Premieră în justiţia din România. Senatorul PSD Sorin Lazăr fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Parlamentarul a primit o primă sentinţă pe 15 aprilie şi a decis să nu formuleze apel. Astfel, decizia a devenit astăzi definitivă.
Concret, Sorin Lazăr a fost pedepsit de către instanţa supremă cu 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar.
Decizia a fost luată după ce senatorul PSD a recunoscut integral acuzaţiile şi probele procurorilor, astfel că a beneficiat de o reducere substanţială a pedepsei.
Tot din acest motiv, magistraţii au dispus amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a acestei decizii, arată Adevărul.
Conform hotărârii instanţei, pe durata celor doi ani, Lazăr va trebui să se prezinte la serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi la datele fixate de instanţă, să primească vizitele consilierului de probaţiune care va fi însărcinat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei, orice deplasare ce depăşeşte cinci zile şi schimbarea locului de muncă, precum şi să comunice informaţii şi documente privind mijloacele sale de existenţă.
ANI a sesizat conflictul
În noiembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul General să facă verificări în cazul lui Sorin Lazăr, pentru conflict de interese. Potrivit ANI, senatorul Sorin Lazăr a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Mihai Lazăr, în perioada 1 septembrie 2010 – 1 octombrie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi. Fiul lui Sorin Lazăr ar fi obţinut, în baza acestui contract, 6.434 de lei.
Bilanţ ANI
Rata de confirmare a investigaţiilor ANI, rămase definitive prin decizii irevocabile ale instanţelor este 94% pe cauzele de incompatibilitate, 92% pe cazurile de conflicte de interese şi 72% în cazurile de averi nejustificate. Potrivit ultimului raport de activitate al Agenţiei, inspectorii de aici au finalizat până în prezent 7.519 cauze în ultimul an. Numai în perioada martie – aprilie au fost depistate 138 incidente de integritate, care au vizat un număr de 121 persoane evaluate dintre care 23 sunt deputaţi şi 10 senatori.
(Sursa: adevarul.ro)