N-a primit compensatorii pentru că n-are bască! Un maistru concediat de la CET a recurs la ultima soluţie: s-a plâns la Combaterea Discriminării

0
149

A fost la toate protestele din faţa Primăriei, dar a lipsit chiar în ultima zi, când s-au împărţit banii. A fost trecut cu 6.000 de lei, în timp ce alţii au primit 20.000. El susţine că s-a dat comision de 1.000 de lei la realizarea listelor, dar CNCD i-a respins cererea.

 

Un angajat de la Centrala Electrica de Termoficare (CET) Iaşi, societate aflată în insolvenţă, s-a hotărât să strige şi mai tare. Asta după ce nu a primit sumele cuvenite din despăgubirile de concediere. Omul face o acuzaţie extrem de gravă: trebuie să dai şpagă pentru a-ţi încasa salariile compensatorii.

 

A lipsit la împărţeală

În 2013, Mihai Zăvoi a protestat alături de alţi colegi în faţa Primăriei Iaşi. Oamenii s-au plâns de faptul că nu şi-au primit banii din despăgubiri. Zăvoi lucra din anii ’80 la unitatea de termoficare pe postul de maistru chimist. În 2011, când societatea aflată în subordinea Primăriei acumulase datorii imense la bugetul de stat, s-a trezit concediat. Conform planului, fiecare angajat rămas pe drumuri trebuia să primească o despăgubire ce ajungea la nivelul sumei de 30.000 de lei.

Lucrurile nu au stat tocmai aşa, banii s-au dat cu ţârâita, în tranşe, astfel că Zăvoi a mers la proteste, cu o excepţie. „Nu am fost chiar în ultima zi. Şi am aflat a doua zi că ceilalţi colegi ai mei, în număr de 30, au primit banii integral. Mai puţin eu. Trebuia să primim, de fiecare, peste 20.000 de lei. Ştiu că s-au dat comisioane ca să primeşti banii integral. S-a dat şpagă şi 1.000 de lei”, susţine Mihai Zăvoi.
Maistrul aşteaptă din aprilie 2013 să i se plătească restul de 4.151 lei. Nici până în ziua de azi nu a primit banii. ”Am vorbit cu administratorul special, care mi-a spus că nu sunt bani”, mai spune ieşeanul.

 

Mihai Zăvoi este una dintre sutele de victime ale unui mamut industrial băgat în faliment

S-a adresat Consiliului pentru Combaterea Discriminării

Pentru că nu a primit banii integral, la fel ca alţi colegi ce făceau parte din grupul protestatarilor, Zăvoi s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar nu a avut câştig de cauză deoarece plângerea sa ar fi fost tardivă. Prin urmare, Zăvoi a trecut la următorul pas şi a contestat decizia CNCD la instanţele ieşene.

O altă nemulţumire a reclamantului este aceea că CNCD s-a folosit şi de argumentele oferite de reprezentanţii CET, conform cărora nu toţi angajaţii au beneficiat de tranşe egale. Zăvoi susţine însă că tranşele erau egale pentru toţi angajaţii.

 

Ilegalitate confirmată şi de liderul sindical

În total, 680 de angajaţi au fost concediaţi de la CET în ultimii patru ani. Şi liderul sindical Virgil Iordache susţine că au fost plătiţi oameni în funcţie de interesele municipalităţii. „Nu este doar cazul domnului Zăvoi. Într-adevăr, cam jumătate din cei concediaţi au primit banii integral. Nici eu nu am luat tot. Sunt probleme mari cu listele. Nu se mai ştie cu exactitate cine a luat, cât şi de ce. Îmi este scârbă de ce se întâmplă”, afirmă Virgil Iordache.

 

 

Citește și Ridicăm vălul de pe Sănătate. IMPERIUL LUI VALERICĂ DE LA APROVIZIONARE

 

 

Istoria recentă a CET

Centrala Electrică de Termoficare, furnizor de căldură şi apă caldă pentru locuinţele racordate la sistemul centralizat din municipiul Iaşi, era la un moment dat o societate pe profit, cu salarii mari. Trecerea în patrimoniul Consiliului Local a adus o schimbare dramatică, în timp firma înregistrând pierderi din ce în ce mai mari. Au contribuit la acest lucru mai multe cauze, unele obiective, altele subiective. Corupţia şi managementul defectuos sunt unele dintre cele mai importante, simptomatice fiind dosarele penale în care au fost implicaţi în ultimii ani mai mulţi şefi din Centrală.

Din 2012, activitatea CET a intrat pe mâinile unui operator privat, Dalkia, cu acţionariat francez. După restructurare, situaţia financiară s-a redresat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments