Povestea tonetarului cel viteaz. Conflict cu tente absurde între un mic comerciant şi Primărie, ca pe vremea lui Caragiale

0
212

Un tonetar vrea zeci de mii de euro despăgubiri de la Primărie. Conflictul a pornit după ce a câştigat în instanţă dreptul de a avea o tonetă. Culmea, Primăria l-a pus să-şi achite dările pentru perioada în care afacerea a fost închisă şi părţile s-au judecat.

 

Un ieşean nemulţumit de deciziile Primăriei Iaşi cere ajutorul magistraţilor. Acesta reclamă faptul că municipalitatea nu i-a permis să folosească o bucată de teren situată în cartierul Alexandru cel Bun, teren ce ar fi trebuit să fie ocupat de o tonetă a sa pentru desfăşurarea de activităţi comerciale.

 

Vrea despăgubiri de 160.000 de lei

În primă fază, instanţele de judecată au stabilit că primăria a comis un abuz, motiv pentru care ieşeanul Mihai Cîtea, administrator al societăţii Micialx SRL, cere despăgubiri în valoare de aproape 160.000 de lei de la Primărie. Pe lângă această sumă, Cîtea solicită şi plata a 50.000 de lei prejudicii morale. Reprezentanţii Primăriei spun că vor respecta decizia instanţei. ”Deciziile instanţei le respectăm şi le punem în practică, dacă nu mai există altă cale de atac”, declară Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

 

 Mulţi ieşeni depind de banii câştigaţi din comerţul stradal

Epurarea comercianţilor

Totul a pornit în 2009, când autoritatea locală a decis că numărul tonetelor din oraş este prea mare. În plus, multe dintre acestea aveau un aspect dezolant şi s-a constatat că această activitate care, în principiu, trebuia să aibă un caracter social, a devenit o afacere. Asta pentru că existau patroni de firmă care deţineau până la zece tonete. Prin urmare, Primăria a impus un număr limită de tonete care, uşor-uşor, au fost transformate în module ce pot fi văzute şi astăzi pe străzile din oraş.

Mihai Cîtea acuză mafia din sistem. ”Am fost ales ca director executiv al Asociaţiei Micii Întreprinzători Iaşi 2000. Noi am modernizat punctele de lucru prin înlocuirea vechilor tonete cu module. Pentru aceasta am contractat credite bancare. Nu am ştiut de intenţia lor de a ne lua dreptul legal de a avea mai multe puncte de lucru”, afirmă Cîtea în cererea de chemare în judecată depusă la Tribunalul Iaşi.

Şi, cel puţin până acum, prin două sentinţe civile emise de Tribunalul Iaşi şi Curtea de Apel, Mihai Cîtea arată că Primăria a comis o ilegalitate în momentul în care a fost restricţionat numărul de puncte de lucru.

 

Primăria le-a cerut chirie

Municipalitatea a încercat să dreagă busuiocul abia la finalul anului trecut. ”Pe 13 decembrie am primit o adresă prin care ni se cerea să ne prezentăm pentru a lua autorizaţia de funcţionare şi contractul folosinţă teren. La Biroul Venituri Contracte, doamna Onofrei ne-a spus că trebuie să achităm chirie pentru 4 ani şi 7 luni. Este o discriminare grosolană în formă continuată”, susţine Cîtea referitor la faptul că a fost obligat să plătească bani pentru o perioadă în care nu a putut folosi terenul.

 

 

Citește și Valerică de la Aprovizionare a dat tunul la Spitalul de copii. Cazul soţilor Ciulin, unic în Iaşi: firmă cu afaceri de milioane de lei, fără niciun angajat

 

 

Ai gresie şi faianţă – eşti boier

În perioada de modernizare a comerţului stradal, mulţi tonetari au fost deranjaţi de impunerea noilor reguli. Necazul mare era că aveau de plătit peste 10.000 de lei pentru un nou modul proiectat de firma Coseli. Atunci, edilii s-au hotărât să realizeze o anchetă socială pentru a stabili dacă anumite persoane chiar supravieţuiesc strict de pe urma vieţii de tonetar. În final, inspectorii Direcţiei de Asistenţă Comunitară au trecut în rapoarte că beneficiarii au în casă gresie şi faianţă.

În acest moment, cele mai multe tonete stradale sunt amplasate în zonele Nicolina, Podu Roş şi Tătăraşi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments