FIE 2014. Seară magică la Gala Premiilor Operelor Naţionale, ediția a II-a

0
131

Duminică seara, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Iaşi, amfitrionii Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), şi Cătălin Sava au prezentat cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale.

 

În faţa unei săli pline, în care se regăsea şi Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, pe scena a urcat „unul dintre cei mai mari maeştri ai artei interpretative româneşti“, după cum l-a prezentat Cătălin Sava pe maestrul Dan Grigore. Acesta a decernat două premii de excelenţă, arată Ziarul de Iași.

 

Primul dintre acestea a revenit mezzo-sopranei Viorica Cortez, originară din Iaşi, despre care maestrul a spus că este „o personalitate uriaşă. O admir pentru felul în care ştie ea însăşi să rămână naturală, firească, autentică în faţa succesului, a condiţiei de vedetă, în faţa căreia mulţi dintre semenii noştri capotează“. Cel de-al doilea premiu de excelenţă i-a revenit regizorului Gigi Căciuleanu, care i-a mulţumit lui Dumnezeu „pentru posibilitatea de a face ceea ce îmi place şi de a trăi din meşteşugul meu“ şi care i-a dedicat premiul maestrei Miriam Răducanu, „fără de care viaţa mea artistică nu ar fi fost cea ce este astăzi“.

 

La categoriile cea mai bună solistă şi cel mai bun solist al stagiunii 2013-2014 Opera din Iaşi a avut câte două din trei nominalizări însă nu a reuşit să revendice nici un premiu. Astfel, soprana Narcisa Brumar de la Opera Naţională Română din Timişoara a fost desemnată cea mai bună solistă a stagiunii trecute, iar Marius Budoiu, managerul Operei Naţionale Române Cluj, este cel mai bun solist al stagiunii 2013-2014.

 

IPS Teofan a înmânat, în continuare, două premii speciale. Primul dintre acesta a fost acordat bine-cunoscutului tenor român, Vasile Moldoveanu, „ca un semn al datoriei pe care o are ţara faţă de milioanele de români stabiliţi în străinătate şi care ne reprezintă cu multă adâncime a sufletului“, după cum a precizat înaltul prelat. Cel de-al doilea premiu special a fost decernat dirijorului Petre Sbârcea, pentru întreaga activitate, care a susţinut în prelegerea sa că „Iaşul a devenit una dintre instituţiile de mare prestigiu din ţara noastră“. În continuare, Opera din Iaşi a reuşit să ia două premii consecutive, pentru cel mai bun debut feminin şi masculin, prin Lăcrămioara-Maria Hrubaru Roată şi Florin Guzgă.

 

 

„Marele premiu al Galei“ a fost oferit de primarul Gheorghe Nichita regizorului Andrei Şerban. Primarul l-a numit pe Şerban „ambasador eficient al României“.

 

Opera Naţională din Cluj Napoca a luat trei premii consecutive: pentru cea mai bună solistă de balet Andreea Jura, cel mai bun solist de balet, Dan Haja, şi cel mai bun spectacol de operetă. Cel mai important eveniment liric al anului a mers tot la Cluj Napoca, dar la Opera Maghiară, pentru reprezentarea scenică a unei trilogii verdiene, în timp ce Iaşul a adjudecat premiul pentru cel mai bun dirijor, prin Gabriel Bebeşelea, premiul fiind înmânat de directorul Filarmonicii de Stat Moldova din Iaşi, Bujor Prelipcean, care şi-ar fi dorit mai mulţi spectatori în sală. „Dedic premiul publicului care ne este mereu alături şi pentru care noi, de fapt, comunicăm muzica pe care compozitorii au scris-o“, a precizat Gabriel Bebeşelea citat de Ziarul de Iași.

 

Managerul Operei Naţionale din Iaşi, Beatrice Rancea, a strâns în continuare două premii cu aceleaşi spectacol, „La Traviata“, pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun spectacol, spunând că este prima distincţie pe care o primeşte pentru un spectacol pe care nu a vrut să îl regizeze.

 

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments