Ce se întâmplă când amorţesc picioarele şi simţim „furnicături”? Explicaţia populară nu este cea corectă

0
57
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Dacă vă ţineţi pentru o perioadă îndelungată piciorul îndoit într-o poziţie incomodă, acesta va amorţi, motiv pentru care vă va fi dificil să vă ridicaţi.
 

Totuşi, ce se întâmplă atunci când apare senzaţia de amorţire?

Rebecca Traub, profesor de neurologie la Universitatea Columbia, ne oferă răspunsul: această pierdere a senzaţiilor din membre este provocată de o comprimare temporară a nervilor. Atunci când un nerv este ciupit, el nu mai comunică în mod corect semnalele către creier şi către coloana vertebrală.

 

Nervii poartă semnale electrice într-un mod similar în care apa curge printr-un furtun, explică Steven Vernino, profesor de neurologie la University of Texas Southwestern Medical Center şi membru al Academiei Americane de Neurologie. Semnalele sunt transmise către creier dintr-o zonă specifică a corpului de unde sunt recunoscute, fiind transmis înapoi un alt mesaj. Spre exemplu, dacă atingeţi o plită încinsă, nervii din mâna dumneavoastră vor trimite un semnal către creier, unde va fi interpretat drept durere, făcându-vă să vă retrageţi mâna.

 

În acelaşi mod în care apa se blochează atunci când îndoiţi un furtun, semnalele motorii din nervi nu se mai pot deplasa atunci când ţineţi picioarele încrucişate sau ţineţi încheietura îndoită.

„Un nerv din picior care este adresea comprimat este nervul fibular, care circulă prin partea laterală a genunchiului şi care devine adesea ciupit atunci când oamenii stau cu picioarele încrucişate pentru o perioadă îndelungată de timp”, explică Traub.

 

Traub afirmă că o explicaţie populară, dar greşită, pentru fenomenul de amorţire afirmă că acesta este provocat de absenţa fluxului sanguin. Vernino afirmă că este posibilă reducerea fluxului de sânge către un membru, dar acest fenomen este rar.

Senzaţia de „furnicături” pe care oamenii o percep când ies din amorţire are loc deoarece nervii îşi recapătă funcţionalitatea. Membrele se „trezesc”, fenomen cunoscut în termeni medicali sub numele de „parestezie”.

 

Discomfortul, adeseori dureros, ne face să ne schimbăm poziţia. Majoritatea oamenilor se pot deplasa şi pot elimina presiunea de pe nervi, însă „dacă cineva nu se poate deplasa sau este sub efectul sedativelor, acea persoană poate suferi o vătămare permanentă a nervilor din cauza acestui tip de compresie”, avertizează Traub.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments