Clapon. Acesta a fost de faţă când Catargiu s-a întâlnit cu Bernic la fostul restaurant Monte Carlo din Copou. Bernic ar fi spus atunci că îl poate reprezenta în calitate de avocat. Aflându-se de prezenţa lui Clapon, Emilian Eva, prin subcomisarul Bogdan Ţurcanu, ar fi pus presiune pe Gheorghe Clapon să declare că Moisescu şi Bernic au luat mită. Clapon ar fi refuzat din nou să depună mărturie mincinoasă. Eva a instrumentat dosarul, iar Moisescu a primit în primă instanţă doi ani de închisoare cu suspendare.

 

 Schimbare aproape totală de echipă la DNA Iaşi

Eva şi Călin au zburat din DNA

La începutul acestui an, fără prea multe explicaţii, procurorul şef al DNA Iaşi, Sorin Călin a demisionat, decizie acceptată de Consiliul Superior al Magistraturii pe data de 6 martie. Acesta activează momentan la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Tot aici lucrează şi Luminiţa Merişescu, care a plecat de la DNA după ce a invocat probleme de sănătate. Aceeaşi decizie a luat-o şi procurorul Emilian Eva.

Se pare că schimbarea de gardă a fost cauzată de faptul că şefii de la Bucureşti nu au fost mulţumiţi de modul în care are loc lupta anticorupţie la Iaşi.

Începând cu data de 28 martie 2014, şef al Serviciului Teritorial DNA Iaşi a fost numit Bogdan Munteanu, procuror ce lucrează în instituţie din 2010.

 

 

Citește și REVOLTĂ ca la Pungeşti: Conest înfige un bloc în inima Tătăraşiului. Locatarii au ieşit din case şi protestează, imobilul fiind ridicat la 6 m de cel mai apropiat bloc

 

 

Critici şi hopuri din cariera lui Eva

Cercetat disciplinar de CSM în 2009 pentru „imixtiune în activitatea altui procuror” după ce un fost coleg al său de pe vremea când activa la DNA Bucureşti l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar şi i-a cerut detalii din acest dosar în care figura primarul din Dumeşti, cu care are o relaţie strânsă de prietenie. Declarat nevinovat.

 

Cercetat disciplinar din nou, în 2012, de CSM pentru „exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”, în urma unei plângeri a altui magistrat ieşean, Vasili Pretula. Conform ziuanews.ro, Pretula l-a acuzat că a solicitat emiterea unor autorizaţii de interceptare a mai multor posturi telefonice. Unul dintre numerele ascultate era, însă, cel al fiicei procurorului Pretula, persoană care nu avea nicio legătură cu faptele cercetate în dosarul deschis de DNA. Deşi timp de 30 de zile a ascultat telefonul adolescentei, Emilian Eva nu a informat instanţa. Eva a fost declarat nevinovat.

 

 

2013: Fostul prefect Dragomir Tomaşeschi a depus plângere la Parchetul General, pe motiv că Eva i-ar fi interceptat ilegal convorbirile.

 

2013: Fostul procuror Radu Moisescu acuză faptul că a fost trimis în judecată de Eva pentru că ar fi avut o aventură cu Claudia Ciofu, fosta prietenă a procurorului.

 

Mai 2014: Eva, dar şi fostul său coleg din DNA, Sorin Călin sunt cercetaţi de CSM. Celui dintâi i se reproşează manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dar şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror. Lui Călin i se impută primele două acuzaţii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments