Miliardarul Petro Poroşenko este învestit, sâmbătă, în funcția de președinte al Ucrainei. Traian Băsescu participă la ceremonie

0
74

Președintele Traian Băsescu merge, sâmbătă, în Ucraina, la Kiev, unde va participa de la ora 11.00 la ceremonia de învestitură a lui Petro Poroşenko în funcţia de preşedinte al Ucrainei. Şeful statului a plecat sâmbătă dimineață de pe aeroportul „Henri Coandă”.

 

Evenimentul va avea loc la sediul Radei Supreme, Parlamentul ucrainean.

Miliardarul Petro Poroşenko a câştigat din primul tur al alegerilor, obţinând aproximativ 56% din voturi, în timp ce fostul premier Iulia Timoşenko a obţinut mai puţin de 13 procente.

 

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko va avea un mandat plin de provocări şi misiuni extrem de grele. El trebuie să pună punct insurecţiei separatiştilor rusofoni, pentru a menţine Ucraina unită şi în acelaşi timp să gestioneze relaţiile tensionate cu Rusia. Totul pe fondul apropierii fostei republici sovietice de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Noul preşedinte al Ucrainei îşi doreşte o alianţă cu occidentalii în domeniul apărării şi o apropiere politică de Uniunea Europeană, ceea ce nemulţumeşte Moscova.

 

Cine este Petro Poroșenko

Petro Poroşenko a trasat obiectivele mandatului său încă din primele ore după câştigarea alegerileor prezidenţiale din 25 mai: „Ne vom concentra pe oprirea războiului, a haosului şi a dezordinii şi aducerea păcii pe pământul ucrainean. (…) Vom face totul pentru a aduce valorile Uniunii Europene în Ucraina”.

În vârstă de 48 de ani și supranumit „regele ciocolatei”, datorită afacerilor sale din sectorul producției de dulciuri, Petro Poroșenko are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. El a promis, de altfel, că va gestiona Ucraina la fel cum a făcut cu prospera sa fabrică de ciocolată Roshen.

Cu banii câştigaţi din ciocolată, Petro Poroşenko a cumpărat o fabrică de autobuze şi un post de televiziune, Kanal5.

El a fost singurul oligarh din Ucraina care nu a ezitat să-și pună puterea financiară și mediatică în serviciul mișcării proeuropene, care a dus la căderea președintelui Viktor Ianukovici.

Petro Poroşenko este considerat un supravieţuitor. Face politică din 1998 şi a ştiut mereu când şi cum să schimbe tabăra ca să rămână mereu în frunte, indiferent de schimbarea regimurilor. El a fost ministru al economiei pe vremea lui Viktor Ianukovici și unul dintre membrii fondatori ai partidului acestuia, Partidul Regiunilor. Anterior, în timpul președinției prooccidentalului Viktor Iușcenko, Petro Poroşenko a fost ministru de externe. Însă acestuia nu-i place să i se adreseze întrebări despre reorientările politice.

 

Experţii consideră că experiența lui Petro Poroşenko, atât în domeniul politic, cât şi cea în afaceri, este un atuu care-l va ajuta să găsească soluții pentru relansarea economiei Ucrainei aflate în cădere liberă și pentru reunificarea țării sale, profund divizată de violenţele din ultimele şapte luni.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments