Movileni, COMUNĂ TRENDY. O primărie de la ţară vrea să bage 150.000 de euro într-o reţea de internet

0
887

În Movileni se oferă loturi de casă pentru tineri şi se doreşte construirea unui complex ANL. Serviciile de Internet pentru comunitate reprezintă altă prioritate.

 

Comuna Movileni tinde să se transforme într-o nouă zonă rezidenţială a Iaşului. Aflată la mai puţin de 30 de kilometri de oraş, localitatea a scos recent la licitaţie, pentru concesionare, peste 100 de loturi de casă.

 

Se trage şi apa

„Sunt 10 hectare, la Iepureni. Nu s-au dat toate, aşteptăm pe oricine este dornic. Loturile sunt de câte 1.000 metri pătraţi, iar preţurile variază în funcţie de poziţionare”, susţine Neculai Baltariu, consilier local la Movileni. Comuna derulează proiecte de aducţiune apă-canal şi, în prezent, se lucrează la asfaltarea unor drumuri. Din cele peste 100 de loturi pentru construcţia de case s-au vândut până acum doar aproape jumătate.

 

 Movileniul se învecinează cu o arie de vis, Zona umedă Larga-Jijia, considerată „Delta Jijiei”

Internet şi telefonie

Fiind amplasată în Delta Jijiei, comuna Movileni are probleme legate de recepţionarea semnalului GSM. „S-a rezolvat asta! Am făcut demersuri şi am oferit către Orange o suprafaţă de teren pe un deal, iar antena a fost deja montată. Urmează să fie făcute conexiunile necesare şi va fi semnal. Noi avem în plan să devenim furnizori de Internet, dar trebuie să vedem cum, dacă sunt oamenii de acord, şi cât costă”, susţine acelaşi Neculai Baltariu.

Planul Primăriei este acela ca, pe lângă antena Orange, să încheie un contract cu un furnizor de Internet. Apoi, furnizarea Internetului în comună ar urma să fie asigurată prin intermediul Primăriei, contra unui abonament modic. Investiţia ar urma să fie de circa 150.000 euro, bani obţinuţi dintr-un credit bancar.

 

ANL şi loturi de casă

Pe lângă cele 100 de loturi de casă, primăria din Movileni, condusă de liberalul Cristian Râmbu, are planuri mari pentru a atrage tinerii. Unul dintre proiecte vizează construirea unor blocuri ANL. Proiectul există şi se caută finanţare. „Noi vrem să facem multe, că este nevoie. Se caută finanţare. Dacă o vom obţine, vom construi. Teren avem, nu asta este problema. Să vedem dacă vom atrage bani”, susţine acelaşi consilier local. Comuna dispune deja de reţea apă-canal, realizată anul trecut, vrea să modernizeze şcolile şi să împădurească 45 ha de teren din bani de la Fondul de Mediu. De asemenea, Consiliul Local are în administrare iazurile Jijioara, Budăi, Izvoare, Movileni şi Fierărie.

Mai mult, patronul de la Coseli a obţinut în urmă cu câţiva ani autorizaţia pentru a monta un parc de panouri fotovoltaice pe 55 hectare.

 

 

Citește și Pasajul spre culmea răbdării. Pasarela Octav Băncilă stă cu picioarele în apă. Proiectantul a greşit amplasarea conductelor

 

 

Movileni, în cifre

Comuna se întinde pe 8.382 hectare şi are puţin peste 3.000 de locuitori. În comună sunt 4 şcoli şi 4 grădiniţe împărţite în cele patru sate: Iepureni, Larga-Jijia, Movileni şi Potângeni. Se află la 28 km de Iaşi şi are legături şi pe calea ferată. Are în componenţă Zona umedă Larga-Jijia, considerată „Delta Jijiei”.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCea mai subțire și ușoară tabletă de la Samsung
Articolul următorUn bărbat a fost lovit de un glonţ, la 2 kilometri de poligon. Ministerul Apărării vorbeşte de un incident, nu şi de victimă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments