Cei mai bogaţi români nu renunţă nici în vremuri de criză la luxul de a folosi un telefon cu diamante sau la a viziona un film pe o plasmă de dimensiuni nu mari, ci pretenţios de mari, lângă care se află un sistem de sunet pe măsură.
Peste 10.000 de români au averi mai mari de un milion de dolari, conform raportului „Global Wealth Report 2013” realizat de elveţienii de la Credit Suisse. Pe lângă maşini de lux şi haine de firmă, românii sunt mari amatori şi de produse electronice de lux, precum televizoare, telefoane sau laptopuri. La capitolul televizoare, în ţara noastră au fost lansate anul trecut mai multe modele de ultimă generaţie, cu preţuri de zeci de mii de euro, iar românii cu bani nu au ezitat să le achiziţioneze. Unul dintre aceste televizoare este Sony Kd-84×9005. Acest televizor are un ecran de 214 cm (84 inchi), rezoluţie 4K şi afişează peste opt milioane de pixeli, oferind imagini de patru ori mai detaliate decât Full HD. Televizorul este completat de sistemul de sunet cinematografic care include zece boxe încorporate.
Televizorul Bravia 4K are un preţ de 26.000 de euro, iar în această sumă intră şi transportarea televizorului acasă, instalarea acestuia, iar un specialist Sony va face setările necesare şi va arata clientului cum funcţionează. Dacă este cazul, Sony poate bloca strada pe care locuieşte clientul şi va închiria o macara pentru a transporta aparatul în casă. Trebuie menţionat că noul Bravia 4K cântăreşte 90 de kg, neambalat. Ecranul televizorului este din sticlă Gorilla Glass. Aparatul are o garanţie de trei ani. Sony a vândut un astfel de televizor în prima lună de la lansare. Timpul de aşteptare pentru un astfel de TV este cuprins între patru şi şase săptămâni. Televizoare 4K mai comercializează, în ţara noastră, şi LG sau Samsung.
Unul dintre cele mai scumpe televizoare din lume este, însă, C’Seed. Creat pentru a fi montat în curtea din spatele vilei, acest televizor are o diagonală de 201 inchi (510 cm) şi are un sistem audio de 2.100 W. Şapte panouri LED se desfac în 25 de secunde pentru a crea ecranul incredibil. Fiind destinat spaţiilor exterioare, televizorul gigant este rezistent la apă şi include un senzor pentru vânt puternic. Preţul unui astfel de televizor depășește 500.000 de euro.
În ceea ce priveşte telefoanele inteligente de lux, Gresso, Vertu, GoldVish sau Mobiado sunt cele mai apreciate mărci. Mobiado, producătorul canadian de telefoane mobile de lux, a intrat pe piaţa din România în luna aprilie a lui 2012. Demne de menţionat sunt modelele Grand 350 Pioneer, primul telefon la fabricarea căruia s-a folosit meteorit Gibeon, ca omagiu adus sondei spaţiale Pioneer, lansate în 1973, şi Mobiado Touch Executive. Acesta din urmă are un mecanism unic de introducere a SIM-ului şi de deblocare. Scheletul telefonului este realizat din aluminiu care se foloseşte şi în producţia de avioane, iar butoanele de volum sunt din safir de 50 de carate. Caracteristicile tehnice includ un ecran de 4,65 inchi, 1 GB memorie RAM, 16 GB spaţiu de stocare, cameră foto de 5 megapixeli şi o baterie de 1.750 mAh. Autonomia oferită este de opt ore în regim convorbire şi 270 ore în regim de aşteptare. Telefonul are o greutate de 212 grame cu tot cu baterie şi o grosime de 9,4 milimetri. Mobiado a fost fondat în 2004 în Vancouver şi are în prezent 18 distribuitori în întreaga lume, dintre care şapte în Europa. În ceea ce priveşte preţurile telefoanelor Mobiado, acestea variază între 2.000 şi 10.000 de dolari. Printre clienţii Mobiado se numără celebrităţi de la Hollywood, oameni de afaceri, politicieni de rang înalt.
Unul dintre cele mai scumpe telefoane din lume este un iPhone şi nici măcar nu este de ultimă generaţie. Designerul britanic Stuart Hughes, specializat în tehnologie de lux, a produs cel mai scump smartphone din lume, evaluat la 12 milioane de euro. Este vorba de un smartphone Apple iPhone 5 îmbrăcat în aur şi diamante. Carcasa telefonului este realizată din aur de 24 de carate decorată cu 600 de diamante albe. La acestea s-au mai adăugat încă 53 de diamante, pentru evidenţierea logoului Apple, iar pe faţa terminalului, în locul butonului Home a fost plasat un diamant negru de 26 de carate, pe care l-a pus la dispoziţie clientul. Este vorba de un miliardar chinez, fan al produselor Apple.
În materie de laptopuri, pasionaţii de tehnologie, cu mulți bani, pot cheltui 30.000 de dolari pe un MacBook Pro placat cu aur şi diamante de 12,5 carate sau pot plăti 350.000 de dolari pe un laptop denumit Tulip E-Go. Laptopurile Tulip E-Go au forma unei genţi de mână, iar preţul exorbitant este dat de rubinul care decorează logoul companiei şi care costă peste 280.000 de dolari. În rest, la realizarea laptopului au fost folosite paladiu, aur alb şi diamante. Cel mai scump laptop din lume costă un milion de euro şi este comercializat de compania britanică Luvaglio. Laptopurile Luvaglio se realizează la comandă după dorinţa clientului. Despre aceste laptopuri nu se ştie decât că au diagonala de 17 inchi, şi butonul de start este de fapt un diamant. Pe site-ul oficial al companiei nu sunt disponibile specificaţii detaliate decât pentru cei care deţin un cont de autentificare. În România, achiziţiile de acest gen sunt rezervate vedetelor din showbiz sau oamenilor de afaceri din fruntea celor mai mari companii din economie.
(Sursa: capital.ro)