Locuitorii comunei ieşeane Ruginoasa au început războiul cu autorităţile județene și cu reprezentanții Bisericii. Mărul discordiei – osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Osemintele trebuie să fie reînhumate în Ruginoasa, unde a fost înmormântat iniţial Alexandru Ioan Cuza în 1873, spun oamenii din localitate. Cristina Axinia, directorul Centrului Cultural din Ruginoasa: „În 1944 datorită faptului că Ruginoasa se afla pe linia întâi a frontului osemintele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza împreună cu a familiei sale au fost strămutate la Mănăstirea Curtea de Argeş tocmai pentru a nu fi profanate”.
Dispută începută după 70 de ani
Câțiva ani mai târziu, în 1947, osemintele Domnitorului au fost readuse în Moldova, dar nu la Ruginoasa, ci în municipiul Iaşi. Acum, după aproape 7 decenii, autorităţile din Ruginoasa, dar şi localnicii au înființat un comitet prin care şi-au propus cu orice preţ să readucă osemintele în comună: „Ar fi o onoare pentru comuna noastră Ruginoasa să fie aduse aici osemintele fiindcă el a fost domnitorul comunei noastre.”
Salvarea ar putea veni de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, spune pentru Digi 24 Ionel Muraru, primarul comunei Ruginoasa: „Am avut câteva discuţii cu Înalt Preasfinţitul Teofan. Considerăm că dumnealui este o personalitate marcantă în rezolvarea problemei.”
Biserica şi istoricii vor ca osemintele să rămână la Iaşi
Reprezentanţii Mitropoliei nu doresc însă ca osemintele domnitorului să fie mutate din capitala Moldovei.
„Nouă ni se pare că memoria acestui domnitor trebuie cinstită aşa cum se cuvine şi credem că o biserică monumentală cum este Sfinţii Trei Ierarhi situată în centrul Iaşului este un loc cât se poate de potrivit pentru a adăposti osemintele sale”, a declarat la Digi 24 Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
De aceeaşi părere sunt şi istoricii. „Iașul este mai important pe harta simbolică a țării și personalitatea lui Cuza merită a fi evocată, expusă într-un astfel de loc și mai puțin într-un loc de care sunt legate foarte multe amintiri,” a explicat Cătălin Turliuc, istoric.
În perioada următoare, autoritățile din comună vor trimite memorii şi la Ministerul Culturii.
(Sursa: digi24.ro)