Cazul Mardare: carne de tun pentru televiziuni. Străbunicul și fetița din Podu Iloaie se întorc din lumina reflectoarelor, în realitatea crudă a vieții cotidiene

0
741

Ca să iasă drama, realizatorii emisiunii „Acces direct” au creat un conflict care nu există, între Direcţia Copilului şi bătrânul care îşi creşte singur strănepoata. Autorităţile spun că au făcut doar o anchetă socială, obligatorie din 3 în 3 luni, nevrând să o ia pe Gabriela de-acasă. Tragic este că avantajele materiale dispar imediat ce audienţele scad, fetiţa fiind exploatată mediatic. La 75 de ani, străbunicul din Podu Iloaiei îşi schimbă buletinul ca să plece la Disneyland. Fetiţa ajunsă vedetă se simte ca o prinţesă, dar întoarcerea la realitate ar putea fi dură.

 

După ce televiziunile i-au „adoptat” cazul pentru audienţă, tata Gheorghe din Podu Iloaiei a ajuns cel mai cunoscut bunic din România. Bătrânul de 75 de ani îşi creşte singur nepoata în condiţii mizere, dintr-o pensie de 1.000 de lei. Fata a prins gustul celebrităţii după câteva apariţii la televizor: stă la pozat fără nici o reţinere şi spune că cei de la şcoală se poartă mai frumos cu ea de când a devenit „vedetă”. Şi bunicul e pe cai mari: refuză să mai stea de vorbă cu o parte a presei. Acces la „vorbitor” au doar cei de la Antena 1, care i-au oferit strănepoatei o excursie la Disneyland, o tabletă şi câteva jucării.

 

 

 Gabriela se bucură de celebritatea ei şi admite: “Copiii se poartă mai frumos cu mine”

Erou din întâmplare

Se ia un caz social care să stoarcă lacrimi numai când ai apăsat butonul setat pe emisiunea tabloid favorită. Pentru emisiuni, asta înseamnă audienţă care se traduce în bani. Pentru cei în cauză, asta înseamnă câteva cadouri, după care cazul lor se transformă într-unul oarecare. În ultimele trei săptămâni, un bunic de 75 de ani din Podu Iloaiei a ajuns vedetă. Din întâmplare. Ne spune o tânără care, din când în când mai are grijă de strănepoata acestuia, Gabriela. „Peste stradă de noi a avut loc o sinucidere. Au venit reporterii de la Iaşi, iar fetiţa era în apropiere. Au întrebat-o ce este cu ea şi de aici au ajuns să apară la televizor”, ne spune Alexandra Gagea.
Cazul lui Gheorghe Mardare este fumat deja, fiind întors şi sucit pe toate părţile atât de presa scrisă cât şi de cea audiovizuală. Lacrimile, la mare căutare la TV pentru că doar acolo se văd, nu au putut să lipsească din emisiunile dedicate familiei Mardare din Podu Iloaiei.

 

Pleacă la Disneyland

Am vrut să stăm de vorbă cu bunicul. Ajunşi în faţa casei, nu am găsit pe nimeni. Gabriela tocmai venea împreună cu Alexandra, tânăra care mai are grijă de ea, de la magazin. Spune că tata Gheorghe nu e acasă, fiind plecat la Târgu Frumos să-şi schimbe buletinul. “Vor pleca în Franţa. De asta s-a dus să-şi schimbe buletinul. Aşa au spus cei de la Acces Direct. Nu aţi văzut?”, ne întreabă Alexandra Gagea.
Am luat numărul de telefon al bunicului, în speranţa că va răspunde unor întrebări. Nu a vrut să răspundă la telefon şi nici să fie găsit, chiar dacă am mai făcut încă un drum până acolo. Contractul de confidenţialitate se respectă. Vor pleca în Franţa împreună cu un reporter al emisiunii “Acces direct” la sfârşitul lunii. “Eu cu bunicul vom pleca şi cu Geanina (reporter Antena 1 n.r.). Vreau să vină şi Alexandra cu noi”, spune Gabriela.

 

Căsuţa din Podu Iloaiei este sărăcăcioasă, dar alţii o duc şi mai rău

Sărăcie lucie

Tata Gheorghe locuieşte de 20 de ani într-o casă sărăcăcioasă, la marginea drumului din Podu Iloaiei. Cum deschizi uşa, peretele din faţă este tapetat cu câteva jucării atârnate, semn că asta e camera fetei. Iarna doarme cu bunicul în camera ei, deoarece doar aici au o sobă la care se pot încălzi. Pe jos este scândură, iar lângă pat o oliţă. Pe pat este o geantă ce indică faptul că cineva se pregăteşte de plecare. În cealaltă cameră este un dulap, un pat, o masă şi un televizor. Jos este o plapumă şi o pătură. Cineva doarme acolo. Pe jos este ciment. Şi câteva preşuri care acoperă sărăcia.
Televizorul este nelipsit. Prăfuit, dar încă duce. “Mă mai uitam înainte la desene, dar acum nu mă mai uit. Şi la Acces direct, dar acum mă joc cu tableta”, spune Gabriela, mândră de cadoul primit. În ultimele trei săptămâni, Gabriela împreună cu bunicul ei au făcut câteva drumuri la Bucureşti pentru a fi prezenţi la emisiunea care i-a luat drept victimele perfecte ale audienţelor: Acces Direct de la Antena 1. “Am stat la hotel două zile, ne-am plimbat prin parc. Am primit cadouri”, spune fata care a luat premiul I, iar din toamnă se pregăteşte pentru a intra în clasa a III-a.

 

Copila, zăpăcită de apariţiile TV

Întrebată dacă vrea să mai plece la emisiuni împreună cu bunicul, Gabriela acum spune da, acum nu. “Nu mai vreau să plec, nu-mi place”, spune fata, care însă vede şi avantajele apariţiilor sale. “Copiii se comportă mai frumos cu mine la şcoală”. Tânăra care are grijă de fată când tata Gheorghe e plecat cu treburi spune că a devenit o obişnuinţă ca reporterii să vină zilnic acasă. Iar bunicul şi-a găsit un job part-time: discuţii câte trei-patru ore zilnic cu presa.

 

Tableta primită cadou de la Antena 1 e marea senzaţie apărută în viaţa Gabrielei

 

Vara, străbunicul are culcuşul pe jos

Părerea specialiştilor

Cei de la Protecţia Copilului spun că sunt obligaţi să facă anchetă socială din trei în trei luni. Mai mult nu pot face, deoarece copila este bine îngrijită şi cel mai bine îi este în sânul familiei. “Avem cazuri în care au rămas copii şi în grija bunicilor de 80 de ani, deoarece părinţii au plecat la muncă în străinătate şi nu au avut cu cine să îi lase. Bunicul este verde, are grijă de fetiţă. Nu se pune problema să o luăm în plasament. Doar acolo unde se constată că sunt probleme se ia copilul”, spune Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului.
Pentru unii copii, expunerile la TV pot avea urmări, însă depinde de personalitatea fiecăruia, sunt de părere psihologii. “Nu poate nimeni da verdicte. Unii copii sunt mai timizi, alţii mai dezinvolţi”, a declarant Cătălin Popovici, psiholog.

 

„Mă-sa e prostituată în Franţa”

Astea sunt cuvintele mătuşii Gabrielei. Le rosteşte de faţă cu copila fără nicio jenă, cu voce tare. Spune că cea mică s-a născut în Franţa, iar de la două luni a fost adusă şi lăsată aici. “Până la vârsta de trei ani, Gabriela a fost crescută de nea Gheorghe împreună cu concubina lui, după care aceasta a plecat la copiii ei şi l-a lăsat să se descurce. I-a promis bunicului că îi va trimite bani lunar, dar nu i-a dat nimic”,
ne spune Ionela Iftode, nepoata lui Gheorghe Mardare.

 

 

Camera fetiţei, îngrămădită, dar plină de jucării

„Acces direct” se apără: „Nu o vom abandona”

Surse din Antena 1 Bucureşti afirmă că deplasarea la Paris, la Disneyland va avea loc în acest weekend, 27-29 iunie: „Nu suntem de acord cu acuzaţia că exploatăm copilul pentru audienţe. Nu-l vom abandona, vom urmări periodic cazul, am aranjat să beneficieze de asistenţă medicală gratuită, pe viaţă. Am atras atenţia comunităţii asupra unui caz social, iar cei apropiaţi, cei din Podu Iloaiei, ar trebui să preia ideea şi să ajute această familie pe termen lung. Vom reveni în viaţa fetiţei şi nu o vom face pentru audienţă”.

 

 

Citește și Valerică de la Aprovizionare a dat tunul la Spitalul de copii. Cazul soţilor Ciulin, unic în Iaşi: firmă cu afaceri de milioane de lei, fără niciun angajat

 

 

Interacţiunea cu media poate dăuna sănătăţii

Potrivit cunoscutului analist media Iulian Comănescu, povestea străbunicului care îşi creşte nepoata a fost una frumoasă până să intervină media. “Din păcate, nici dacă ar fi vorba de o presă quality, lucrurile nu ar fi rămas neschimbate după interacţiunea celor doi cu ea. Străbunicul nu avea de unde şti ce se va întâmpla după ce va apărea la Acces direct. Nu pot să nu cred în inocenţa şi dezinteresul bătrânului cât timp şi-a cheltuit ani de zile pensia pentru fetiţă. Nu cred că şi-a exploatat strănepoata cu premeditare”, este de părere analistul media.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCe riscă persoanele care cred în astrologie? Consecinţele negative ale acestei superstiţii
Articolul următorZiua cea mare, la PNL. Liberalii își aleg, sâmbătă, noua conducere și candidatul la prezidențiale
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments