O lecţie predată şcolilor de fiţe ale Iaşului. Performanţele Colegiului „Mihail Sadoveanu” din Paşcani depășesc cu mult condițiile oferite de stat

0
1231

Colegiul păşcănean impresionează prin numărul mare de elevi bine pregătiţi, şi nu prin câteva elite. La examenele de evaluare naţională sau Bacalaureat veţi găsi tot timpul în top copii de la Colegiul „Mihail Sadoveanu” din Paşcani. E un oraş cât un cartier sărac al Iaşului, dar unde profesorii fac performanţă, fiind un exemplu de oameni care sfinţesc locul.

 

Cu 30.000 de locuitori şi cu nivelul de trai foarte scăzut, Paşcaniul este ca unul din cartierele sărace ale Iaşului. Dar din acest mediu marginal se ridică unul dintre cele mai bune licee din judeţ. Colegiul Mihail Sadoveanu are rezultate cu mult peste pretenţiile considerate normale într-un orăşel de provincie. Liceul din Paşcani concurează colegiile bune din Iaşi, 80% dintre absolvenţi urmând studii universitare, trimiţând în fiecare an elevi la olimpiade naţionale, iar unii obţin burse în străinătate. Exigenţa corpului profesoral, plătit cu salariile cunoscute, de 300-400 de euro, reprezintă un bun studiu de caz pentru ce trebuie făcut în învăţământul românesc. „Copiii vor să se ridice şi sunt motivaţi de gândul de a reuşi în viaţă prin educaţie. Mulţi învaţă ca să scape de aici”, este concluzia de fond a directoarei Colegiului „Mihail Sadoveanu” din Paşcani.

 

 Elena Coman, din Paşcani, a fost marea surpriză la Concursul Naţional „Ionel Teodoreanu”, obţinând marele premiu

Fiecare profesor îşi face treaba

În topurile întocmite de Inspectoratul Şcolar apare, periodic, Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani. Aflată într-una dintre cele mai sărace zone ale Iaşului, şcoala reuşeşte să adune zeci de premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Spre comparaţie, orăşele similare, precum Fălticeni sau Dorohoi, abia apar pe harta competiţiilor şcolare.

Directorul Colegiului din Paşcani, Carmen Dimitriu, susţine că este vorba despre un sistem bine pus la punct, dar admite că elevii săi au şi motive personale pentru a învăţa. „Fiecare profesor îşi face treaba, avem un nucleu bine construit, bine legat. Este drept, putem vorbi şi despre ambiţia de a elimina stigmatul provincialismului”, spune ea. Ca urmare, în fiecare an merg la facultate circa 80% dintre absolvenţi, iar unii dintre ei sunt studenţi la universităţi de prestigiu din străinătate.

 

Opt elevi la olimpiade naţionale

Paşcaniul este un orăşel de 30.000 de locuitori, iar cei care nu-şi părăsesc oraşul pot aspira ori să devină bugetari, ori să lucreze la Pakmaya, Kosarom sau REMAR. Ambiţia de a avea o altă viaţă după terminarea şcolii îi împinge pe cei 1.300 de copii de la Sadoveanu spre performanţa şcolară. „Anul acesta şcolar am avut în jur de 350 participanţi la Olimpiade, iar peste 150 au obţinut cel puţin menţiuni la faza judeţeană. Elevii au obţinut 10 premii I la faza judeţeană şi 8 participări la faza naţională”, explică directoarea Carmen Dimitriu.

La faza naţională a olimpiadelor, Colegiul Sadoveanu a obţinut două premii speciale, o menţiune şi un premiu II, cu medalie de aur. Medaliat a fost Cristian Vîntur, elev în clasa a X-a, care a obţinut distincţia la informatică. Tot la faza naţională, Elena Coman a obţinut premiul I la Concursul naţional de limba română „Ionel Teodoreanu”. Cei doi laureaţi sunt coordonaţi de profesorii Eduard Mitrică, respectiv Daniela Mertic.

 

 Directoarea Carmen Dumitru şi profesorul de matematică Mihai Crăciun ţin Colegiul din Paşcani în topul liceelor

Un autobuz întreg pentru „naţionale” la fizică

Pe lângă participanţii la olimpiade, şcoala a avut alţi 200 de elevi care au participat la concursuri echivalente olimpiadelor. La concursul de matematică „Adolf Haimovici” au obţinut peste 30 de premii judeţene şi 5 premii naţionale, iar la faza naţională a concursului de fizică „Ştefan Procopiu”, care are loc în aceste zile, Colegiul Sadoveanu participă cu peste 40 de elevi. Şi la concursul de chimie „Raluca Râpan” s-a obţinut o participare la faza naţională.

Rezultatele păşcănenilor rivalizează cu cele ale unor licee de top din Iaşi şi depăşesc, cu mult, nivelul şcolilor din oraşe similare ca dimensiune. Directoarea Carmen Dimitriu explică acest lucru şi prin sistemul competiţional creat şi menţinut la nivelul şcolii.

 

Patriotism local: „De ce aş pleca?”

Elevii se concurează între ei încă de la nivelul clasei, iar profesorii nu prea dau dovadă de indulgenţă în notare. Unul dintre profesorii cu rezultate notabile este Dorin Mihai Crăciun, care predă matematică. „Lasă foarte rar corigenţi, dar copiii învaţă. Profesorul Crăciun este şeful de catedră şi este un cadru didactic foarte bine cotat. Publică foarte mult în domeniul său, inclusiv în Gazeta Matematică”, spune Carmen Dimitriu.

Pregătit de Mihai Crăciun, elevul Cristian Vîntur a primit anul trecut medalia de aur la Olimpiada Naţională de Matematică. Profesorul din Paşcani susţine că nu l-a bătut niciodată gândul să plece spre un alt oraş sau spre o altă şcoală, mai bine cotată. „Eu sunt din Paşcani, de ce aş pleca? Pot face foarte bine şi aici ceea ce mi-am propus”, spune el.   

 

 

 Absolvenţii de-a XII-a din Paşcani sunt concurenţi de temut pentru orice elev de la liceele de top din Iaşi

Efectul rigorii: numărul absenţelor este extrem de mic

În medie, se adună 4 absenţe/elev într-un an şcolar n Absolvenţii din Paşcani sunt studenţi în Anglia, Danemarca, Suedia, Franţa.

Rezultatele colegiului din Paşcani sunt atribuite şi părinţilor, care se implică în activitatea şcolară. „La şedinţele cu părinţii participăm şi noi, cei din conducerea şcolii. Să nu vă imaginaţi că la noi nu se plâng părinţii de note, spre exemplu. Dar, dacă discuţi cu ei şi le explici, lucrurile se rezolvă şi ei sunt alături de şcoală”, susţine Carmen Dimitriu. De altfel, prin colaborarea cu părinţii s-a ajuns ca media absenţelor pentru fiecare elev să nu depăşească 4 ore pe an.

Dacă în alte şcoli s-a redus absenteismul prin impunerea catalogului electronic, la Colegiu Sadoveanu nu a fost cazul. „Este posibil să fie şi o probleme de siguranţă a datelor personale, dar ca să introducem catalogul electronic trebuia să cerem bani de la părinţi. Am preferat să nu o facem”, adaugă Dimitriu.

 

Mesaje din Vest

Colegiul din Paşcani se laudă, în ultimii ani, cu 7 premii internaţionale, 8 premii şi 3 menţiuni naţionale şi 258 premii şi menţiuni judeţene. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care şcoala nu are probleme în a-şi realiza cifra de şcolarizare. „Vin copii de peste tot din zonă, vin copii ai foştilor noştri elevi, de cele mai multe ori. Ei pun prima opţiune, la repartizare, şcoala noastră. Nu spun că această repartizare este cea mai bună metodă, dar mă bucură faptul că suntem căutaţi”, susţine
Carmen Dimitriu. Absolvenţii, chiar dacă pleacă din Paşcani, nu-şi uită şcoala. „Ţinem legătura cu ei prin mijloacele moderne de comunicare, pe reţelele de socializare. Avem absolvenţi care sunt studenţi în Anglia, Danemarca, Norvegia, Suedia sau Franţa. Sunt buni şi obţin burse de studiu. Unii dintre ei sunt acum chiar profesori în aceste ţări”, se mândreşte Dimitriu.

 

Activităţi extraşcolare prin proiecte europene

1. Cetăţeanul muzical – Letonia

Şase elevi de la Colegiul Sadoveanu au participat, anul trecut, la activităţile şcolii de muzică BJMK din Yelgava, Letonia. Proiectul a reunit tineri din Italia, Bulgaria şi Letonia, care au concertat în Letonia.

 

2. Democracy enthousiasts – Turcia

Alţi şase elevi au participat la un proiect în Adana, Turcia, alături de elevi din Estonia, Lituania, Italia şi Turcia. Tema proiectului a fost democraţia şi influenţa acesteia în viaţa tinerilor.

 

3. Proiectul Equalizer – Grecia

Un alt grup de şase elevi a participat la proiectul „Equalizer”, desfăşurat în localitatea Koukli din regiunea Ioannina, Grecia. În afară de grupul din România, la proiect au mai participat tineri din Olanda, Bulgaria şi Grecia. Proiectul a avut ca temă discriminarea şi modalităţile de luptă împotriva ei.

 

4. Proiectul Leonardo-IVT – „Aplicaţii software şi soluţii IT moderne în afaceri moderne” – Italia

Proiectul, coordonat de profesoara Angela Căşăriu, are o finanţare europeană de 97.800 euro şi antrenează 28 de elevi de la clasele de matematică-informatică.

 

 

„Odată cu implicarea în proiecte şi colaborând cu oamenii ce au adunat succese de-a lungul vieţii, mi-am dat seama că mă pricep la lucruri organizaţionale şi acest lucru mi-a dat puterea să aleg facultatea care cel mai probabil mă va reprezenta.”, afirmă Francesca Abalaşei, absolventă a Colegiului şi studentă în Anglia.

 

 

 

Citește și Ce socru descurcăreţ are procurorul Eva! O poveste cu fructe sâmburoase, un procuror ex-DNA, o consilieră de rang înalt şi o posibilă infracţiune

 

 

La aceste salarii, profesorii îşi depăşesc mult condiţia

Salariile din învăţământul preuniversitar variază în funcţie de gradul didactic şi de vechimea la catedră. La Colegiul Sadoveanu colectivul de circa 80 de cadre didactice este unul experimentat, aşadar lefurile lor se situează, în cele mai multe cazuri, la 1.500-1.800 lei. Orele suplimentare efectuate cu elevii olimpici nu sunt plătite de şcoală, iar premiile obţinute nu sunt recompensate în bani. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments