(D)EFECTUL STAVARACHE. Reținerea primarului Romeo Stavarache de către procurorii DNA a creat un adevărat tzunami în mediul de afaceri băcăuan

0
91

Procurorii DNA l-au reţinut, joi, 26 iunie, pe primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, alături de alţi doi apropiaţi ai lui, pentru fapte de corupţie. Aceştia au fost duşi, ulterior, în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Anchetatorii au explicat în detaliu schema de corupţie implementată la vârful Primăriei Bacău de către Stavarache şi acoliţii săi, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, patroni din mass-media locală.

 

 

Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache (51 de ani), a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău, şi este urmărit penal pentru luare de mită. Alături de edilul-şef, au mai fost reţinuţi Liviu Goian, fratele lui Dorin Goian, fost fotbalist al Stelei, şi Liviu Cenuşă, văr al lui Stavarache. Toţi au fost duşi în regim de urgenţă în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

 

Procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Bacău au arătat că cei trei au luat mită peste 3 milioane de lei, în perioada 2008 – 2011, de la patru oameni de afaceri locali, pentru a le intermedia semnarea unor contracte pe bani publici la Primăria Bacău.

 

CĂŞUNEANU, PRINS ÎN LANŢUL ŞPĂGILOR

Schema de corupţie a urmat acelaşi model în toate cele cinci cazuri pentru care procurorii au strâns probe. Oamenii de afaceri erau puşi să semneze contracte de sponsorizare a televiziunii locale 1-TV Bacău, deţinută de Liviu Goian, a publicaţiei „Ziarul de Bacău“, patronată de Liviu Cenuşă, şi a Asociaţiei „Top Sport“, administrată de Constantin Apostol, şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est şi cumătru al lui Stavarache.

 

Cel mai notoriu nume prins în plasa „şpăgii la Stavarache“ este omul de afaceri Costel Căşuneanu. Potrivit DNA, ADRNE a aprobat în 2008 un contract în valoare de 54 de milioane de lei pentru firma SC Asero SRL, deţinută de Căşuneanu. Scopul finanţării a fost construirea în municipiul Bacău a unui „centru financiar şi de management al afacerilor“, arată Adevărul.

 

Ulterior, Stavarache şi Apostol ar fi condiţionat eliberarea certificatului de urbanism pentru ridicarea clădirii de virarea unor sume de bani în conturile Asociaţiei „Top Sport“ şi a societăţii Ligone International SRL Suceava (n.r. – administrată de Liviu Goian). Căşuneanu, care este şi el urmărit penal în această speţă, pentru dare de mită, a virat către cele două entităţi, în total, 819.245 de lei.

 

Pe 6 decembrie 2011, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la concesionarea, în condiţiie nelegale, a sistemului de iluminat public din Bacău. Contractul a fost „prins“ de SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău. Şase zile mai târziu, Radu Cosmin Iliuţă, directorul general al Rombet SA Bacău şi fost director al SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău, apare ca martor în acest dosar. Iliuţă sesiza că „în perioada 2007-2011, au fost remise numitului Oţetea Toader – şef Serviciu drumuri, reţele şi iluminat din cadrul Primăriei municipiului Bacău diferite sume de bani şi bunuri pentru a confirma şi introduce la plată situaţii de lucrări şi facturi emise de către SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău, operator al serviciului de iluminat public în municipiul Bacău“.

Contractul de operare a serviciului de iluminat fusese încheiat în februarie 2003.

 

MITA CIRCULA PRIN PATRONII PRESEI „DE CASĂ“

Iliuţă a mai semnalat că Rusu Costică, acţionar majoritar la cele două firme, a virat bani periodic, începând cu 2010, în conturile SC Ligone International SRL Suceava, în baza unei înţelegeri cu Romeo Stavarache. Viramentele erau stabilite în baza unei „punctaj pe stâlp“, convenit între Iliuţă şi Liviu Goian (foto dreapta). Taxa lunară pe fiecare stâlp la care se executau lucrări de mententanţă era de 18 euro. Pe 21 decembrie 2011, omul de afaceri băcăuan Costică Rusu apare şi el cu declaraţii în dosar, în calitate de denunţător. Rusu a mărturisit că, în cursul anului 2007, Romeo Stavarache i-a pretins drept mită suma de 18 euro pe stâlp, în vederea continuării derulării contractului. Rusu vira periodic banii, iniţial în conturile firmei care deţinea „Ziarul de Bacău“ – SC Duoco SRL Bacău şi SC SSC Invest SRL Bacău. Persoana cu care Rusu ţinea evidenţa şpăgii era Liviu Cenuşă, patronul „Ziarului de Bacău“. Ulterior, mita a fost mutată pe firma SC Ligone International SRL Suceava, aflată în spatele televiziunii 1-TV Bacău. În final, în intervalul martie 2008 – octombrie 2011, Rusu ar fi dat şpagă 810.670 de lei. Stavarache i-a pretins 50% din totalul sumei decontate de primărie, de 38 de euro pentru fiecare stâlp întreţinut.Pe 12 decembrie 2013, omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu a venit şi el cu un denunţ la DNA. Administrator al firmelor SC Conextrust SA Bacău şi SC Rustrans SRL Bacău, Rusu a semnat cu Primăria, în 2009, un contract de lucrări tehnico-edilitare, pentru care spune că a plătit şpagă 150.000 de lei. Ulterior, Rusu „l-a convins“ pe Stavarache să preia în administrarea primăriei un bloc ANL cu 45 de locuinţe. Omul de afaceri construise blocul cu 2,68 de milioane de euro, bani veniţi de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti.

„Capacul“ lui Stavarache ar fi fost de 10% din valoarea contractului de antrepriză generală, adică 1,26 de milioane de lei, bani viraţi de Rusu în contul societăţilor enunţate anterior.

 

 

Articolul complet pe adevarul.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments