O firmă de panouri pentru hale industriale acceptă plata virtuală cu monedă Bitcoin. Marţi, 17 iunie, un Bitcoin valora 602,82 dolari. Experţii spun că, pe măsură ce cantitatea produsă este tot mai mică şi cererea tot mai mare, preţul va exploda. Moneda virtuală minune a început anul 2013 cu un preţ de 13 dolari şi l-a terminat la nivelul de 1.240 de dolari.
Panoterm, o firmă din Iaşi care vinde panouri şi accesorii pentru hale industriale, vrea să dea lovitura cu o noutate pe piaţa Iaşului. Conducerea societăţii a decis că produsele pot fi achiziţionate, mai nou, şi plătind cu Bitcoin. Cum pe piaţa mondială moneda virtuală se tranzacţionează intens, reprezentanţii companiei speră să aibă succes cu această decizie.
„We love bitcoin”
Pe site-ul firmei ieşene a apărut, recent, o siglă cunoscută celor care au mai citit despre Bitcoin: „We love Bitcoin”, ceea ce înseamnă că produsele societăţii pot fi cumpărate şi cu moneda virtuală introdusă în 2009. Reprezentanţii firmei nu oferă deocamdată mai multe detalii despre decizia pe care au luat-o. Trebuie însă menţionat că firma ieşeană este printre primele societăţi româneşti care acceptă ca modalitate de plată achitarea facturilor cu Bitcoin. „Pentru România nu este chiar o noutate. Mai sunt firme în ţară care acceptă să le plăteşti cu Bitcoin. Pentru Iaşi, este. Eu unul nu ştiam că a introdus cineva sistemul aici. Ştiu că sunt câteva restaurante în România care acceptă să plăteşti aşa şi există chiar o casă de schimb la Baia Mare. Dar atât”, spune senatorul Dumitru Oprea, unul dintre puţinii cunoscători în domeniu.
Înfiinţată în 2006, firma Panoterm a avut în 2013 o cifră de afaceri de aproape 200.000 de lei şi o pierdere netă de aproape 84.000 de lei. Fondatori ai Panoterm au fost alte două firme, Mangusta SRL şi Parom Mixt, iar administratori sunt Cătălin Urtoi şi Constantin Daraban.
Bitcoin, moneda virtuală care provoacă sistemele monetare din întreaga lume
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat şi o monedă digitală creată de Satoshi Nakamoto, în 2009. Numele se referă şi la programul open source pentru folosirea monedelor, precum şi la reţeaua pe care programul o formează. „Din câte ştiu, Satoshi Nakamoto este un nume inventat, el nu ar exista de fapt. În SUA această monedă este tratată cu toată seriozitatea. În România această monedă virtuală este tratată ca SIDA în perioada comunistă. În loc s-o legiferăm şi să aflăm mai multe, o ignorăm. Este o monedă virtuală apărută în plină criză care nu ţine de nici un guvern al lumii, deci nu cere producţie de monedă. În toată lumea este deja folosită intens pentru tranzacţii şi are un curs stabilit zilnic”, explică Oprea, profesor de economie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
„Mineritul”
Bitcoin este şi o recompensă materială pentru utilizatorii care rezolvă probleme matematice din ce în ce mai complexe. „Mineritul” după bitcoin este modul în care se produc monede digitale, reţeaua formată din milioane de echipamente rezolvând probleme matematice tot mai complexe şi generând chei criptografice pentru confirmarea tranzacţiilor. Rezolvarea unui „block”, cum sunt denumite problemele, şi confirmarea tranzacţiilor incluse conduce la recompensarea celui care a găsit soluţia cu 25 de Bitcoini. „La început un calculator şi o placă grafică de ultimă generaţie erau suficiente pentru a produce monedă digitală. Acum puterea de calcul necesară a depăşit capacitatea calculatoarelor personale şi a apărut necesitatea utilizării unor echipamente cu procesare dedicată. Se sapă virtual, ca şi cum s-ar scormoni după un filon de aur. Sunt în lume oameni ce locuiesc în zone reci şi au renunţat la centralele termice. Au echipamente de calcul extrem de puternice care generează multă căldură şi nu mai au nevoie de altă sursă de încălzire”, povesteşte profesorul Oprea.
17 iunie 2014: 1 XBT (BTC) – 602,82 USD
Senatorul Oprea a vrut să plătească o cafea cu bitcoin
„Am vrut să plătesc la Unirea o cafea cu bitcoin. Am chemat fata care ne servise şi am întrebat-o dacă pot achita cu bitcoin. Mi-a zis că îl întreabă pe şeful său. S-a întors şi mi-a spus că nu acceptă. L-am chemat pe şef şi l-am întrebat dacă ştie ce-i aia bitcoin. Nu ştia. Aceasta în condiţiile în care, tot în România, Remus Cernea spunea că dacă va candida la Preşedinţie, va primi donaţii inclusiv în Bitcoin”. Dumitru Oprea, senator PDL şi profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor
Tranzacţionarea Bitcoin
După ce la începuturi a fost extrem de profitabil, „mineritul” a devenit acum o acţiune rentabilă doar pentru cei care se asociază. Din acest motiv, în prezent cele mai multe operaţiuni cu Bitcoin sunt tranzacţiile între persoane care îl deţin deja. Iar cei care au stocuri de la început au toate motivele să fie fericiţi. În 3 ianuarie 2009, data lansării oficiale a „mineritului”, la fiecare 10 minute erau aduşi la suprafaţă 50 de bitcoin. În prima zi, valoarea unui Bitcoin a fost de 1 cent. La începutul anului 2013 moneda virtuală valora deja 13 dolari, iar finalul de an 2013 l-a găsit cu preţul de 1.240 de dolari bucata. „Au fost oameni care au câştigat sume foarte mari de bani tranzacţionând Bitcoin. A fost exact ca o acţiune al cărei preţ a explodat. Acum preţul este stabilizat undeva la 600 de dolari, dar tot mai creşte. La fiecare patru ani rata de producere a Bitcoin la 10 minute se înjumătăţeşte. De la 50 la 10 minute s-a ajuns la 25, apoi la 12,5 şi va scădea. Ultima înjumătăţire va fi în 2140, când se va ajunge la nivelul maxim de Bitcoin pe planetă: 21 de milioane. Va fi echivalentul valorii planetei: 1.000 de miliarde de dolari”, afirmă Dumitru Oprea.
Portofelul electronic
Bitcoin wallet este aplicaţia care, odată instalată pe calculator, telefon sau tabletă, permite racordarea la reţeaua Bitcoin. Şi permite păstrarea sau tranzacţionarea monedei cu oricare alt utilizator. Este recomandată salvarea unei copii de siguranţă a portofelului Bitcoin pentru că, odată pierdut, nu mai poate fi recuperat.
Ce este bitcoin
Conform wikipedia, Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat şi o monedă digitală creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Numele Bitcoin se referă de asemenea şi la programul cu sursa deschisă pentru folosire
a acestor monede, cât şi la reţeaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formează.