Ce socru descurcăreţ are procurorul Eva! O poveste cu fructe sâmburoase, un procuror ex-DNA, o consilieră de rang înalt şi o posibilă infracţiune

0
1705

Socrul procurorului Eva vinde pepeni şi cântă la nunţi. Angajat la Protecţia Copilului, Costică Tudurachi a semnat luna trecută, un contract de aproape 30.000 de euro exact cu Protecţia Copilului. Obscură avocată în Iaşi, una dintre fiicele sale, proaspătă soţie a vestitului Emilian Eva, a devenit consilier în structura centrală a CFR pe vremea când ministru al Transporturilor era alt ieşean, Relu Fenechiu.

 

Pe cât de riguroase sunt exigenţele vieţii de magistrat, pe atât de spectaculoase sunt multe dintre detaliile din viaţa personală şi profesională a procurorului Emilian Eva, până mai an, unul dintre cei mai cunoscuţi anchetatori DNA. 

Intrat în cărţile unei candidaturi la Primăria Iaşului, pe vremuri, apoi având o relaţie cu o avocată care i-a schimbat numele şi l-a transformat în personaj de roman, Eva a depus ulterior actele la Starea Civilă pentru a se căsători cu o procuroare, renunţând apoi la oficierea mariajului, caz unic în statistica de la Starea Civilă. Cercetat disciplinar în mod repetat, implicat în dosare mari, fiind cel care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, Eva a ieşit recent pe uşa din dos din DNA, iar în viaţa personală s-a aliat cu insolita familie Tudurachi. Începe povestea…   

 

 

Nu se ştie dacă socrul mic a cântat la nunta ginerelui său care, astfel, ar fi făcut o mică economie

Socrul, ţânţar pe la nunţi

Emilian Eva a luat hotărârea să se facă bărbat de casă prin 2012. Discret, a organizat o nuntă mică. Aleasa inimii a fost avocata Elena Cătălina, fiica lui Costică Tudurachi, educator la Centrul de Plasament din satul Verşeni, comuna Mirosloveşti. Socrul mic este la bază lăutar, vioara fiind prima sa iubire. Până nu demult, făcea parte din formaţia Hangiii, cu clipuri pe YouTube, dar ulterior a schimbat echipa. ”Nu mai sunt la Hangiii, acum cânt la Miha Band din Paşcani. Nu ne-am certat..”, explică săteanul, care devine mai reticent când e vorba de Eva. „Da, s-a măritat, au un copil. Ce să vă spun, nu ştiu altele. De la 18 ani e majoră, nu mă interesează”.

 

 

Contract pentru fructe la locul de muncă

Lăutar, lăutar, dar lui Costică Tudurachi îi merge mintea când vine vorba de afaceri. La sfârşitul lunii mai, violonistul a prins un contract bănos cu o direcţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi. Tudurachi s-a angajat să furnizeze cantităţi semnificative de „fructe sâmburoase de sezon” către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi. Valoarea contractului, atribuit direct, este de 132.170 lei, sumă aflată la limita pragului de 30.000 de euro, de la care trebuie organizată licitaţie.

Tudurachi se obligă să furnizeze Direcţiei 2.900 kilograme de cireşe, 1.400 kilograme de mere, 1.715 kilograme de căpşuni, 2.660 kilograme de caise, 2.365 kilograme de piersici, 2.605 kilograme de nectarine, 1.685 kilograme de prune şi 5.200 de kilograme de pepene verde. Costică Tudurachi lucrează chiar în cadrul DGASPC, centrul de la Verşeni fiind în subordinea acestei instituţii. ”Am participat pe SEAP. Da, am şi o livadă. Nu văd care este problema”, declară Costică Tudurachi. În plus, la acest contract frapează că s-a oprit taman la 29.300 de euro, 700 de euro în plus obligând autoritatea contractantă să organizeze licitaţie. 

 

Şanse mici se reziliere

Şefii DGASPC au precizat că în cazul în care vor fi constatate nereguli cu privirea la starea de incompatibilitate a lui Costică Tudurachi, contractul va fi anulat. ”Este o achiziţie listată pe SEAP. Într-adevăr, domnul Tudurachi este angajatul nostru, are un contract individual pentru educator specializat. Nu este funcţionar. Am dat un telefon la ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice -n.r) şi ni s-a transmis că nu este vorba de un conflict de interese. Noi aşteptăm şi comunicarea în scris. Dacă se va transmite că este vorba despre o incompatibilitate, vom rezilia contractul. Vă vom ţine la curent”, a declarat Ion Florin, directorul instituţiei.

Produsele vor fi furnizate în funcţie de apariţia acestora pe piaţă. ”Acest contract are o particularitate. Preţul se negociază în funcţie de preţul pieţii. Dacă la căpşuni scade preţul, furnizorul va da şi el mai ieftin. Este un furnizor. Probabil achiziţionează din altă parte mai ieftin. Mulţi fac aşa”, a mai spus Ion Florin.

 

 

Citește și Scufundarea lui Eva. Secretele celui mai spectaculos caz din Justiția locală, în care au fost implicați interlopi, judecători corupți, procurori veroși și turnători

 

 

Cătălina, angajată la CFR

Discreţia familiei Eva s-a dovedit încă o dată şi la venirea pe lume a copilului. Soţia procurorului a născut acum patru luni o fetiţă ce a fost botezată cu numele Ingrid. Cătălina Eva nu a vrut să facă prea multe comentarii. ”Nu văd care este interesul. Eu şi fetiţa mea nu avem nicio vină. Suntem oameni simpli. Vreau să mă bucur de copilăria fetiţei mele. În acest moment sunt suspendată din Barou pentru că sunt în concediu de maternitate”, spune soţia procurorului.

Conform declaraţiei de avere semnate în iunie 2013, Cătălina Elena Eva este angajată la Compania Naţională de Căi Ferate ”CFR” SA ocupând funcţia de consilier încă din mandatul fostului ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, acum condamnat pentru fapte de corupţie la cinci ani de închisoare. ”Este angajata noastră, dar acum este suspendată pe perioada concediului de maternitate. După, se poate întoarce”, explică Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al Companiei CFR.

 

 Emilian Eva pe vrema când era decis să candideze la Primăria Iaşi din partea PNL

Averea cu care a venit în căsătorie nevasta procurorului

În căsnicia cu Eva avocata din familia Tudurachi nu a intrat cu mâna goală. Ea a declarat un teren arabil în suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, cumpărat în 2011, un apartament de 36 metri pătraţi, cumpărat în 2009, un spaţiu comercial de 27,36 mp, achiziţionat în 2011, şi un autoturism Audi A1, cumpărat tot în 2011. Pe de altă parte, femeia are şi datorii la bănci. A împrumutat în 2009 suma de 47.500 euro, împrumutul fiind scadent în anul 2034.

 

 

Citește și Ni
chita, Adomniţei, daţi-le trezirea şefilor din asistenţa socială! Investiţii de sute de mii de euro abandonate. Construcţiile pentru bătrâni şi orfani – mândre şi frumoase, dar goale

 

 

Plecarea neaşteptată a lui Eva de la DNA

Emilian Eva a plecat de la DNA Iaşi la începutul acestui an, gest care a fost considerat o surpriză, mai ales că era perceput ca anchetatorul cu cele mai importante dosare din structura ieşeană. La pachet, pe făraş a intrat şi procurorul şef al DNA Iaşi, Sorin Călin. Ulterior s-a anunţat că cei doi sunt cercetaţi disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii. Este posibil ca această cercetare să se lege de modul în care Eva şi Călin au gestionat dosarul Cristodorescu-Clapon-Rusu, trei ieşeni care au fost în final trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments