Jurnalistul Mihai Tatulici şi-a lansat la UPA cele mai recente cărţi: „Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc” şi „Plăcerea de a trăi şi de a găti”

0
289

Jurnalistul şi scriitorul Mihai Tatulici şi-a lansat la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi cele mai recente apariţii editoriale: „Distrugătorul Speranţa  sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc” şi „Plăcerea de a trăi şi de a găti”, în care cititorii vor regăsi personaje ce au corespondenţi din viaţa cotidiană şi care sunt caracterizate nu prin faptele lor, ci prin vorbe, acesta fiind specificul cărţii.

 

 

Totuşi, autorul face precizarea că, deşi par extrem de cunoscute, personajele cărţii nu au nici o legătură cu oamenii politici de astăzi.

 

„Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc” este un roman de ficţiune, după cum însuşi autorul cărţii recunoaşte, îşi asumă non-identitatea între personajele din roman şi cele din realitatea românească, deşi ne mai avertizează asupra faptului că avem de a face cu o ţară numită Românika, în care un personaj evoluează de la cârma unui vapor, a unei nave la cârma statului român. Mihai Tatulici introduce pentru prima oară în literatura română „soap opera” şi în televiziunea română, un gen literar care se practică în străinătate şi care decriptează, mai ales când e vorba despre de un jurnalist tenace şi foarte priceput cum este Mihai Tatulici, comportamentele, mentalităţile, atitudinile unui om care ajunge în fruntea statului, într-o ţară anume, care amestecă de-a valma obiceiuri vechi, ancestrale, cu timide încercări de a intra în spaţiul european democratic, astfel încât romanul este unul incitant”, a caracterizat una dintre cele două cărţi Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iaşi.

 

 

Constantin Dumitru, editorul general al publicaţiei Top Business, a precizat că îl invidiază pe prietenul său, Mihai Tatulici, „pentru că încă nu şi-a consumat adolescenţa” întrucât ”e singurul care i-a dedicat o carte veşnicului marinar. Românika e un diminutiv. Povestea e o relatare de gazetar care vine dintr-un scriitor, iar scriitorul se întoarce întotdeauna la gazetărie”.

 

Autorul celor două cărţi a declarat că „eu încă mai am mintea de pe la 16 ani şi plăcerea de a trăi la fel şi nu am de gând să mă schimb, chiar dacă ajung la vârsta Academicianului Cotea”.

 

Cât despre prima carte, Mihai Tatulici a precizat că i se pare normal că a scris „Românika”. „E ceva mărunt şi nesemnificativ. Puteam să scriu altceva. O să găsiţi în carte un personaj cu numele Traian Spulber şi o să  spuneţi că e Traian Băsescu. Mai am un personaj cu numele Nelu Nelulescu şi vă spun din start că nu e Ion Iliescu. La fel şi cu Citroianu, nu e vorba de Tăriceanu. De asemenea, mai există şi Adriana Băftoiu, care a fost consiliera lui Traian Băsescu o vreme,  o doamnă care a venit la lansare şi după eveniment mă sună, pe la ora 11 noaptea, şi îmi spune: măi, Mihai o să luăm bătaie amândoi pentru că ceea ce ai scris relatează exact modul în care mă certam cu Traian Băsescu. I-am spus că niciodată nu mi-a povestit astfel de amănunte, iar ceea ce am făcut în carte nu a fost decât să aduc personajele la nivelul fiinţelor reale”.

 

Mihai Tatulici a mai precizat că în toamnă va scoate şi al doilea volum şi speră să reuşească să facă şi un film cu titlul „Distrugătorul Speranţa”.

 

 

Despre a doua carte, „Plăcerea de a trăi şi de a găti”, autorul a subliniat faptul că „acest volum spune poveştile unor reţete celebre ale unor bucătari celebri, ori ale unor simpli ţărani, cum este salata Caesar, făcută de un ţăran mexican, iar prietenii mi-au spus că dacă tot gătesc atât de bine, nu vreau reţetele într-o carte pentru că nevestele lor vor să aibă şi poveştile şi reţetele”, a conchis acesta.

 

Prezent la eveniment Academicianul Valeriu Cotea a declarat că „pentru Iaşi este o mare bucurie faptul că Mihai Tatulici îşi lansează cărţile”. Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a fost de asemenea prezent la manifestare şi a precizat că „Mihai Tatulici este un jurnalist şi un om de presă foarte dificil, iar prima sa carte scoate în evidenţă starea societăţii, punând accent frontal şi direct asupra unor caractere”.

 

În final, Prof.univ.dr. Doru Tompea i-a mulţumit lui Mihai Tatulici pentru implicarea în cadrul proiectului de voluntariat „România prinde Rădăcini” a studenţilor de la universitate, jurnalistul făcând precizarea că membrii Ligii de la UPA „au plantat alături de echipa mea în 11 judeţe, iar acest lucru nu am să îl uit până mor. Sunt super tari!”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments