FIE 2014. Gala premiilor de excelență academică. Cine sunt câștigătorii

0
92

Performanţa şi excelenţa şcolii ieşene a fost premiată aseară, în cadrul unui eveniment ce marchează oficial deschiderea Festivalului Internaţional al Educaţiei.

 

Gala FIE a avut loc în premieră naţională pe scena Teatrului Naţional, fiind urmată de piesa de teatru „O noapte furtunoasă”. Printre invitaţi s-au numărat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Episcopul Petru Gherghel, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Şudeţean, rectorii universităţilor ieşene, academicieni, senatori, reprezentanţi ai municipalităţii şi ai Consiliului Judeţean.

Gala a fost prezentată de Daniela Nane şi Adrian Păduraru, care au fost amfitrionii serii. Momentele artistice au fost suţinute de violonistul Adrian Naidin, care a impresionat prin stilul său unic.

 

Preşedintele de onoare al acestei Gale a fost Ion Caramitru, care însă nu a putut ajunge şi a transmis un mesaj înregistrat. „Toată lumea ştie cât de apropiat sunt de Iaşi, de destinul lui cultural. Am venit fie la Gala UNITER, fie cu treburi de ministru. Fără doar şi poate sunt convins că Iaşul este cea mai serioasă opţiune pentru Capitala Europeană Culturală. Ce a reprezentat istoric şi ce reprezintă, ea şi-a onorat mereu activităţile culturale şi pe cele legate de şcoală. Fiecare oraş are iz patriarhal, are un miros al lui. Iaşul are mirosul viţei de vie, farmecul poeziei, mirosul infailibil al poeţilor şi respectul puternic vizavi de identitatea românească. Susţin aceste eforturi cu toată fiinţa mea şi sunt convins că în 2021 va fi Capitală Culturală Europeană”, a declarat Ion Caramitru citat de Ziarul de Iași.

 

Cele şapte distincţii

În cadrul Galei FIE de vineri seară s-au decernat şapte premii. Primele cinci au fost premiile Universităţilor ieşene care şi-au premiat studenţii ori profesorii. Primul premiu a fost cel al Universităţii Tehnice, la care prorectorul Daniel Condurache a făcut primul laudatio. Premiul pentru excelenţă în cercetare a revenit unui grup de patru studenţi şi profesorului lor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Cei patru studenţi au realizat un proiect incredibil, o pereche de ochelari cu ajutorul cărora, un coleg de-al loc, care se află în scaunul cu rotile poate comunica cu ei, prin intermediul unui monitor.

Emil Condrea, Adrian Bulat, Ionuţ Cecan, Valentin Siriţeanu şi profesorul Robert Lupu au primit premiul şi diploma din mâinile ministrului Remus Pricopie.

Cel de-al doilea premiu a fost cel oferit de Universitatea „Al. I. Cuza”, cu laudele de rigoare venite din partea rectorului Vasile Işan. „Sub semnul adevărului stă orice act educaţional şi cultural” a spus acesta anunţând că premiul va merge la Cristian Stelea, absolvent al Facultăţii de Fizică în 1999, care a făcut studii postuniversitare în Singapore, Vancouver, Canada, ca mai apoi să se întoarcă la UAIC ca cercetător.

 

Cel de-al treilea premiu a fost cel al Universităţii de Arte „George Enescu”, care prin intermediul rectorului Elena Simionescu a acordat premiul dirijorului şi profesorului universitar Nicolae Gîscă. Premiul a fost înmânat de Episcopul Petru Gherghel.

 

A patra diplomă a fost cea a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, premiu înmânată profesorului universitar doctor Ioan Vacaru-Opriş.

 

Următorul premiu a fost cel al Universităţii de Medicină şi Farmacie „G. T. Popa”, care prin intermediul rectorului Vasile Astărăstoae a acordat premiul profesorului universitar doctor Dorin Chiseliţă, medic oftalmolog. Premiul a fost înmânat de Mitropolitul Teofan. „Omenirea s-a strâduit prin cunoaştere să aducă binele lumii. Chiar dacă nimic nu poate transforma lumea într-un paradis, sunt sigur că şcoala împiedică lumea să se transforme într-un infern”, a menţionat Înalt Prea Sfinţia Sa.

Al şaselea premiu a fost cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prin intermediul inspectorului şef, Camelia Gavrilă. Aceasta l-a invitat alături de ea pe scenă şi pe Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului. „Noi vom înmâna două diplome. Şcoala e temeiul existenţei noastre, avem nevoie de mentori, de modele, iar Iaşul revine pe harta ţării modelul de cultură”, a menţionat inspectorul şef. Prima diplomă a fost acordată directorului Colegiului „Emil Racoviţă”, Paula Gavrilescu, pe care l-a numit un dascăl de prestigiu, iar al doilea premiu a revenit profesoarei de Limbă română Mihaela Doboş de la Colegiul „Costache Negruzzi”.

Ultimul a fost Premiul Omnia, decernat de primarul Gheorghe Nichita şi înmânat de Mitropolitul Teofan istoricului şi academicianului Alexandru Zub.

La finalul primei părţi, Ecaterina Andronescu a oferit diplome tuturor celor premiaţi, din partea Comisiei de Învăţământ a Senatului. Surpriza a venit în momentul în care şi primarul Nichita a fost premiat de către aceasta. În cea de-a doua parte a Galei, sala plină a rămas la spectacolul „O noapte furtunoasă”, după Ion Luca Caragiale.

 

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSărbătoarea Trupul și sângele Domnului, sărbătorită printr-o procesiune solemnă, la Iași
Articolul următorUn profesor de la Liceul de Informatică din Iași, acuzat de strângere de donații ilegale după ce a lăsat corigentă aproape o clasă întreagă de elevi
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments