DOCTORII CUTREMURĂ SEISMOLOGII. Competiţie imobiliară între două instituţii ale Statului pentru un teren de milioane de euro

0
431

Universitatea de Medicină tânjeşte după cele trei hectare din Copou ale unui institut de cercetare în domeniul seismicii. Şeful institutului se opune, dar cheia este la Ministerul care îi coordonează activitatea.

 

 

O bucată de teren din Copou a devenit sămânţă de scandal între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” (UMF) şi filiala din Iaşi a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă ”URBAN – INCERC”. 

 

Dorit pentru proiecte

În patrimoniul INCERC se află mai bine de trei hectare de teren situate chiar în apropierea Institutului Regional de Oncologie (IRO). Recent, rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a trimis o adresă către INCERC, făcându-şi publică intenţia de a-i prelua terenul şi clădirile din Copou, motivul fiind implementarea mai multor proiecte. Este posibil ca rectorul să fi aflat că prea multe activităţi nu sunt desfăşurate în baza INCERC. Chiar şi aşa, şefii institutului au luat foc când au auzit de propunerea lui Astărăstoae.

Activele INCERC aparţin de Ministerul Dezvoltării Regionale. Terenul vizat este camuflat de IRO, un corp al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, şi căminele studenţeşti. O bijuterie imobiliară.

 

 Şeful INCERC Iaşi, Constantin Miron nu concepe să renunţe la clădiri şi teren

„Este o prostie, o golănie”

Cei de la INCERC nu vor să renunţe nici în ruptul capului la baza din Copou.  ”Da, am primit o adresă de la UMF. Credeau că noi suntem morţi. Au vrut o mică clădire, după care toată baza. Am luat-o ca pe un abuz. I-am răspuns că nu suntem de acord”, a declarat inginerul Constantin Miron, directorul INCERC Iaşi. El a folosit termeni duri faţă de propunerea UMF, numind-o „o golănie”.

Acesta a mai spus că nu ar fi prima tentativă de preluare a unor spaţii de la institutul pe care îl conduce: iniţial, Institutul de Oncologie şi-a manifestat intenţia de a închiria o mică clădire, pentru  ca, mai apoi, să apară propunerea din partea UMF.

 

Pentru extinderea Oncologiei

Vasile Astărăstoae a lăsat de înţeles că preluarea bazei din Copou nu poate fi oprită de INCERC, decidentul fiind Ministerul Dezvoltării Regionale. ”Voiam să extindem baza Institutului de Oncologie, pe partea de cercetare. Nu mai ştiu pentru ce am solicitat pentru că sunt atâtea proiecte… Tot ce este legat de Institutul de Oncologie mă interesează. Avem în vedere zona respectivă. INCERC ţine de minister, nu sunt ei proprietari. Am făcut adrese direct la minister pentru a se rezolva această situaţie. Dacă fac ceva ei acolo, bine, dacă nu, facem noi”, a declarat rectorul UMF.

 

Terenul ar fi revendicat

Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) din Iaşi au precizat că un proiect imobiliar poate fi dezvoltat pe terenul INCERC, însă acest lucru ar fi destul de greu de realizat pentru că există un litigiu. ”Din ce ştiu eu, terenul este revendicat. Sunt moştenitori pe bucata de teren dinspre căminele studenţeşti. Nu ştiu exact care este stadiul procesului în acest moment. Acolo este o zonă unde s-ar putea construi un bloc de locuinţe cu maximum trei etaje. Regimul de înălţime este destul de jos. Clădirile INCERC de acolo nu au o valoare arhitecturală aşa că nu sunt probleme din punctul ăsta de vedere. Dacă se va construi, trebuie respectată zona de locuinţe. Vedeţi ce probleme sunt cu Institutul de Oncologie. Cauzează o groază de probleme în zona străzii Pinului”, a subliniat George Carapanu, preşedintele OAR Iaşi.

De mai mulţi ani, un anume Sigfried Moscovici a depus mai multe acţiuni împotriva INCERC cu dorinţa de a-i fi retrocedat terenul, dar până în prezent a pierdut pe linie, inclusiv în căile de atac.

 

 INCERC deţine mai multe clădiri, miza fiind însă un teren foarte valoros

Cu ce se ocupă INCERC

Institutul are ca principale obiecte de activitate cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, acoperind majoritatea domeniilor de activitate de cercetare specifice sectorului construcţiilor. Aici sunt desfăşurate activităţi de evaluare a riscului seismic, încercări seismice, tehnologia betoanelor, structuri metalice, structuri de lemn, geotehnică şi fundaţii, încercări nedistructive, protecţie la foc, acustica construcţiilor, izolaţii termice şi hidroizolaţii sau protecţia contra construcţiilor.

 

UMF, „balaur” investiţional

Pe fondul unui management eficient, în ultimii ani UMF a anunţat faptul că va investi mai multe zeci de milioane de euro în diferite proiecte de amploare. Acestea au fost adunate sub genericul „2020 – 20 de proiecte, un viitor”. Ar fi vorba, printre altele, de construirea unei parcări subterane, a unui spital stomatologic şi a primului centru de testare clinică de faza I din România.

Recent, UMF a fost pe punctul de a cumpăra câteva blocuri aflate în construcţie în Tătăraşi, intenţia fiind de a le transforma în cămine studenţeşti şi şi-a anunţat dorinţa de a prelua în administrare mai multe spitale din Iaşi, printre care şi „Sf. Spiridon”, cel mai mare din Moldova.  

 

 

Citește și Prima grijă a autorităţilor: să cheltuie pe sedii. 5 milioane de lei PENTRU CONFORTUL CJ

 

 

Soarta tristă a institutelor de cercetare

Nu numai în Iaşi, institutele au avut o soartă jalnică după 1989, deseori căzând victime intereselor imobilare. Lipsite de finanţare din partea ministerelor de care aparţineau, multe dintre ele au fost privatizate, proprietarii schimbându-le total obiectul de activitate, o parte ajungând sedii de birouri. Cât despre cercetare, simptomatic este faptul că în ultimii ani sumele alocate de stat pentru acest sector au fost infime, ceea ce i-a scos în stradă pe angajaţii din sistem.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments