Cumpărătorii potenţiali de terenuri agricole se împart de regulă în două categorii, fiind vorba de companii locale/asociaţii agricole şi investitori, care majoritatea sunt străini.
Companii locale şi asociaţii agricole sunt cele care exploatează, de obicei, terenurile. Ei au cumpărat deja suprafeţe mijlocii şi mari de terenuri şi doresc să crească gradul de comasare prin cumpărarea parcelelor alăturate de diferite suprafeţe.
Pe lângă terenurile deţinute de această categorie de cumpărători, are în arendă alte suprafeţe mari de teren, de la proprietarii care nu lucrează pământul, deci, această categorie este interesată în cumpărarea sau arendarea de terenuri învecinate, în timp ce investitorii cumpără mai ales suprafeţele mari şi foarte mari de teren, dar nu lucrează întotdeauna pământul cumpărat, scopul final fiind acela de a acumula şi comasa suprafeţe mari care mai târziu să fie revândute.
Persoanele fizice, în mare parte vânzătorii terenurilor agricole
„Persoanele fizice proprietari de teren deţin în general suprafeţe destul de mici. Aceştia operează pe piaţa privată de terenuri agricole în special în calitate de vânzători, întrucât fie nu au capacitatea financiară şi utilajele necesare pentru a exploata aceste terenuri, fie le deţin în exces faţă de nevoile proprii”, se precizează în analiza citată.
Dintre cei care vând terenuri agricole, investitorii imobiliari scot la suprafeţe mai mari de teren, ei achiziţionând terenuri direct de la ţărani sau de la intermediari, le comasează şi le vând ulterior investitorilor străini care vin să investească în România.
Click pe imagine pentru mărire
(Sursa: capital.ro)