Peste 100 de evenimente din cadrul FIE 2014, organizate de școlile, liceele și Palatul Copiilor din Iași

0
96

În paleta de evenimente culturale incluse în programul Festivalului Internațional al Educației, școlile ieșene, precum și Palatul și cluburile copiilor prezintă peste 100 de activități artistice: spectacole de muzică și dans popular, recitaluri, muzică ușoară și folk, piese de teatru, demonstrații de arte marțiale, robotică, navomodele, concurs de șah și lansări de zmee.

 

 

Cele mai multe dintre ele se desfășoară în curtea Palatului Copiilor, pe scena grupului statuar al voievozilor, iar câteva momente artistice sunt susținute pe scenele din Oancea și Alexandru cel Bun: spectacolele de muzică ușoară „Ritmuri pe portativ”, „Joc și cântec romanesc” – moment sustinut de ansamblul folcloric „Cătălina” – de muzică pop-rock „Piața Muzicală” și unele dramatizări susținute de elevi ai  Palatului Copiilor Iaşi. De asemenea, locuitorii acestor cartiere îi vor pute aplauda și pe micii artiști ai trupei Minivox, pe elevii interpreții de muzică populară de la Școala Gimnazială “G. Ibrăileanu”, Tg. Frumos, precum și pe tinerii dansatorii de la școlile gimnaziale „I. Creangă” Iași și Valea Lupului. 

 

Festivalul Internațional al Educației, FIE 2014, aduce de asemenea în atenția publicului ieșean, la nivel de prezentare publică, diferite manifestări stradale prin expoziții, concerte și aplicații directe cu cetățeanul cetății, invitând în același timp și la admirația performanțelor pe care elevii și profsorii le dobândesc într-o arie sensibilă a creației artistice, prin maiestria elevilor de la Colegiul National de Arta Octav Bancila. Astfel, publicul ieșean care se dorește sa interactioneze cu elevii școlii, încercându-și abilitățile unor aplicații plastice ori auditive este invitat la atelierele de lucru, în locații bine alese de către profesori, lângă obiective istorice și culturale. In mod cert, FIE provoacă urbea într-un spațiu definitoriu pentru stimularea artistică, inspirând la creație si totodată la o provocare de continuitate a valorilor artistice culturale ieșene.

 

Această implicare în Festivalul Internaţional al Educaţiei devine un brand pentru Colegiul Național de Artă O. Băncilă, dar şi o ofertă petru elevii doritori să descopere tainele învățământului vocațional artistic. Work-shop-urile propuse sunt o modalitate de a demonstra abilitățile elevilor în: tainele modelajului, ale picturii, ale creativității în construcția machetelor, în tainele muzicii clasice, ale dansului clasic ori folcloric, ale teatrului,  toate acestea pe parcursul celei de-a doua ediții Festivalului Internațional al Educației, din perioada 20 – 29 iunie 2014.

 

Tot în cadrul FIE are loc şi Tabăra Naționala de Reviste Școlare și Jurnalism, desfășurată în județul Iași, la Muncel, în perioada 22-27 iunie 2014, Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române și Editura Doxologia, organizează ateliere de jurnalism și întâlniri ale elevilor laureați cu scriitorii.

 

Sub umbrelă FIE, Proiectul educațional și cultural PAȘI DE COPIL ÎN IAȘII MARILOR ZIDIRI (ediția a III-a), iniţiat de prof. Dr. Camelia Gavrilă, Inspector Şcolar General, aduce la Iași peste 200 de elevi din 14 școli din mediul rural, cu palmares competițional și performanțe în proiecte școlare,  care vor participa la spectacole, vor vizita obiective culturale și turistice reprezentative ale orașului, vor fi implicați în activități de comunicare și de socializare, vor realiza schimbul de experiență cu elevii din alte 14 școli partenere din Iași, la invitația cărora, timp de o zi, au oportunitatea de a cunoaște Iașul. Astfel, la activitățile specifice vârstei din calendarul FIE vor participa mai mult de 300 de elevi din municipiul și județul Iași pe baza unui parteneriat între școli de prestigiu din Municipiul Iași și școli din județ aflate în medii defavorizate.

 

Școli gazdă din Municipiul Iași: Colegiul ”Costache Negruzzi”, Colegiul Național ”Emil Racoviță, Colegiul Național, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”. Colegiul Tehnic ”D. Sturdza”, Colegiul Agricol ”Vasile Adamachi”, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „G. Mârzescu”, Școala Gimnazială ”Ștefan Bârsănescu”, Liceul Teoretic ”Dimitre Cantemir” Iași, Școala Gimnazială ”Otilia Cazimir” Iași, Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” Iaşi, precum și Consiliul Județean al Elevilor Iaşi, Palatul Copiilor Iaşi.

 

Școli partenere din județul Iași: Şcoala Gimnaziala ”Costache Antoniu” Țigănași, Școala Gimnazială ”Aron-Vodă” Aroneanu, Școala Gimnazială Nr. 1 Costeşti, Şcoala Gimnazială ”Petru Poni” Cucuteni, Școala Gimnazială ”Iacob Negruzzi” Trifești,  Școala Gimnazială Ipatele, Școala Gimnazială Glodenii-Gândului, Școala Gimnazială Satu-Nou, Școala Gimnazială ”Ioanid Romanescu” Românești, Școala Gimnazială Dolhești, Școala Gimnazială Ciohorani, Școala Gimnazială Humosu, Școala Gimnazială Liteni, precum și structuri din mediul rural ale Palatului Copiilor: Hălăuceşti, Belceşti, Răducăneni, Ţibăneşti, Vlădeni, Tg. Frumos, Podu Iloaiei.

 

Prin organizarea acestei suite de evenimente, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi raspunde inca o data aşteptarilor beneficiarilor actului educaţional, cu receptivitate faţă de aspiraţiile acestora, şi îşi propune, în egală măsură, să le asigure o prezenţă constantă în calendarul instituţiei şi partenerilor săi, astfel încât funcția școlii în comunitate, aceea de a genera educație, cultură, valori, conduite, să fie autentică și constantă, pe tot cuprinsul județului Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments