Unii pensionari nu mai reuşesc să achite ratele la creditele cu dobândă mică luate de la celebrele CAR-uri. Creditorul nu se dă în lături de la a-i executa silit.
Pensionarii ieşeni o duc din ce în ce mai greu. Cocoşaţi de rate la bănci şi facturi la utilităţi, şi-au pus ultima speranţă în Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iaşi (CARP). Cu 17.000 de membri înregistrați în 2013, CARP oferă împrumuturi rapide, până la suma maximă de 700 de lei, cu dobândă de până la 9%. Chiar şi aşa, unii pensionari nu pot să plătească ratele, aşa că pe rolul Judecătoriei Iaşi au fost înregistrate recent aproximativ 20 de dosare de executare silită a debitorilor.
Demersuri multiple
Reprezentanţii CARP susţin că au făcut tot posibilul ca aceste datorii să fie plătite de către pensionari pe cale amiabilă, dar acest lucru nu a fost posibil. ”Putem susţine că avem un singur beneficiar care este rău-platnic. În celelalte cazuri este vorba de situaţii în care pensionarii au pierdut pensia sau sunt bolnavi şi nu se pot deplasa. Noi avem anchete sociale pentru fiecare în parte. Până să se ajungă la proces au fost parcurse mai multe proceduri. Asta este ultima fază, când nu mai avem ce face. Înainte se rezolva această problemă prin Casa de Pensii. Legea însă s-a schimbat şi te obligă să rezolvi problema prin intermediul executorilor judecătoreşti”, a precizat Elena Ungureanu, preşedinte CARP Iaşi.
Într-o situaţie ingrată, şefa CARP Iaşi este nevoită să se judece cu beneficiarii serviciilor sale
Nu-şi vor pierde casele
Preşedintele CARP Iaşi a asigurat că nu vor fi scoase la licitaţie bunurile imobile ale pensionarilor ce nu au reuşit să plătească ratele. ”Nu se ajunge aici pentru că există garanţi pentru aceste împrumuturi”, a completat Elena Ungureanu, şefa unei instituţii care, în acest moment, are 8.500 de membri care au solicitat împrumuturi.
Tradiţie de peste 50 de ani la dat bani
CARP Iaşi este parte componentă a Asociaţiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Omenia”, organizaţie neguvernamentală ce a fost înfiinţată la Bucureţti, în anul 1952. Scopul asociaţiei este de a oferi împrumuturi rambursabile celor care nu au posibilitate de a accesa un credit bancar. Asociaţia desfăşoară şi activităţi de asistenţă socială sau de asistenţă medicală pentru membrii care au probleme de sănătate sau care riscă marginalizarea completă.