Agenţia aerospaţială americană NASA a testat sâmbătă o tehnologie cu ajutorul căreia, în viitor, s-ar putea transporta oameni pe planeta Marte, potrivit AFP şi EFE, precizând că misiunea considerată drept un succes de specialişti a costat aproximativ 150 de milioane de dolari.
Dezacccelaratorul supersonic de mică densitate (‘Low-Density Supersonic Decelerator’, LDSD), cunoscut şi sub numele de ‘farfuria zburătoare’, a fost lansat de pe insula hawaiană Kauai şi a revenit pe Terra într-o zonă din Oceanul Pacific. Nava în formă de disc, legată de un balon imens umplut cu heliu, a urcat până la 36.600 de metri. De acolo, s-a desprins de balon şi, propulsată de racheta cu care era dotată, şi-a continuat ascensiunea până la 54.900 de metri, cu o viteză de aproape patru ori mai mare decât cea a sunetului.
În acest fel, a fost verificată reacţia vehiculului la condiţii similare celor din atmosfera planetei Marte, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. După îndeplinirea misiunii, nava a revenit la sol, cu ajutorul unei paraşute care a frânat coborârea, până la o viteză de 2,5 ori mai mare decât cea a sunetului. Deşi paraşuta nu s-a deschis complet, NASA a reuşit să recupereze nava la ora prevăzută iniţial şi a afirmat că misiunea s-a derulat cu bine.
NASA intenţionează să efectueze mai multe teste de acest gen în atmosfera terestră. ‘Este mai ieftin şi vrem să fim siguri că va funcţiona înainte de a trimite nava spre Marte’, a declarat conducătorul proiectului, Mark Adler, la începutul acestei luni.
(Sursa: capital.ro)