Unele aspecte ale vieţii de familie sporesc foarte mult riscul de deces

0
69
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Pretenţiile excesive din partea partenerului de viaţă, a copiilor, chiar a vecinilor, certurile, grijile, pot dubla riscul de deces la vârsta mijlocie, arată un studiu realizat în Danemarca.
 

Stresul determinat de sâcâielile zilnice ale vieţii sau de starea de îngrijorare pot duce la apariţia bolilor de inimă şi slăbesc sistemul imunitar, provocând şi alte probleme de sănătate.

Ca urmare, riscul de deces la vârsta mijlocie poate spori până la peste dublu.

Efectul este mult mai puternic în cazul bărbaţilor, deoarece, spre deosebire de femei, ei nu-şi împărtăşesc în mare măsură supărările prietenilor apropiaţi  şi rudelor; tind să se bazeze doar pe soţia sau prietena lor, dar aceasta poate fi exact persoana care le şi generează stresul.

Cercetătorii de la Univeristatea din Copenhaga au urmărit 9875 de danezi, bărbaţi şi femei, cu vârsta de 36-52 de ani, pe o perioadă de 11 ani, adunând informaţii despre problemele lor: pretenţiile pe care le aveau ceilalţi de la ei, conflictele cu partenerul, rudele, prietenii sau vecinii etc.

196 dintre participanţi au decedat în cursul celor 11 ani ai studiului, din cauze diverse: boli cardiace, cancer, boli hepatice determinate de abuzul de alcool, sinucidere.

 

Cercetătorii au efectuat apoi calcule statistice prin care  corelau probabilitatea ca un bărbat sau o femeie să moară cu numărul de ocazii în care, conform propriilor declaraţii, avuseseră certuri sau fuseseră sâcăiţi cu diverse exigenţe de partener, prieteni ori vecini. 

Bărbaţii care spunneau că partenerele, rudele ori prietenii au multe „pretenţii” de la ei aveau un risc mai mult decât dublu de a deceda, comparativ cu cei care raportau puţine astfel de ocazii; în cazul femeilor, probabilitatea de a muri era cu  34% mai mare în cazul care se plângeau cel mai mult asemenea situaţii. Cercetătorii spun că stresul cronic generat de aceste situaşii neplăcute afectează starea de sănătate, putând duce la apariţia unor boli grave.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments