Uniunea Europeană nu este pregătită pentru integrarea Ucrainei, a reiterat sâmbătă şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, la revenirea de la ceremonia de învestire a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, care tocmai insistase asupra voinţei de aderare a Kievului la UE.
Poroşenko a susţinut „un discurs foarte pro-UE, poate mai mult decât sunt pregătite să accepte statele UE”, a declarat Fabius pentru I-télé.
„Când Poroşenko spune că (Acordul de Asociere cu UE) este prima etapă a unei Ucraine membre UE, atunci când discut cu partenerii mei europeni nu există o majoritate în acest sens, acesta este un lucru clar”, insistă Fabius.
„Convingerea noastră este să spunem că Ucraina este în Europa, dar că Ucraina ar trebui să aibă relaţii atât cu UE, cât şi cu Rusia”, a adăugat el.
Preşedintele ucrainean s-a angajat sâmbătă, în discursul de învestire, în Parlament, la Kiev, să menţină unitatea ţării, a cărei parte de est este devastată de o insurecţie separatistă prorusă, şi să conducă această fostă republică sovietică spre UE.
Poroşenko a promis „semnarea cât mai rapid posibil” a părţii economice a Acordului de Asociere cu UE şi introducerea unui regim de călătorie fără vize pentru ucraineni. „Considerăm acest lucru drept un prim pas către aderarea la UE”, a spus el.
Fabius a mai apreciat că ultimele evenimente – întânirea Putin-Poroşenko în Normanda vineri, învestirea preşedintelui ucrainean sâmbătă – reprezintă „posibilul început al unei dezescaladări” şi a dat asigurări că negocieri cu privire la un armistiţiu între autorităţile ucrainene şi separatişti proruşi „este necesar să înceapă în următoarele ore”.
Ales la 25 mai cu 54,7% din voturile exprimate, Poroşenko, un miliardar prooccidental în vârstă de 48 de ani, a depus jurământul în Parlament şi a fost declarat al cincilea preşedinte al Ucrainei independente. Un fost ministru al Economiei şi de Externe, magnatul ciocolatei i-a urmat în funcţie lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie, în urma unei băi de sânge în Piaţa maidan, la Kiev, după trei luni de contestare proeuropeană şi după ce a fugit în Rusia.
Considerat o personalitate de consens, el va avea dificila sarcină să concretizeze aspiraţiile europene, să scoată ţara dintr-o profundă recesiune, agravată de criza actuală. Însă cea mai urgentă provocare pe care o are de înfruntat este să reunească o ţară care se află pe marginea războiului civil.
(Sursa: gandul.info)